Marcel CIOLACU, despre obiectivele strategice ale parteneriatului cu EAU: Sunt proiecte esențiale pentru DEZVOLTAREA țării noastre

Publicat: 18 04. 2024, 15:06
Actualizat: 18 04. 2024, 15:45

Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, investițiile în energia verde și în procesare alimentară sunt obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu Emiratele Arabe Unite, transmite Executivul. 

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut întrevederi, joi, cu managementul companiei ADQ Al Dahra, cu Khaldoon al Mubarak, CEO al companiei Mubadala, cu reprezentanții companiei IHC/Abu Dhabi Ports și cu Sultan Al Jaber, CEO ADNOC, președinte Masdar și președinte al Summitul-ui mondial pentru acțiuni climatice COP28.

Dezvoltarea de proiecte strategice comune între România și Emiratele Arabe Unite a constituit linia directoare a întâlnirilor economice pe care premierul Marcel Ciolacu le-a avut în cadrul vizitei de lucru în Abu Dhabi.

Fie că avem în vedere proiecte în energie, infrastructură, agricultură și procesare alimentară, IT&C, companiile emirateze pot avea o contribuție substanțială la dezvoltarea în România a unor investiții majore. Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, investițiile în energia verde și în procesare alimentară sunt obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu Emiratele Arabe Unite, a afirmat Marcel Ciolacu.

Sunt proiecte esențiale pentru dezvoltarea țării noastre, pentru crearea de noi locuri de muncă bine plătite, dar și pentru echilibrarea balanței noastre comerciale, prin creștere exporturilor, a mai transmis premierul Ciolacu.

Șeful Executivului a apreciat că asociațiile profesionale și camerele de comerț și industrie din ambele țări au un rol important în promovarea și susținerea cooperării bilaterale și a schimburilor de experiență. Ambele părți și au manifestat interesul pentru constituirea Fondului suveran de investiții România – EAU, a precizat sursa citată.

Un alt domeniu abordat în cadrul întâlnirilor a fost dezvoltarea comerțului bilateral, cu accent pe produse agroalimentare și IT&C, aceste mărfuri oferind un potențial încă insuficient explorat.

În ceea ce privește transporturile, pe lângă importanța strategică a Portului Constanța, România oferă oportunități de cooperare și pentru dezvoltarea rețelelor feroviară și rutieră de care dispune.

CITEȘTE ȘI: