Premierul Marcel Ciolacu, prezent la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare susținute prin Proiectul Important de Interes European Comun în domeniul Microelectronicii și al Tehnologiilor Comunicațiilor (IPCEI ME/CT), a declarat că: „Vreau să evidențiez un aspect la fel de important, participarea celor mai mari universități din România, acestea susțin dezvoltarea ecosistemului de semiconductori din România cu două elemente esențiale resursa umană și competențele necesare dezvoltării.”
Mediul universitar care furnizează suportul academic necesar și pune în contact zeci de studenți ce reprezintă elita domeniilor lor cu marii performeri din lumea business-ului. Ținând cont de ponderea industriei auto în PIB de circa 13% și de relevanța sa pentru economia națională, aceste proiecte ce pun laolaltă microelectronica și industria auto, pot avea efecte economice de multiplicare considerabil. Vreau să evidențiez un aspect la fel de important, participarea celor mai mari universități din România, acestea susțin dezvoltarea ecosistemului de semiconductori din România cu două elemente esențiale resursa umană și competențele necesare dezvoltării, a declarat premierul.
„Am citit cu atenție și am văzut ce listă incredibilă de inovații tehnologice aduc aceste proiecte și am ales exemple din fiecare în parte laser pentru realitate augmentată, pentru proiecții pe display-ul automobilelor, un nou concept pentru viitorul sistem de frânare. Totul prin mecanisme electronice avansate, platformă electronică pentru conducerea automatizată, dezvoltare de produse revoluționare în domeniul radar digital, plus noi tehnologii cu cipuri, procesoare și algoritme. Toate acestea arată potențialul uriaș al economiei noastre și faptul că nu putem pierde acest tren al dezvoltării noilor tehnologii.”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.
Este cel mai important tren și s-ar putea să fie și ultimul pentru țara noastră. Este o șansă istorică pe care nu avem voie să o ratăm. Este cu atât mai important că suntem partea unui proiect european de interes comun în domeniul microelectronicii și tehnologiei informaționale și trebuie să fim și parte a unei povești frumoase. Aceste proiecte strategice europene care susțin dezvoltarea microelectronicii în România înseamnă viitoare produse și servicii cu valoarea adăugată mare, care pot fi exportate apoi în întreaga lume. Mai înseamnă și crearea unor specializări de elită, a unor super-ingineri români, pe care se vor bate toate marile companii mondiale, a mai menționat premierul.
„Le mulțumesc sincer colegilor mei, Ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Radu Oprea, și Ministrului investițiilor și proiectelor Europene, Adrian Câciu. Munca lor în echipă contează enorm și produce efecte tot mai consistente. De asemenea, mulțumesc marilor companii private care derulează aceste proiecte, fiindcă arată că în România se poate face performanță la nivel înalt, iar pentru conducerile universităților partenere am un mesaj simplu asumați-vă un rol și mai important în asemenea proiecte. Așa arătăm lumii întregi ce resursă valoroasă produce mediu universitar din România.”, a mai precizat Marcel Ciolacu.
Cred că acesta este proiectul ideal ca structură, pentru că, alături de companii, sunt implicate 24 de entități din mediul academic și IMM-uri, cu participanți direcți și indirecți. În total, finanțarea acordată celor trei proiecte, atât direct companiilor, cât și partenerilor indirecți, este de 420 de milioane de euro. Acesta este viitorul economiei și trebuie să mergem cu încredere înainte, cu certitudinea că în mine veți avea în continuare cel mai mare suporter, a mai concluzionat premierul.
CITEȘTE ȘI: