Aflat într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, premierul Marcel Ciolacu a declarat că, în viitorul apropiat, România va pune capăt dependenței energetice. Astfel, țara noastră își propune să devină un furnizor important de energie pe plan regional.
Potrivit unui comunicat emis de Palatul Victoria după întrevederea premierului cu Jennifer Granholm, Marcel Ciolacu spune că cooperarea cu Statele Unite ale Americii a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului Strategic dintre România și SUA.
Cooperarea cu Statele Unite ale Americii în acest domeniu a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic. Guvernul României susține cu fermitate implementarea proiectelor energetice aflate în curs. Obiectivul nostru ca țară este să fim independenți energetic și să asigurăm resursele necesare cetățenilor și economiei, indiferent de evoluțiile în plan internațional, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
De astfel, în perspectiva cooperării în domeniul energetic, Marcel Ciolacu a făcut referire la proiectele energetice dintre România și SUA. Vorbim aici de Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și proiectul Centralei SMR de la Doicești, care rămân prioritare, având în vedere obiectivele asumate de România în domeniul schimbărilor climatice, spune Palatul Victoria.
De cealaltă parte, secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm, a subliniat interesul părții americane pentru cooperarea mai ales în domeniul energiei regenerabile. În discuții, accentul a fost pus pe cooperarea în domeniul energiei nucleare care reprezintă un punct distinct al interesului SUA, care sunt implicate în implementarea Proiectului Cernavodă, inclusiv prin finanţare prin EximBank de până la 3,05 miliarde USD, precizează aceeași sursă.
Marcel Ciolacu a salutat interesul Statelor Unite pentru dezvoltarea proiectelor energetice comune, componentă esențială a colaborării economice bilaterale. Premierul a punctat și nivelul ridicat al comerțului bilateral dintre cele două state.
Creșterea comerțului bilateral a depășit 5 miliarde USD în 2022 și este pe cale să stabilească un nou record în acest an. Alături de proiectele comune de investiții și interesul reciproc de a amplifica colaborarea în sectoare care aduc plus valoare, precum cercetare, dezvoltare, inovare, sunt argumente definitorii pentru a crește Parteneriatul nostru Strategic la nivelul unui real parteneriat economic, a afirmat Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul României se află într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii – la Washington D.C. și New York – împreună cu o delegație guvernamentală din care fac parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, și Radu Oprea, ministrul Economiei.
„În viitorul apropiat, România va pune capăt dependenței energetice și va deveni la rândul său un furnizor în regiune.
Sprijinul administrației SUA și a secretarului de stat Jennifer Granholm rămâne esențial pentru a progresa cu succes ca hub regional și pentru a implementa tehnologii de ultimă generație”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu, la finalul întrevederii pe care primul-ministru a avut-o cu secretarul pentru Energie, Jennifer Granholm.
Anterior, în cadrul vizitei de lucru pe care șeful Executivului român o face în aceste zile în Statele Unite ale Americii, prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu Secretarul de stat american Antony Blinken.
Agenda întrevederii a inclus subiecte care au vizat, în principal, consolidarea relației bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, includerea României în programul Visa Waiver, precum și aspecte legate de securitatea în zona Mării Negre în contextul războiului din Ucraina, conectivitatea în regiune și asigurarea securității energetice regionale și europene.
Premierul Marcel Ciolacu se află în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, unde are programate întrevederi cu înalți oficiali americani și cu reprezentanți ai unor companii.
Despre independența energetică a României a vorbit și ministrul Energiei.
Sebastian Burduja transmite că peste trei ani românii vor putea arde gaze provenite din zăcământul Neptun Deep. De asemenea, Burduja arată că acesta este cel mai important zăcământ de gaze pe care România îl are în momentul de față.
Conform estimărilor făcute de specialiști, acolo ar fi undeva spre 200 de miliarde de metri cubi de gaze.z”
„Avem un perimetru în Marea Neagră, exploatat de Black Sea Oil & Gas, companie americană. De acolo, în Sistemul Naţional de Transport intră cam un miliard de metri cubi pe an. Asta înseamnă 10% din tot ce produce România. Şi intră, sunt o sursă importantă!
Citește AICI mai multe despre acest subiect.