Marcel Ciolacu nu ar susține proiectul prin care Iohannis ar putea deveni SENATOR: Nu l-am votat niciodată și nici nu o să-l votez

Publicat: 19 09. 2024, 11:38
Actualizat: 19 09. 2024, 11:47

This browser does not support the video element.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că a convocat pentru luni Biroul Permanent Național (BPN) al PSD, care va lua o decizie în privința proiectului PNL, ce i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare. Președintele PSD a dat de înțeles că nu ar susține o astfel de inițiativă, afirmând că nu îl va vota niciodată pe Iohannis.

Liderul PSD a menționat că luni va avea loc o ședință a Biroului Permanent Național al PSD, în cadrul căreia se va decide dacă social-democrații vor susține sau nu proiectul PNL care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare.

Luni am convocat un BPN al PSD unde vom lua decizia, având o agendă ce ține și de viitoarele alegeri și de campania electorală, dar e și acest subiect pe agendă, a precizat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă ar vota proiectul prin care președintele Klaus Iohannis ar putea candida pe listele PNL pentru un post de senator, liderul PSD a răspuns: „Nu l-am votat niciodată și nu o să-l votez vreodată”.

PNL a depus miercuri, la Senat, proiectul de lege care îi dă posibilitatea preşedintelui României, Klaus Iohannis, să candideze ca independent pe listele unui partid, la alegerile parlamentare din 1 decembrie.

Ce prevede proiectul de lege

Modificarea propusă de PNL prevede că președintele aflat în ultimele 3 luni de mandat poate candida ca independent pe listele unui partid, alianță politică sau alianță electorală pentru un loc în Parlament, ca deputat sau senator.

Astfel, la articolul 52 din Legea 208/2015 se propune un nou articol care prevede că „nu se admit candidaturi independente pe listele de candidați depuse de partidele politice, alianțele politice sau alianțele electorale, cu excepția situației președintelui României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, care poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator. În cazul în care este ales deputat sau senator, președintele Românieie este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator și cea de președinte”, se arată în document.

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu nu vrea Coaliție pentru schimbarea legii pentru Iohannis/ Întrebat dacă PSD va vota: ,,Hai să vedem, o să vorbesc cu colegii mei”

Drum deschis pentru „senatorul” Klaus Iohannis / PNL a depus proiectul pentru modificarea legii