Prima pagină » Știri politice » Marcel Ciolacu, pentru Bloomberg: „Vă puteți imagina câte sosii ale lui Putin am avea printre anumiți politicieni europeni populiști?”

Marcel Ciolacu, pentru Bloomberg: „Vă puteți imagina câte sosii ale lui Putin am avea printre anumiți politicieni europeni populiști?”

Marcel Ciolacu, pentru Bloomberg: „Vă puteți imagina câte sosii ale lui Putin am avea printre anumiți politicieni europeni populiști?”
Premierul României Marcel Ciolacu / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)

Premierul Marcel Ciolacu a spus pentru agenția de știri Bloomberg că guvernul său va merge mai departe cu „sprijinul multidimensional” acordat Ucrainei, chiar dacă aliații europeni arată semne de oboseală de război, în special din pricina conflictului dintre Israel-Hamas, care a umbrit invazia Rusiei în țara vecină.

Aliații Ucrainei trebuie să rămână fermi în sprijinirea Kievului sau riscă să încurajeze forțele populiste din întreaga Europă cu o victorie pentru Vladimir Putin, a declarat premierul Marcel Ciolacu, într-un interviu acordat publicației americane Bloomberg.

Marcel Ciolacu a vorbit de „oboseala de război” în ce privește conflictul din Ucraina și a adăugat că războiul din Orientul Mijlociu se va rezolva probabil mai devreme decât războiul de lângă România.

„România va continua să ajute Ucraina, indiferent de costurile politice. Aceste costuri politice sunt mai puțin importante decât precedentul pe care l-ar crea o victorie rusă”, a spus Marcel Ciolacu, luni, atunci când a fost luat interviul din București.

Marcel Ciolacu: „Vă puteți imagina câte sosii ale lui Putin am avea printre anumiți politicieni europeni populiști?”

Premierul României a atras atenția cu privire la sprijinul de care formațiunile de dreapta populiste din întreaga Europă se bucură de pe urma faptului că au atacat sprijinul diferitelor guverne UE pentru Ucraina și au deplâns ruperea legăturilor cu Kremlinul.

„Vă puteți imagina câte sosii ale lui Putin am avea printre anumiți politicieni europeni populiști?”, se întrebă retoric, premierul Marcel Ciolacu.

Liderii Uniunii Europene mențin public un front unit împotriva Rusiei, blocul comunitar discutând în această perioadă de un al 12-lea pachet de sancțiuni care vizează 5 miliarde de euro (5,4 miliarde de dolari) în comerțul cu Rusia, mai notează Bloomberg.

Rol-cheie jucat de România în exportul cerealelor ucrainene

România a jucat un rol cheie în eforturile de menținere a unui echilibru economic al Kievului cu exporturile de cereale. Ciolacu a spus că țara sa și-a sporit capacitatea de a transporta cereale ucrainene la 3 milioane de tone pe lună – în creștere de la jumătate de milion de tone la începutul războiului.

România va sprijini în continuare tranzitul cerealelor la 4 milioane de tone în următoarele luni, a spus premierul pentru Bloomberg. Premierul a precizat că indiferent de alegerile din 2024, România va continua să sprijine efortul de război al Ucrainei.

Să nu uităm că anul viitor avem alegeri pentru Parlamentul European și ar trebui să ne așteptăm la mai multe voci extremiste în Parlament– asta ar crea o vulnerabilitate mai mare în interiorul UE, a spus Marcel Ciolacu.

Pe 26 octombrie, Marcel Ciolacu a fost întrebat de ajutorul pe care îl oferă țara noastră Ucrainei, spunând că ajutorul a fost multidimensional, atât economic, cât și în ce privește rolul României în tranzitul cerealelor ucrainene prin gurile dunărene dar și prin portul Constanța. (detalii AICI)

„A existat întotdeauna un aport și un ajutor clar în ceea ce privește Ucraina din partea României. El a fost multidimensional. Cel mai mare ajutor pe care l-am acordat Ucraina a fost ajutorul economic și ajutorul ce tranzitului în ceea ce privește grânele din Ucraina, care va continua”, a declarat Ciolacu la Bruxelles, pe 26 octombrie.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | IDF a preluat controlul asupra unui complex militar Hamas în nordul Fâșiei Gaza/ Forțele navale israeliene au efectuat atacuri

Război în Ucraina | Ziua 622 | Trump a refuzat invitaţia lui Zelenski de a vizita Ucraina

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și