Prima pagină » Știri politice » VIDEO | Marcel Ciolacu, la Kiev/ Ședință comună a Guvernului României și Ucrainei/ Memorandum care asigură tranzitarea sigură a produselor ucrainene

VIDEO | Marcel Ciolacu, la Kiev/ Ședință comună a Guvernului României și Ucrainei/ Memorandum care asigură tranzitarea sigură a produselor ucrainene

Premierul Marcel Ciolacu, recent întors din deplasarea din Israel, va efectua miercuri, o vizită în capitala Ucrainei, la Kiev. Aici, cabinetul Ciolacu va avea o ședință comună cu Guvernul Ucrainei, condus de Denis Șmihal. Pe agenda discuțiilor: procedura de licențiere a grânelor ucrainene, proiecte de interconectivitate și recunoașterea drepturilor minorității române și a inexistenței așa-numitei „limbi moldovenești”.

UPDATE 16:30

Documente bilaterale semnate în cadrul primei ședințe comune a Guvernelor României și Ucrainei:

1. Declarație comună a Prim-Miniștrilor României și Ucrainei privind rezultatele primei întrevederi a Cabinetului de miniștri ai României și Ucrainei.

2. Memorandum de Înțelegere între Guvernul României și Guvernul Ucrainei privind consolidarea cooperării în asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene: (care include) Anexă – Strategia privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina-România și a infrastructurii rutiere conexe.

3. Acord între Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernului României privind construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa la frontiera româno-ucraineană, între localitățile Bila Tserkva (Ucraina) și Sighetu Marmației (România).

4. Protocol de implementare între Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernul României a Acordului între Ucraina și Comunitatea Europeană privind readmisia persoanelor.

5. Memorandum de înțelegere între Ministerul Economiei Anteprenoriatului și Turismului din România și Ministerul pentru Industrii Strategice al Ucrainei privind cooperarea în domeniul industriei de apărare.

6. Memorandum de Înțelegere în domeniul farmaceutic.

7. Declarație de intenție între Ministerul Sănătății din România și Ministerul Sănătății din Ucraina.

Șeful Executivului de la București a depus și o coroană de flori la Zidul de comemorare a celor căzuți la datorie din Ucraina: „Adevărul amar despre costul libertății se află în sacrificiul eroilor Ucrainei și în povara grea purtată de familiile și apropiații lor”, a spus premierul.

În acest sens, Comisia Europeană salută semnarea Memorandumului de înțelegere dintre Guvernul României și Guvernul Ucrainei care va „contribui și mai mult la sporirea capacității culoarelor de solidaritate”, având în vedere în special daunele suferite de infrastructura de transport din Ucraina în urma agresiunii Rusiei.

România are un rol esențial în funcționarea culoarelor de solidaritate și colaborează în mod constructiv cu toate părțile implicate, inclusiv prin intermediul Platformei comune de coordonare a culoarelor de solidaritate UE-Ucraina. Astfel, Comisia încurajează această cooperare strânsă între statele membre ale UE și Ucraina.

Îmbunătățirea trecerii frontierei dintre Ucraina și România, prevăzută de acest memorandum, nu numai că va servi nevoilor imediate de import și de export ale Ucrainei, ci și o va ancora ferm în spațiul transporturilor din UE, precizează Comisia Europeană.

Comisia a anunțat că finanțarea este deja disponibilă, din bugetul UE, de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în timp ce viitorul Mecanism pentru Ucraina va contribui suplimentar la reconstrucția și dezvoltarea infrastructurii de transport a Ucrainei și a conexiunilor acesteia cu UE.

Știrea inițială:

După ce marți a deschis tonul unei fieste diplomatice în Israel, premierul Marcel Ciolacu merge miercuri, la Kiev, împreună cu unii dintre miniștrii cabinetului său. Este a doua vizită consecutivă pe care șeful Executivului de la București o face într-o țară aflată în război.

Pe agenda discuțiilor celor două Guverne se află subiecte de interes precum, securitatea regională (în special în zona Mării Negre) în domenii precum energie, sănătate sau transporturi, procedura de licențiere a cerealelor de proveniență ucraineană, proiecte de interconectivitate între România și Ucraina, dar și încercarea de a convinge Guvernul Ucrainei de inexistența așa numitei „limbi moldovenești” și situația drepturilor minorității române din această țară.

Pe 10 octombrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski era la București, unde spunea că „Ucraina și România contribuie foarte mult la securitatea alimentară globală și că este important să se implementeze acordurile de dublare a transportului produselor agricole”, semn al interesului Kievului pentru acest subiect. (detalii AICI)

Marcel Ciolacu: Vizita la Kiev are doua obiective: promovarea drepturilor românilor din Ucraina și semnarea unor acorduri bilaterale importante

În cadrul vizitei, șeful Executivului va avea întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu prim-ministrul ucrainean, Denis Șmihal, alături de care va susține declarații comune de presă, dar și cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.

Vizita la Kiev are două obiective clare – promovarea drepturilor românilor din Ucraina și semnarea unor acorduri bilaterale importante, care să pună bazele unei colaborări mai aplicate în mai multe sectoare. Ucraina poate conta pe România acum și pe termen lung pentru că avem capacitatea de a deveni un centru de suport logistic pentru reconstrucția acestei țări, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Pe parcursul vizitei în Ucraina, premierul României va depune o coroană de flori la Zidul Apărătorilor Căzuți ai Ucrainei din Kiev și va participa la dejunul de lucru oferit în onoarea delegației române de premierul Denis Șmihal.

Împreună cu premierul României, la ședința comună de Guvern, dar și la discuții, vor participa vicepremierul, Marian Neacșu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Economiei, Radu Oprea, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, ministrul Sănătății Alexandru Rafila, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, dar și Raed Arafat, șeful DSU.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Dan Vîlceanu și Pecingină susțin că încă sunt membrii ai Grupului Parlamentar PNL/ Ionuț Stroe: Cei 2 fac parte din grupul celor neafiliați

VIDEO EXCLUSIV | Ce spune ministrul Adrian Câciu despre rectificarea bugetară: „Nu poate veni pozitivă”

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și