Premierul Marcel Ciolacu este de părere că războiul din Ucraina nu se va încheia anul acesta, „cu certitudine”.
Analizând situația actuală de pe front, Ciolacu a afirmat că „suntem într-o zonă a unui război rece” și că niciuna dintre părți nu dorește să cedeze.
Este evident că nici președintele Zelenski, nici dictatorul Putin nu vor să cedeze, fiindcă vor pierde intern, în primul rând. Suntem într-o zonă a unui război rece. Totuși, niciuna dintre de părți nu atacă mai mult, e un război de uzură.
Întrebat dacă acest război se va încheia în acest am, Ciolacu a răspuns: Nu, cu certitudine nu! Este un război care va mai dura.
Șeful Executivului a reamintit că România va sprijini Ucraina, un popor greu încercat de conflictul armat, pentru că „avem o datorie morală”. ”Ucrainenii nu sunt dușmanii noștri”, a mai spus prim-ministrul.
Avem o datorie morală, în acest moment, de a susține Ucraina. Eu nu spun că trebuie să participăm pe front, nu spun că trebuie să alimentăm războiul din Ucraina, dar să ajuți un popor prieten, când le mor copiii, când aproape jumătate din populație i-a fugit din țară, când mor sute de mii de ucrainieni să-și apere țara, eu să le refuz un ajutor de a fi sustenabili singuri, economic? România ajută multidimensional Ucraina, pe toate palierele și e corect s-o facem pentru că cu toții credem în Dumnezeu. E o țară ortodoxă, Ucraina, trebuie să ținem cont de lucrurile acestea. Nu putem să fim lipsiți de empatie față de un popor și o țară atacată total ilegal.
Admițând că acest război a creat un disconfort în România, premierul a afirmat că inconveniente precum cele reclamate de fermieri privind cerealele din Ucraina trebuie rezolvate prin măsuri luate la nivel intern de autoritățile române.
În ceea ce privește conflictul din Orientul Mijlociu, Ciolacu s-a arătat „ferm convins că raţiunea va prima” şi că nu se va ajunge la un conflict extins în zonă. Cu atât mai mult cu cât Secretarul Blinken „nu face turism” în zonă.
Există o deplasare de forțe în regiune și căutarea unui echilibru. Vedem și pe Secretarul Blinken cât de activ este în zonă. Presupun că nu crede cineva că face turism și sunt ferm convins că, până la urmă, rațiunea va prima și nu se va ajunge la un conflict în Orientul Mijlociu. Ar ajuta foarte mult Rusia acest context. Organizația Hamas este o organizație teroristă. Lucrul ăsta, statul român l-a spus foarte clar: trebuie să înceteze conflictul și trebuie să existe un acord de pace foarte curând în ceea ce privește Fâșia Gaza și Cisiordania.