Marcel Ciolacu, după ce a vorbit la telefon cu Nicolae Ciucă: Încercăm să găsim o soluție politică pentru a depăși această criză
This browser does not support the video element.
Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri dimineață, după primirea propunerii de „armistițiu” a premierului desemnat Nicolae Ciucă, transmisă marți seara, că au împreună discuții, nu neapărat întâlniri, care vizează găsirea unor soluții pentru depășirea impasului actual.
„În primul rând nu cred că are importanță dacă există sau nu întâlniri. Și azi dimineață am stat de vorbă telefonic cu primul ministru desemnat și încercăm să găsim o soluție politică pentru a depăși această criză. Dar revenim la adevăratele probleme ale românilor, rămân totul pandemia și energia. Sperăm ca astăzi, în Camera Deputaților, să trecem legea de plafonare a prețurilor șisă începem să rezolvăm cu adevărat din problemele românilor”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri dimineața.
Marcel Ciolacu a precizat că personal are o comunicare cu primul ministru desemnat, la întrebarea privind întâlnirile sau discuțiile neoficiale, „ascunse” între liderii PNL și PSD, dar discuțiile nu echivalează cu negocierile.
„Chiar consider că sunt obligat, ca și lider de partid, indiferent dacă sunt la Putere sau în Opoziție, indiferent dacă voi vota sau nu un astfel de Guvern, trebuie să existe această comunicare. Nu am în schimb negocieri cu Partidul Național Liberal, ca să fiu foarte clar înțeles”, a subliniat Marcel Ciolacu.
Întrebat ce își doresc social-democrații în prezent, Marcel Ciolacu a spus că „în acest moment PSD tebuie să se implice în rezolvarea acestor crize și să fie parte la rezolvarea acestor crize”, iar în acet sens a înaintat premierului desemnat cele 10 măsuri considerate urgente de PSD. „Dacă nu se vor lua aceste măsuri în Guvern, atunci o să le facem prin legi în Parlament”, a spus liderul PSD.
De menționat că liderul PNL, Florin Cîțu, a spus, luni, că acestea însumează un impact bugetar de 96 de miliarde de lei, aproape 10% din PIB, ceea ce arată, în actualul context dificil, „neseriozitate sau iresponsabilitate” și a precizat că nu va susține ca PSD să intre la guvernare în Cabinetul Ciucă.
„În interiorul partidului există o opțiune clară de a nu susține un Guvern minoritar”, dar nu este luată o hotărâre, a răspuns Marcel Ciolacu la întrebarea privind intrarea la guvernare.
Rugat să comenteze poziția lui Florin Cîțu, care, conform surselor jurnaliștilor prezenți, se opune intrării PSD la guvernare alături de PNL, Marcel Ciolacu a răspuns: „Dumneavoastră credeți că Florin Cîțu este decizional în ceea ce se întâmplă în acest moment în România? Eu am altă părere. (Reporter: Este președintele PNL – n.r.) Sigur, succes în activitatea dânsului”. Întrebat cine decide, liderul PSD a evitat un răspuns.
Traseul învestirii
Nicolae Ciucă, senator PNL și ministru demis al Apărării, a fost desemnat, joi, 21 octombrie, de președintele Klaus Iohannis să formeze un nou Guvern, după eșecul lui Dacian Cioloș, primul premier desemnat, ca urmare a demiterii Guvernului Cîțu în Parlament.
Mandatul inițial al PNL pentru Nicolae Ciucă este formarea unui Gvern minoritar, formt din PNL, cu susținerea UDMR.
Liderul PNL, Florin Cîţu, a declarat marţi că premierul desemnat Nicolae Ciucă a trimis către liderii partidelor parlamentare un document care reprezintă un armistiţiu prin care să susţină un guvern minoritar, pe o perioadă determinată, în schimbul obținerii votului de învestitură.
Nicolae Ciucă are termen de zece zile de la desemnare pentru a propune o echipă pentru noul Cabinet și un program de guvernare, care au nevoie de votul majorității plenului reunit – respectiv 234 de voturi, pentru a trece și a fi învestit.
În cazul în care votul este negativ în Legislativ, șeful statului poate declanșa procedura de dizolvare a Parlamentului și implicit organizarea de alegeri anticipate.