Premierul Marcel Ciolacu a declarat, la începutul ședinței de guvern, că îl susține pe Klaus Iohannis pentru funcția de președinte interimar al Consiliului European, poziție care ar urma să rămână vacantă în urma anunțului lui Charles Michel privind candidatura sa la alegerile europarlamentare.
Întrebat despre scenariul privind o eventuală demisie a președintelui Klaus Iohannis în vederea accederii pentru funcția de președinte al Consiliului European, premierul Marcel Ciolacu a precizat că „ar fi bine pentru România să avem o poziție așa importantă la nivel european, indiferent de la ce partid ar face parte”.
Marcel Ciolacu a precizat că discută „frecvent” cu președintele României, iar, potrivit surselor Gândul, cei doi demnitari au pus problema președinției Consiliului European.
De asemenea, potrivit surselor citate, președintele Klaus Iohannis ar urma să țină un discurs, programat cel mai probabil săptămâna viitoare, în Parlamentul European.
Charles Michel și-a anunțat intenția de a candida la alegerile europarlamentare, fiind capul de listă a grupului Renew din Belgia. Funcția ar urmă să o piardă undeva în luna aprilie-mai, atunci când Michel se va înscrie în alegerile europarlamentare, spun surse politice de la Bruxelles.
Când se înscrie (n.r – Charles Michel) își dă demisia. Asta ar însemna undeva în luna aprilie-mai cel mai probabil, spun sursele Gândul.
Liderii UE caută o soluție în vederea înlocuirii lui Charles Michel la cârma Consiliului European. Având în vedere că din luna iulie, președinția rotativă a CE ar urma să fie preluată de Ungaria, de la Belgia, temerile privind posibilitatea venirii unui iliberal în fruntea UE, sperie cancelariile europene.
Bruxellesul este atât de speriat de Orban, încât un europarlamentar finlandez de la PPE a lansat o petiție în Parlamentul European, în încercarea de a priva Ungaria de drepturile sale de vot în Consiliul UE.
Printre celelalte nume vehiculate pentru funcția vizată de președintele Iohannis, se numără și Mario Draghi, dar și premierul Spaniei sau premierul Danemarcei, ambii aparținând familiei politice S&D.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Gândul, profesorul de relații internaționale, Iordan Bărbulescu, a analizat două scenarii posibile pentru președinția Consiliului European, inclusiv unul în care Ungaria nu va prelua președinția rotativă.
„Eu nu sunt convins nici măcar că Ungaria va avea președinția Consiliului”, a precizat Iordan Bărbulescu pentru Gândul. (detalii AICI)
CITIȚI ȘI: