Marcel Ciolacu: În contextul global actual, nu putem nega riscul ca RADICALIZAREA să devină un fenomen în creştere şi în România

Marcel Ciolacu: În contextul global actual, nu putem nega riscul ca RADICALIZAREA să devină un fenomen în creştere şi în România
Publicat: 17/04/2024, 15:45
Actualizat: 17/04/2024, 15:50
Premierul Marcel Ciolacu a atras atenția asupra riscului creșterii fenomenului de radicalizare în România, în contextul global actual, menționând totodată că, în prezent, violența etnică și religioasă extremă nu se manifestă în țara noastră.
Şeful Executivului a transmis miercuri, cu ocazia celei de a V-a ediţii a Congresului Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, un mesaj care a fost prezentat de şeful Cancelariei premierului, Mihai Ghigiu.
Guvernul este pe deplin conştient de riscurile cu care ne confruntăm şi apreciază dialogul şi respectul dintre comunităţile evreieşti şi celelalte minorităţi şi majoritatea populaţiei din România. (…) Mi-aş dori ca discuţiile noastre să fie axate din ce în ce mai mult pe identificarea celor mai potrivite modalităţi de sprijinire a cunoaşterii frumoasei şi vibrantei culturi evreieşti de către întreaga societate şi a însemnătăţii comunităţilor evreieşti pentru societatea românească de astăzi. Există însă o serie de evoluţii de care trebuie să ţinem cont şi aici mă refer la proliferarea, inclusiv sau mai ales, în mediul online a antisemitismului, a discursului urii şi miturilor conspiraţiei. Deşi manifestările extreme ale violenţei etnice şi religioase, din fericire, nu sunt prezente în România, în contextul global actual nu putem nega riscul ca şi în România radicalizarea să devină un fenomen în creştere la nivelul societăţii, iar expunerea cetăţenilor la diferite astfel de fenomene să ducă la o divergenţă de ideologii extremiste, a spus premierul în mesaj, potrivit Agerpres.
Potrivit prim-ministrului, Guvernul României pregătește actualizarea strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, care va include campanii de educație și conștientizare, precum și acțiuni dedicate cunoașterii vieții evreiești și digitalizării arhivelor istorice relevante.
Ştim, de asemenea, de existenţa unor incidente cu caracter antisemit în spaţiul public şi vă asigur că recunoaştem pericolul pe care îl reprezintă şi rămânem profund ataşaţi promovării drepturilor şi libertăţilor fundamentale pentru toţi cetăţenii noştri. Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursul instigator la ură pentru perioada 2021 – 2023, dar şi cea aferentă perioadei 2024 – 2027, care va fi adoptată în scurt timp, reprezintă două măsuri clare ale angajamentului Guvernului României în acest sens. În noul cadru strategic vom acorda o atenţie deosebită palierului preventiv, prin investiţii suplimentare în domeniul educaţiei, campanii de conştientizare, inclusiv cu privire la impactul negativ al incidentelor antisemite, sau al măsurilor dedicate domeniului sportiv, sau prin acţiuni dedicate cunoaşterii vieţii evreieşti. În ceea ce priveşte politicile memoriei vom încerca să identificăm cele mai potrivite soluţii pentru accelerarea demersurilor de digitalizare a arhivelor, a mai afirmat Ciolacu.
Totodată, Marcel Ciolacu a recunoscut contribuția Federației Comunităților Evreiești din România în păstrarea identității iudaice, promovarea patrimoniului istoric și cultural, cinstirea memoriei ostașilor evrei și victimelor Holocaustului, precum și în educația tinerelor generații despre Holocaust și consecințele sale.

CITEȘTE ȘI:

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar