Premierul României, Marcel Ciolacu, a reafirmat vineri, în cadrul unei întâlniri oficiale cu omologul său moldovean, Dorin Recean, la Chișinău, sprijinul ferm al României pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Vizita oficială are loc pe fondul consolidării relațiilor bilaterale și al angajamentului comun de a avansa parcursul european al Moldovei.
În cadrul declarațiilor de presă, premierul a subliniat apropierea dintre cele două țări, afirmând că relația dintre România și Republica Moldova este una de egalitate și cooperare.
Eu nu cred în fratele mai mic, fratele mai mare. Suntem frați și avem împreună un singur obiectiv. În acest moment, obiectivul principal este integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, a declarat Marcel Ciolacu.
Șeful executivului a evidențiat, de asemenea, beneficiile aderării la Uniunea Europeană, comparând progresul economic al României cu ceea ce Republica Moldova ar putea obține prin integrare.
În România am ajuns la un salariu mediu de 1.100 de euro și o pensie medie de 550 de euro. Asta va aduce și Republicii Moldova integrarea în Uniunea Europeană, a explicat prim-ministrul.
Premierul român a felicitat guvernul condus de Dorin Recean pentru angajamentul ferm față de drumul european, în ciuda provocărilor politice și economice, și a reafirmat sprijinul României în acest sens.
Felicit întreaga echipă guvernamentală pentru faptul că ați rămas ferm pe drumul european al Republicii Moldova, indiferent de costurile politice, a conchis Ciolacu.
Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. UE a organizat prima sa conferință interguvernamentală cu Republica Moldova în iunie 2024.
În noiembrie 2023, Comisia Europeană a emis o recomandare de deschidere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova.
În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.
În urma progreselor înregistrate de Republica Moldova, în martie 2024 liderii UE au invitat Consiliul să adopte rapid proiectul de cadru de negociere.
Sursa FOTO: Guvernul României
Sursa VIDEO: Faccebook – Guvernul României
CITEȘTE ȘI: