Premierul Marcel Ciolacu continuă seria de consultări cu reprezentanții mai multor sectoare de activitate, în vederea construirii unui nou plan de măsuri economice. Marți, șeful Executivului s-a întâlnit cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia și ai Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România. Anterior, Marcel Ciolacu a purtat discuții și cu reprezentanții marilor retaileri, ai industriei construcțiilor și cu cei ai industriei alimentare.
Reprezentanții Guvernului au prezentat mediului de afaceri principiile care stau la baza planului de măsuri economice, aflat acum în curs de elaborare la nivelul Executivului. Scopul acestui plan este să permită statului român atât accesarea tuturor fondurilor europene disponibile, cât și să determine mai multă strictețe în privința cheltuielilor publice, se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului.
”Guvernul României este angajat să mențină deschise toate căile de finanțare europene, fapt ce implică punerea în aplicare a reformelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Economia națională și cetățenii români au nevoie de investiții și de servicii publice de mai bună calitate”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România a avertizat guvernul că schimbarea regulilor în timpul jocului poate duce la închiderea mai multor companii românești și la pierderea competitivității și a locurilor de muncă. Antreprenorii cer echitate, stabilitate și predictibilitate, a declarat Jianu, după consultări.
Am solicitat echitate. Guvernul răspunde pentru acțiunile pe care le are. Ceea ce noi spunem că este corect, ceea ce ne spun zecile de mii de IMM-ui sunt aceste lucruri pe care vi le-am spus: stabilitate și predictibilitate, neschimbarea regulilor în timpul jocului.
Antreprenorii români, prin vocea lui Florin Jianu, au cerut Guvernului să prezinte și analizele de impact al măsurilor pe care vrea să le adopte.
Guvernul trebuie să iasă și să spună care sunt măsurile asumate, pe care le propune mediului de afaceri. Împreună cu membrii noștri am solicitat ca aceste măsuri să ne fie trimise și nouă și să fie însoțite de analize de impact, ca noi să răspundem în consecință acestor măsuri, a declarat Jianu, la Guvern.
România a evitat temporar pericolul suspendării banilor europeni din PNRR și din alte fonduri structurale. Guvernul a obținut un acord informal al Comisiei Europene. Astfel, Comisia nu va declanșa procedura de suspendare a plăților, în condițiile depășirii țintei de deficit excesiv, conform surselor Gândul.
În ultimele săptămâni, atât premierul, cât și președintele PNL au afirmat, în repetate rânduri, că își mențin angajamentul de a se încadra în țința de deficit asumată, de 4,4%.
Conform informațiilor, coaliția discută despre adoptarea unor măsuri fiscale de corecție, cum ar fi creșteri de TVA și impozite și eliminarea unor excepții, cum ar fi scutirea de la plata contribuției la sistemul de sănătate.
Creșteri de TVA
Contribuții de sănătate
Impozite
Alte măsuri:
Conform legii bugetului pe anul în curs, guvernul român şi-a propus o ţintă de deficit de maximum 4,4% din PIB.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat pe 7 iulie că la nivelul ministerelor se discută diferite variante referitoare la „gestionarea mai bună a bugetului ţării” şi că principala preocupare este încadrarea în ţinta de deficit de 4,4% din PIB pentru acest an.
Reamintim că, pe 19 iunie, premierul Marcel Ciolacu a discutat, la guvern, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Cei doi au căzut de acord asupra unui plan de acțiune prin care România să se încadreze în ținta de deficit de 4,4%.