Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că ”România este puternică şi pentru că are parteneri puternic”, iar parteneriatul strategic cu Statele Unite rămâne astfel un pilon de bază al politicii noastre externe.
Suntem decişi, în acelaşi timp, să contribuim constructiv la dezbaterile europene pe marile dosare pentru viitorul Uniunii. Dumneavoastră aveţi sarcina de a face o diplomaţie pro-activă şi decisă, care să răspundă cu succes evoluţiilor care se succed cu mare viteză la Bruxelles şi în toate capitalele. La baza acestor eforturi trebuie să se afle, desigur, reflexul de coordonare europeană, le-a transmis şeful Executivului diplomaţilor români.
Marcel Ciolacu a mai declarat că ”România este puternică şi pentru că are parteneri puternic”, iar parteneriatul strategic cu Statele Unite rămâne astfel un pilon de bază al politicii noastre externe.
Dinamismul cooperării dintre ţările noastre în planul securităţii şi apărării trebuie completat de dezvoltarea dimensiunii economice. Am încredere, de asemenea, că eforturile României pentru accederea în programul Visa Waiver vor fi răsplătite curând, a spus premierul.
Premierul a afirmat că în Europa, subliniază intensificarea cooperării cu Germania, atât la nivel federal, cât şi al landurilor, arătând că întâlnirile cu cancelarul Olaf Scholz, recenta şedinţă comună de guvern româno-bavareză, sunt mărturii în acest sens. Franţa, partenerul nostru strategic, este acelaşi prieten solid în Uniunea Europeană şi aliat de nădejde în NATO.
Cu Italia am organizat o şedinţă comună de guvern, şi vreau să subliniez relaţia dinamică cu Spania, o relaţie definită de obiective comune şi de cooperarea strânsă în cadrul Uniunii Europene şi NATO. Totodată, dialogul cu alţi doi parteneri strategici, Turcia şi Polonia, este deosebit de semnificativ, atât din punct de vedere al securităţii, cât şi economic. Nu avem timp să detaliem toate parteneriatele strategice şi relaţiile speciale, dar vreau să vă spun că interacţiunile cu toţi partenerii noştri din NATO şi UE sunt extrem de importante şi trebuie tratate cu atenţia cuvenită”, a mai spus Ciolacu.
Premierul a ţinut să menţioneze că, privind mai departe, urmărim un rol activ în zona Asiei.
Dorim ca partenerii din aceasta zonă sa fie angajaţi în proiecte mari de infrastructură, în investiţii în domeniul energiei verzi şi nucleare, dar şi industrie în general. De asemenea, dorim şi accelerarea şi diversificarea raporturilor României cu statele din Orientul Mijlociu, la fel ca şi cu cele din spaţiul Americii Latine. În acelaşi timp, trebuie întărită cooperarea cu statele de pe continentul african, a spus premierul.
CITEȘTE ȘI: