Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat vineri după anunțul privind insolvența Euroins. Acesta susține că EximBank și CEC Bank au obligația să găsească soluții pentru ca statul român să poată interveni în mod eficient.
Totodată, acesta a mai spus că politicienii nu mai pot veni cu scuze în fața cetățenilor, ci sunt obligați să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă românii.
„Spuneau că nu trebuie să intervenim pe piaţă. Piaţa este liberă. Păi dacă nu reuşeam cu Marian Neacşu să modificăm legislaţia şi să venim cu reglementarea preţurilor la energie, unde era acum România, unde era acum industria românească, unde erau acum românii? Ce criză socială am fi avut în România, dacă am fi aşteptat ca piaţa să echilibreze lucrurile? Nu este adevărat. În momente dificile, în momente de criză, statul trebuie să intervină. Trebuie să reparăm ce am greşit în decursul acestor 30 de ani. Am vândut toate firmele de asigurări, iar astăzi, când a doua companie intră în insolvenţă, căutăm soluţii şi căutam în continuare vinovaţii.
Avem obligaţia, au obligaţia cei de la CEC, de la EximBank să creeze pârghiile de care au nevoie românii ca statul român să poată interveni eficient pentru români şi pentru companiile româneşti. S-a terminat amatorismul. Trebuie în sfârşit să nu mai venim în faţa românilor şi să găsim motive. Ştim cu toţii că au fost crize suprapuse – a fost şi pandemie, este şi război, a fost criză energetică. Românii aşteaptă de la noi nu explicaţii, nu vinovaţii, românii aşteaptă oameni competenţi şi soluţii şi să intervenim rapid, pentru că îşi apără nivelul lor de trai şi modul lor de a trăi”, a declarat Marcel Ciolacu, vineri la Piteşti, la Conferinţa judeţeană de alegeri a PSD Argeş.
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.
Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului.
Autoritatea de reglementare a detaliat pe 14 pagini toate neregulile descoperite – de bază fiind abateri în ceea ce privește constituirea rezervei de daune și a rezervei de prime, precum și nedeținerea de fonduri proprii eligibile care să acopere cerința minimă de capital (MCR) și cerința de capital de solvabilitate (SCR), dar și numeroasele controale și sancțiuni aplicate înainte de luarea decizie finale.
La fel ca în cazul City Insurance, companie căreia i s-a retras autorizația de funcționare din septembrie 2021, apoi a intrat în faliment, clienții Euroins nu vor fi lăsați descoperiți. Conform legii, pentru a proteja consumatorii de produse și servicii de asigurare, în România există Fondul de garantare a asiguraților (FGA), ca schemă de garantare în domeniul asigurărilor. Citește mai mult…