Marcel Ciolacu, la Reuniunea Diplomaților: România este o ţară stabilă şi predictibilă / Ne menţinem sprijinul ferm pentru Ucraina

Publicat: 24 07. 2024, 13:50

This browser does not support the video element.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri la a Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române că țara noastră susține aderarea deplină a Ucrainei, dar și Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi la NATO.

”Aici, abordarea noastră este clară: ne menţinem sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Iar acest sprijin va dura atât timp cât va fi nevoie. Este un sprijin extrem de concret – de la asistenţa umanitară acordată celor care vin din zona de conflict, la Coridoarele de Solidaritate UE-Ucraina. Numai coridorul dunărean acoperă aproape 50% din tranzitul de mărfuri ucrainene către pieţele externe. Aceste coridoare vor juca un rol central şi în reconstrucţia şi integrarea Ucrainei în piaţa unică”, a subliniat Ciolacu.

Şeful Executivului a subliniat că ”România sprijină ferm aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană şi la NATO, iar în urmă cu doar două săptămâni, la Washington, a fost semnat un acord de cooperare în domeniul securităţii între ţările noastre”.

În vecinătatea noastră imediată, vreau să subliniez susţinerea totală pentru Republica Moldova. Guvernul pe care îl conduc va continua să sprijine proiectele de interconectare a Republicii Moldova la spaţiul european, mai ales în ceea ce priveşte infrastructura şi energia. Am adoptat un pachet consistent de sprijin în luna mai. Iar discuţia pe care am avut-o recent cu omologul meu, Dorin Recean, la Forumul Moldova-România de la Bucureşti, mi-a reconfirmat o realitate: locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, iar cetăţenii ei sunt parte a familiei europene, a completat Ciolacu.

Premierul a mai spus că, tot în context regional, salută eforturile diplomaţiei române pentru a întări securitatea regiunii Mării Negre şi a asigura sprijinul aliaţilor şi partenerilor pentru obiectivul nostru, de a transforma Marea Neagră într-o zonă a păcii, securităţii şi conectivităţii. Marea Neagră nu trebuie să fie o zonă de război, ci o punte de legătură între Europa, Asia şi Orientul Mijlociu.

După cum am spus, România este o ţară stabilă şi predictibilă. Iar unul dintre primele atribute ale stabilităţii îl reprezintă securitatea. De aceea, un obiectiv important îl constituie întărirea apărării naţionale şi securităţii României. Pentru aceasta, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare. Avem nevoie de o armată puternică, bine dotată, capabilă să apere integritatea teritorială şi suveranitatea statului român, şi care să contribuie, totodată, la consolidarea apărării colective în cadrul NATO. Întărirea posturii NATO de descurajare şi apărare din România rămâne în continuare o prioritate. Summit-ul NATO de la Washington a reconfirmat angajamentele statelor aliate faţă de apărarea colectivă şi apărarea fiecărui centimetru de teritoriu aliat. Trebuie să facem şi ce ţine de noi, respectiv, întărirea propriilor capacităţi de apărare şi a rezilienţei, a afimat Marcel Ciolacu.

Potrivit premierului, dacă NATO este garantul nostru de securitate, apartenenţa la Uniunea Europeană este garanţia de prosperitate.

Recent, continentul nostru a trecut prin alegeri europene şi urmează un nou ciclu instituţional. Obiectivele europene ale României rămân aceleaşi: dorim avansarea politicii de extindere; consolidarea Pieţei Unice; păstrarea unui rol major pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună; adoptarea unei Strategii UE pentru Marea Neagră; întărirea dimensiunii de apărare şi securitate a Uniunii şi, evident, aderarea completă a României la spaţiul Schengen, prin eliminarea controalelor la frontierele terestre pentru ţara noastră, a arătat Marcel Ciolacu.

”Suntem decişi, în acelaşi timp, să contribuim constructiv la dezbaterile europene pe marile dosare pentru viitorul Uniunii. Dumneavoastră aveţi sarcina de a face o diplomaţie pro-activă şi decisă, care să răspundă cu succes evoluţiilor care se succed cu mare viteză la Bruxelles şi în toate capitalele. La baza acestor eforturi trebuie să se afle, desigur, reflexul de coordonare europeană”, le-a transmis şeful Executivului diplomaţilor români.

 

Marcel Ciolacu a mai declarat că ”România este puternică şi pentru că are parteneri puternic”, iar parteneriatul strategic cu Statele Unite rămâne astfel un pilon de bază al politicii noastre externe. ”Dinamismul cooperării dintre ţările noastre în planul securităţii şi apărării trebuie completat de dezvoltarea dimensiunii economice. Am încredere, de asemenea, că eforturile României pentru accederea în programul Visa Waiver vor fi răsplătite curând”, a spus premierul.