Marcel Ciolacu: Instituțiile supreme de AUDIT joacă un rol esențial în a oferi imaginea IMPACTULUI politicilor publice în viața cetățenilor

Publicat: 18 09. 2024, 11:30
Actualizat: 18 09. 2024, 11:47

This browser does not support the video element.

„Instituțiile supreme de audit joacă un rol esențial în a oferi o imagine reală a impactului politicilor publice în viața cetățenilor”, afirmă premierul Marcel Ciolacu, la evenimentul aniversar dedicat împlinirii a 160 de ani de la înființarea Curții de Conturi a României.

În discursul său, Ciolacu a amintit noul concept ce „reunește la nivel de responsabilități toți factorii decidenți din societate: buna guvernanță”.

Acest nou model de guvernanță se caracterizează prin gestionarea provocărilor într-un mediu turbulent, iar reziliența în acest context presupune întărirea mecanismelor administrației publice. Și aici mă refer în mod deosebit la reforma sistemului de management al resurselor umane, creșterea calității datelor pe baza cărora sunt luate deciziile și adoptarea unei culturi a inovării sociale și digitale, spune Ciolacu.

Premierul subliniază că promovarea rezilienței fiscal-financiare în sectorul public este „vitală pentru a asigura stabilitatea și capacitatea guvernelor de a răspunde în mod eficient la crizele din sistem, precum și pentru a asigura furnizarea de servicii esențiale societății. Aceasta este o parte integrantă a bunei guvernanțe în sectorul public”.

În acest context, Ciolacu scoate în evidență pașii spre modernizare făcuți în ultimii ani de Curtea de Conturi a României.

O instituție supremă de audit modernă este un factor obiectiv și echilibrat ce poate oferi măsura performanței unei guvernări, precum și a performanței instituțiilor ce oferă servicii publice cetățenilor, mai spune premierul.

CITEȘTE ȘI: