Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, întrebat despre un eventual tandem cu premierul Nicolae Ciucă la alegerile prezidențiale din 2024, că a observat reacția partenerilor de coaliție, iar din aceasta a ajuns la concluzia că nu este necesar un asemenea tandem.
El a mai spus că, pe de altă parte, actuala coaliție poate continua și după 2024, însă aceasta va fi o decizie care va trebui discutată de PSD și PNL în forurile statutare.
„Haideţi să ne limităm la ceea ce am spus eu. Am văzut anumiţi parteneri de coaliţie că deja au răspuns la ceea ce nu am spus eu. Eu mă bucur de acest lucru, dar am înţeles şi mesajul lor. Am înţeles şi sondajele din ultimul timp care au ieşit în spaţiul public comandate de către PNL care nu sunt tocmai prietenoase. Eu cred că am dat un mesaj foarte clar – această coaliţie poate continua şi după anul 2024.
Ca om politic, eu nu exclud nicio variantă, atâta timp cât avem un program de guvernare şi o guvernare la aşteptările românilor, care să răspundă în acest moment şi pe viitor, repet, la aşteptările şi nevoile românilor şi companiilor româneşti. Dacă vom avea această abordare comună, atunci de ce nu să avem şi o alianţă? Acest lucru nu l-am decis, pentru că nu îl decide Ciolacu, cum nu îl decide nici Nicolae Ciucă. Acest lucru îl decid membrii celor două partide, prin discuţii, prin forurile pe care le au, prin statut, dar nu am exclus acest lucru”, a declarat Ciolacu.
Liderul PSD a completat că a văzut reacţia partenerilor şi „atunci înseamnă că nu este nevoie să facem asta”. „Vom merge la alegeri separat. Nu avem nicio problemă. Mă bucură reacţia ca să ştiu să nu îi mai obosesc pe colegii mei degeaba”, a concluzionat Ciolacu.
El a mai spus că partidul vine, odată cu rotația guvernamentală, cu programe bazate pe „patriotismul economic”.
Potrivit acestuia, PSD își propune să apere economia românească prin programe guvernamentale.
Mai mult, el spune că deja au fost identificate domeniile în care este nevoie de programe de susținere.
„Se tot discută cu ce programe vine PSD când se va face rotaţia guvernamentală. Doamnelor şi domnilor, venim cu patriotismul economic. Avem obligaţia ca în această perioadă nu foarte uşoară să apărăm populaţia şi companiile româneşti prin programe. Am identificat deja două domenii – industria alimentară şi industria materialelor de construcţii – două domenii deficitare ale României. Trebuie să venim cu programe de susţinere, acceptate categoric şi de către Comisia Europeană, de dezvoltare a domeniilor esenţiale ale României.