Marcel Ciolacu promite DESPĂGUBIRI agricultorilor pentru pierderile cauzate de secetă. Când vin banii

Publicat: 26 07. 2024, 16:04

This browser does not support the video element.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că începe procedura de despăgubire pentru fermierii afectați de secetă, care va fi gestionată prin APIA și toate instituțiile subordonate. Termenul limită pentru finalizarea proceselor verbale de calamități este 15 septembrie.

Marcel Ciolacu a transmis, după ce a vizitat, împreună cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, sistemul de irigații SPA Nămoloasa, că este evident că avem o secetă acută, în primul rând în zona de sud și est, și sunt afectate în jur de două milioane de hectare. Premierul a menționat că a avut deja o discuție preliminară cu ministrul Finanțelor și ministrul Agriculturii și că cei doi vor revedea prioritățile din bugetul Ministerului Agriculturii, care este cel mai mare buget post-decembrist.

În acest moment, începe o procedură care se va desfășura prin APIA și prin toate instituțiile subordonate, a precizat Ciolacu.

Potrivit ministrului Agriculturii, termenul limită pentru finalizarea proceselor verbale de calamități este 15 septembrie, conform unui ordin de ministru.

Noi vorbim de culturile actuale, nu de cele din toamnă. Eu cred că este o reacție cât se poate de rapidă. Nu a existat niciun an când au fost calamități și procesele verbale pentru culturile de primăvară nu au fost încheiate întotdeauna la sfârșitul lunii noiembrie și despăgubirile nu au fost achitate în anul următor. Efortul pe care îl facem aici, astăzi, și Guvernul României este să plătim aceste despăgubiri pentru culturile de primăvară, înainte ca fermierii să înceapă să-și însămânțeze noile culturi. Cel mai important este că, de fapt, creăm un ritm, un ritm pe care nimeni altcineva de acum încolo nu-și va mai permite să-l modifice. Este un ritm accelerat care va deveni o permanență, a explicat Ciolacu.

Referitor la verificarea utilizării fondurilor acordate fermierilor, Ciolacu a evidențiat că se vor face verificări de către Ministerele de resort: „Sunt prim-ministrul României, credeți-mă că nu pot să știu toate detaliile. Vedeți că, de la macro, încerc să mut cât mai mult cu fiecare ministru de resort procedurile. Presupun că de aceea plătim oameni din bugetul de stat să se ocupe de aceste proceduri”.

CITEȘTE ȘI:

PROMISIUNEA lui Viktor Orbán la întâlnirea cu CIOLACU: Vom pune pe agendă ADERAREA României la Schengen, în această TOAMNĂ

Premierul Marcel Ciolacu, mic dejun informal cu premierul maghiar /CIOLACU: Am solicitat Ungariei să acționeze ca un intermediar ONEST