Marcel Ciolacu: Nu vom avea recesiune! Guvernul pregătește două ordonanțe pentru creșterea veniturilor la buget
This browser does not support the video element.
În plin proces de conturare a noului plan de măsuri economice, premierul Marcel Ciolacu anunță că pregătește două ordonanțe de urgentă pentru a rezolva problema deficitului bugetar.
Astfel, prima ordonanță privește economiile la sistemul bugetar, care are ca scop stoparea risipei banilor publici.
Un al doilea act normativ se referă la colectarea din taxe și impozite. Premierul așteaptă de la ANAF o prezentare cu ce s-a întâmplat în ultima perioadă.
Este o scădere a veniturilor din cauza scăderii consumului și a producției industriale, este adevărat, spune premierul
Nu vom intra în criză economică
Premierul transmite că România nu a intra în recesiune și că vom avea creștere economică, în acest an.
Nu vom intra nici în recesiune. România va avea până la sfârșitul anului o creștere economică.
Există, totuși, o mare provocare: respectarea țintei de deficit la 4,4% din PIB. Dar, guvernul a ajuns la un acord cu Comisia Europeană care va continua și în luna august, transmite șeful Executivului.
În ceea ce privește reducerile de venituri, premierul spune că nu există nicio măsură care vizează salariile.
Există măsuri și perioade în care statul își permite să vină cu anumite facilități. Și există anumite perioade în care statul nu-și permite asta. Dar nu vor fi tăieri de facilitați care vor duce la micșorări de salariu. În acele cazuri, se mărește salariul minim, astfel încât să nu existe aceste pierderi.
Referitor la reacțiile din spațiul public referitoare la noi taxe, Ciolacu a subliniat că nu vor fi noi taxe, ci va fi o “reașezare a climatului concurențial corect într-un stat”.
În ceea ce privește termenul de aplicare a noilor măsuri, premierul afirmă că vor intra în vigoare diferențiat, în funcție de măsură, la 1 septembrie, la 1 noiembrie și la începutul anului viitor.
Cert este că nu vor aduce dezechilibre macro-economice sau crize sociale, transmite Ciolacu.
Despre presupuse neînțelegeri cu partenerii de guvernare, pe tema noilor măsuri, Ciolacu spune că a dialogat bine cu fostul premier Ciucă, actualul președinte PNL și menționează că nu este acel premier care dă vina pe “greaua moștenire”.
Românii cunosc amatorismul foștilor prim-miniștrii până la domnul Nicolae Ciucă și deciziile aberante care n-au avut niciun fundament economic, luate de aceștia.
Un dezechilibru economic ar fi majorarea TVA și asta este de evitat, spune Ciolacu.
Știm că am mai trecut printr-o astfel ce măsură și n-a avut efectul scontat. Îți aduce venituri rapide la buget, dar are efecte de instabilitate macro-economică medie de timp.
Reamintim că Marcel Ciolacu a solicitat Ministerului de Finanțe un plan de măsuri urgente pentru reducerea cheltuielilor, mai multe componente fiind deja structurate, printre acestea aflându-se reducerea aparatului de stat, dar și reducerea sporurilor sau reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile.
Surse guvernamentale au precizat, în exclusivitate pentru Gândul, că impactul bugetar pentru anul 2023, indus de acest plan de măsuri urgente cerut de premierul Marcel Ciolacu, este unul substanțial – 8 miliarde de lei.