Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri la întâlnirea de la Guvern cu delegația Băncii Mondiale că: ,,În următorii 3 ani, valoarea estimativă a finanțării pentru România din partea Grupului Băncii Mondiale este de 6 miliarde de dolari, în condiții financiare avantajoase. Din acești 6 miliarde, circa 2,5 miliarde sunt pentru sectorul public și 3,5 miliarde pentru sectorul privat.”
Marcel Ciolacu a declarat că a fost încheiat Cadrul de Parteneriat de Țară între Banca Mondială și România pentru perioada 2025–2029, cu Anshula Kant, Director general și Director financiar al Grupului Băncii Mondiale. ,,Urmărim în continuare promovarea capitalului uman prin extinderea accesului la educație, sănătate și servicii sociale. Vrem să generăm noi oportunități pentru locuri de muncă mai bine plătite prin stimularea capitalului privat, accelerarea tranziției verzi și întărirea rezilienței la șocuri climatice.”
În următorii 3 ani, valoarea estimativă a finanțării pentru România din partea Grupului Băncii Mondiale este de 6 miliarde de dolari, în condiții financiare avantajoase. Din acești 6 miliarde, circa 2,5 miliarde sunt pentru sectorul public și 3,5 miliarde pentru sectorul privat. Sunt fonduri realizate prin investiții făcute de Corporația Financiară Internațională și garanții oferite de Agenția Multilaterală de Garantare a Investițiilor, a mai spus premierul.
Prim-ministrul a mai menționat că: ,,Aș vrea să subliniez această orientare către creșterea competitivității sectorului privat. Grupul Băncii Mondiale are în prezent un portofoliu de 2 miliarde de dolari în România, și va finanța proiecte de alte 3 miliarde doar în următorii 3 ani. Sunt proiecte în sectorul financiar, pentru asigurarea accesului la finanțare pentru IMM-uri și fermieri, pentru femei și tinerii antreprenori, dar și pentru reducerea decalajelor în infrastructură, logistică, și integrarea în lanțurile de valoare.”
Banca Mondială vorbește în acest document despre faptul că există două Românii – una urbană, mai dezvoltată și integrată, și alta rurală, mai săracă și izolată. Noi am făcut pași semnificativi pentru a uni țara, a spus premierul.
Marcel Ciolacu a vorbit și despre ,,O unire prin proiecte mari de infrastructură, de la est la vest și de la nord la sud, astfel încât toate regiunile și județele să aibă acces la resurse și la șanse egale de dezvoltare. O unire prin programul nostru de reindustrializare, care urmărește promovarea unor sectoare industriale strategice. Și o unire prin crearea de oportunități pentru creșterea economică. Aș sublinia estimarea Băncii Mondiale că în următorul deceniu potențialul de creștere al României este de 5% pe an. Evident, există niște condiții: trebuie să reușim să îmbunătățim înzestrarea și productivitatea factorilor de producție – și în primul rând, a capitalului uman, prin programe în sfera educației, sănătății și serviciilor sociale.”
,,Apreciez foarte mult sprijinul Băncii Mondiale și oferirea de consultanță pentru reformele din PNRR – de exemplu, recenta lege a pensiilor. Parteneriatul cu Banca Mondială nu se referă doar la finanțare, ci este și un parteneriat pentru cunoaștere. Atât noi învățam de la experții Băncii, cât și Banca învață din interacțiunea cu România și poate replica apoi aceste cunoștințe la nivel regional.”, a mai menționat Marcel Ciolacu.
Semnăm astăzi și un Împrumut pentru Managementul Riscului de Dezastre, cu opțiune de tragere în următorii trei ani – în fapt o linie de finanțare în valoare de 500 milioane dolari. Este o finanțare care stă la dispoziția Guvernului pentru întărirea capacitații de prevenire și reacție rapidă la dezastre naturale și schimbări climatice. Această linie de finanțare va ajuta România să aibă acces rapid la finanțare pentru situații de urgență.
Pe lângă întărirea parteneriatului dintre România și Banca Mondială prin aprobarea noului cadru strategic și al instrumentului de finanțare pentru situații de urgență, se mai adaugă împrumutului pentru politici de dezvoltare de 650 milioane de dolari aprobat în luna iulie.
Este un gest care exprimă încrederea că acest parteneriat va contribui la accelerarea dezvoltării economice într-o direcție sustenabilă, a mai precizat Marcel Ciolacu.
CITEȘTE ȘI: