Marcel Ciolacu vrea interzicerea făinii de INSECTE în prepararea produselor tradiționale: „Am depus azi un proiect de lege”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, vrea să interzică folosirea făinii de insecte în prepararea produselor tradiționale și a depus un proiect de lege în acest sens.
Făina de greiere, considerată o excelentă sursă de proteine și aprobată de Comisia Europeană pentru consum uman, a început deja să fie comercializată în România, de o firmă specializată în vânzarea de produse BIO. Prețul nu este deloc unul mic, din contră, pentru doar 100 de grame, trebuie să scoatem din buzunar în jur de 100 de lei.
Marcel Ciolacu nu vrea ca preparatele tradițional românești să fie gătite cu acest tip de făină. Așa că a întocmit o lege prin care se interzice folosirea făinii de insecte în prepararea cozonacilor.
El afirmă că „oamenii trebuie să știe ce cumpără, menționând că toate produsele alimentare care vin din import și conțin ingrediente obținute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor.
„Am depus astăzi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte”
„Protejăm produsele tradiționale românești! Am depus astăzi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale.
Așa cum au făcut și alte țări europene, la fel trebuie să facem și noi! În plus, toate produsele alimentare care vin din import și conțin ingrediente obținute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor. Oamenii trebuie să știe ce cumpără, iar eticheta să fie clară și să conțină informații complete cu privire la aceste produse.
Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali și a produselor și mâncării tradiționale românești”, scrie, joi, pe Facebook, Marcel Ciolacu.
Produsele care conţin insecte vor ajunge în curând pe rafturile magazinelor din România
Făina de greieri sau de larve va ajunge în curând pe rafturile magazinelor din România după ce, în luna ianuarie, Uniunea Europeană (UE) a aprobat vânzarea acestor insecte pentru consum uman sub formă de pulbere și alte forme uscate.
„Consumul de insecte contribuie pozitiv la mediu, la sănătate și la mijloacele de trai”, se arată într-un comunicat al Comisiei UE.
Pentru europeni, în general, acest lucru e nou și inedit, dar consumul de insecte este de fapt foarte comun, aproape 2 miliarde de oameni consumând insecte în mod regulat.
Creșterea insectelor este o alternativă cu emisii reduse de carbon, spre deosebire de producția de carne. De exemplu, creșterea greierilor folosește cu 75% mai puțin CO2 decât fermele de pui.
De asemenea, aceasta ajută la conservarea resurselor, cercetările Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) arătând că greierii au nevoie de șase ori mai puțină hrană decât bovinele pentru a crea aceeași cantitate de proteine.
Cu toate acestea, nu toți sunt de acord cu aprobarea Uniunii Europene pentru consumul de insecte.
În Franța, politicianul de dreapta Laurent Duplomb a criticat decizia UE. „Nu putem lăsa francezii să mănânce insecte, fără știrea lor”, a spus el.
Cum vor fi etichetate alimentele care conțin insecte
Această îngrijorare provine și din ideea greșită că UE nu va cere ca insectele să fie etichetate clar atunci când sunt amestecate cu alte ingrediente, cum ar fi făina.
Însă, legea cere că pudra de greieri să fie etichetată clar. De asemenea, ambalajul trebuie să menționeze că „ingredientul poate provoca reacții alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee, moluște și acarieni”.
Această afirmație „va apărea în imediata apropiere a listei de ingrediente”, astfel încât clientul să își dea seama dacă pulberea de insecte a fost adăugată la biscuiții sau cerealele preferate.
”Informațiile obligatorii despre alimente trebuie să fie disponibile atât pentru alimente ambalate, cât și pentru alimentele neambalate. Indicarea alergenilor este obligatorie și trebuie furnizată consumatorilor în cazul în care alimentele sunt oferite spre vânzare ambalate sau fără ambalaj”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Euronews.com.