Marcel Ciolacu, întrevedere cu comunitatea evreiască din SUA / Antisemitismul se ridică la cote cu care nu ne-am confruntat niciodată
În cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii, prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut întrevederi cu președintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder, și cu reprezentanții American Jewish Joint Distribution Committee.
Discuțiile s-au concentrat asupra consecințelor grave în plan umanitar și de securitate ale atacurilor comise de Hamas în Fâșia Gaza, dar și asupra unor subiecte de interes pentru comunitatea de români din Israel și pentru comunitatea evreiască din România, a transmis Guvernul.
Conform comunicatului emis de Executiv, premierul Marcel Ciolacu și-a reafirmat solidaritatea cu poporul israelian și a condamnat violențele comise de Hamas, care au consecințe asupra civililor israelieni și palestinieni deopotrivă, dar și asupra unor cetățeni ai altor țări.
Mai ales după atacurile Hamas din luna octombrie, observând cu îngrijorare o creștere a mesajelor antisemite în mediul online și offline, am menținut un dialog instituțional constant cu Federația Comunităților Evreiești din România, pentru a asigura protecția membrilor comunității și a lăcașurilor de cult, a declarat Marcel Ciolacu.
Cu președintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder, Marcel Ciolacu a atins subiectul mesajelor instigatoare la ură și rolul educației în schimbarea acestor curente de opinie.
Pericolul antisemitismului
Pericolul reprezentat de curentele antisemite a fost un subiect abordat în cadrul întrevederilor.
Atât interlocutorii, cât și prim-ministrul român au subliniat pericolul reprezentat de antisemitism, inclusiv pe fondul conflictului actual din Fâșia Gaza.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că prevenirea și combaterea antisemitismului se numără printre prioritățile Guvernului. Și a menționat câteva acțiuni întreprinse de Guvern.
Astfel, la nivelul Cancelariei Prim-ministrului este în curs de elaborare o nouă strategie națională pe această temă, pentru perioada 2024-2027, în continuarea strategiei implementată în perioada 2021-2023.
În cadrul acelorași eforturi menite să atragă atenția asupra consecințelor antisemitismului, Guvernul a găzduit, în luna octombrie, evenimentul care a marcat lansarea oficială a predării în liceele din România a unei noi materii de studiu, dedicată istoriei Holocaustului, precizează aceeași sursă.
În aceeași linie se înscrie susținerea pentru proiectul realizării unui Muzeu Național al Istoriei Evreilor și al Holocaustului din România și a aprobat chiar recent parametrii tehnico-economici și viitoarea locație a proiectului.
Antisemitismul se ridică la cote cu care nu ne-am confruntat niciodată, a scris premierul pe Twitter.
CITEȘTE ȘI: