Digitalizarea relației cetățean-instituții ale statului înseamnă „dispariția birocrației, a cozilor de la ghișee, a inutilului pus pe drumuri cu care suntem obișnuiți”, spune Marcel Ciolacu. Premierul a participat la semnarea contractului pentru componenta de Cloud Dedicat a Cloud-ului Privat Guvernamental.
Premierul transmite că românii vor putea accesa toate serviciile publice digitale printr-un click pe telefon sau pe calculator.
De 30 de ani, birocrația ne impune să stăm la cozi, să depunem o cerere on-line la ghișeul de la etajul 2 sau, mai rău, să ne luăm concediu pentru a obține o hârtie pe care statul este obligat să ne-o dea. Din punctul meu de vedere, nu doar ca prim-ministru, ci ca simplu cetățean, digitalizarea administrației este printre cele mai importante lucruri, atunci când spunem că vrem o țară ca afară, spune șeful Executivului.
Ciolacu vrea ca România să fie un stat „în slujba cetățeanului, nu invers”Digitalizarea și implementarea Cloudului „va interzice instituțiilor să pună românii pe drumuri sau să-i transforme în curieri.”
Prin semnarea acestui contract astăzi, toate serviciile publice oferite de instituții vor fi într-un singur loc, iar românii vor putea accesa toate serviciile publice digitale printr-un click pe telefon sau pe calculator. Și, cel mai important, toate instituțiile vor vorbi aceeași limbă și vor funcționa în același sistem informatic, într-un mod securizat, la cele mai înalte standarde globale, afirmă Ciolacu.
Premierul mai spune că autoritățile vor face economii la buget și vor aduce eficiență pentru fiecare român și pentru fiecare companie din România, prin unirea într-un singur sistem informatic a tuturor instituțiilor.
În 2025, odată cu finalizarea celor două contracte – cel semnat astăzi și cel semnat în martie, vom putea interacționa digital cu instituțiile publice, fiecare român putând solicita și primi documentele necesare, de oriunde, oricând, în deplină siguranță. Asta înseamnă dispariția birocrației, a cozilor de la ghișee, a inutilului pus pe drumuri cu care suntem obișnuiți. Asta însemnă o reformă autentică a administrației statului, transformarea digitală a României. Doar prin digitalizarea reală a statului putem construi un sector public modern, sigur și eficient, care lucrează pentru români și firmele românești, adaugă premierul.
Marcel Ciolacu le cere celor de la Ministerul Digitalizării să facă toate verificările înainte de a trece sistemul din off-line în on-line.
Închei cu o rugăminte, având în vedere experiența de la Registrul Comerțului, vă solicit un singur lucru: faceți toate verificările necesare înainte de a trece sistemul din off-line în on-line! Digitalizarea trebuie să le simplifice oamenilor viața, nu să le-o îngreuneze.
CITEȘTE ȘI: