Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în cursul zilei de marți se va discuta subiectul pensiilor speciale. El a precizat și cum vor fi numiți prefecții.
„Despre pensiile primarilor, cea mai bună soluție este prorogarea pentru un an de zile (…) Am avut o discuție preliminară, sunt funcții politice, e normal să le discutăm (despre împărțirea prefecturilor, n.red.). Vor fi încheiate aceste discuții. Noii prefecți vor fi numiți după ce vor fi verificați și trecuți prin filtre instituționale”, a declarat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a precizat că în următoarea sedința a coaliției se va discuta și acest aspect.
Liberalii vor propune în coaliţie să se amâne intrarea în vigoare a prevederii din Codul Administrativ privind pensiile speciale ale aleşilor locali, primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, potrivit surselor politice citate de News.ro. Aceste prevederi au au fost amânate deja doi ani la rând, de Guvernul Orban şi Guvernul Cîţu.
Motivul pentru care liberalii vor propune amânarea cu un an a intrării în vigoare a pensiilor aleşilor locali ţine de negocierea făcută de Guvernul Cîţu, cu Comisia Europeană, în privinţa PNRR.
Fostul ministru al USR al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a avertizat recent că, dacă Guvernul nu dă o Ordonanță în următoarele trei săptămâni, de la 1 ianuarie, mii de foști primari şi șefi de consilii județene –„clientela politică” – vor primi pensii speciale. Și Dacian Cioloș a transmis un averisment similar și estima, luni, că impactul bugetar al intrării în vigoare a prevederilor ar fi de peste 600 de milioane de lei.
„De ce ei, ca partide, se opun eliminării pensiilor speciale şi chiar vin cu adăugarea unor noi pensii speciale care pot ajunge până la 7.000 lei pe lună pentru foşti primari şi foşti preşedinţi de consilii judeţene, dacă aceste pensii vor intra şi ele în vigoare. România şi sistemul de pensii, bugetul naţional în starea în care e în momentul de faţă nu îşi mai permite o nouă castă de privilegiaţi, nu îşi mai permite o nouă categorie de pensii care să nu fie bazată pe principiul contributivităţii. Dacă alianţa PNL-PSD nu dă o OUG rapid, în următoarele trei săptămâni, riscăm să avem iar o nouă categorie de privilegiaţi, pentru că aceste pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi de CJ, vicepreşedinţi de CJ, ar intra în vigoare începând de la 1 ianuarie şi ar avea un impact bugetar de peste 600 milioane lei. Orice creştere de pensii speciale sau introducere de pensii speciale, aşa cum face acum PNL-PSD, ar însemna în primul rând imposibilitatea creşterii pensiilor mai mici. Despre asta cred că e important să discutăm”, a afirmat Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă de luni