Marcel Ciolacu regretă moartea lui Kissinger: „Contribuția sa va continua prin moștenirea lăsată în domeniul politicii externe și al ideilor politice”

Marcel Ciolacu regretă moartea lui Kissinger: „Contribuția sa va continua prin moștenirea lăsată în domeniul politicii externe și al ideilor politice”
Sursa/ X - Marcel Ciolacu
Publicat: 30/11/2023, 13:55
Actualizat: 30/11/2023, 18:32

La aflarea veștii morții uneia dintre cele mai proeminente minți ale omenirii, Henry Kissinger, premierul României a transmis un mesaj prin care „regretă” trecerea în neființă a fostului mare diplomat american. Kissinger este cunoscut ca artizanul deschiderii relației dintre SUA și China, dar și în ce privește „încălzirea” relațiilor dintre SUA și URSS, imediat după criza rachetelor din Cuba.

Henry Kissinger a murit la vârsta de 100 de ani. Vestea dispariției sale a fost dată chiar de organizația sa, într-un comunicat de presă. (detalii AICI)

La aflarea veștii, șeful Executivului de la București a transmis un mesaj pe pagina sa de socializare în care afirmă că moștenirea lui Kissinger în domeniul politicii externe și al ideilor politice este o sursă de inspirație pentru tinerele generații.

Regret trecerea în neființă a unui mare om de stat, dr. Henry Kissinger. Contribuția sa va continua prin moștenirea sa în domeniul politicii externe și al ideilor politice și va rămâne o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare de diplomați și lideri, a scris Ciolacu pe platforma X.

Apropierea de China, detensionarea relațiilor cu Uniunea Sovietică, pacea cu Vietnamul și Premiul Nobel

Henry Kissinger a devenit o figură influentă în administrația Nixon. Principalele sale realizări diplomatice au implicat China, Uniunea Sovietică, Vietnamul și Orientul Mijlociu. El a dezvoltat o politică de încălzire a relațiilor dintre SUA și Uniunea Sovietică, detensionare care a condus la discuțiile privind limitarea armelor strategice (SALT) în 1969.

A stabilit politica pro-Pakistan în războiul dintre India și Pakistan de la sfârșitul anului 1971, a ajutat la negocierea acordului de armament SALT I cu Uniunea Sovietică (semnat în 1972). A dezvoltat o apropiere între Statele Unite și Republica Populară Chineză (1972), marcând primul contact oficial al SUA cu această națiune de la venirea la putere a comuniștilor chinezi.

Deși inițial a susținut o politică de linie dură în Vietnam și a ajutat la bombardarea Cambodgiei de către SUA (1969-70), Kissinger a jucat ulterior un rol important în politica de vietnamizare a lui Nixon – retragerea trupelor americane din Vietnamul de Sud și înlocuirea lor cu forțe sud-vietnameze.

În 1972, Kissinger s-a angajat în negocieri de pace cu Le Duc Tho din Vietnamul de Nord. Crezând că aceste negocieri au ajuns la o concluzie de succes, la 26 octombrie Kissinger a anunțat că „pacea era aproape”. S-a dovedit, însă, că acordul bilateral nu fusese aprobat de guvernul sud-vietnamez, iar eforturile de pace au ajuns din nou într-un impas.

La jumătatea lunii decembrie, Nixon a autorizat bombardamentele de saturație asupra Vietnamului de Nord, dar până la sfârșitul lunii le-a oprit. Astfel, pe 15 ianuarie 1973, Nixon a încetat orice acțiune militară împotriva Vietnamului de Nord. Puțin mai mult de o săptămână mai târziu, la 23 ianuarie, la Paris, Kissinger a parafat un acord de încetare a focului care prevedea retragerea trupelor americane și care schița mecanismele pentru un acord de pace permanent între cele două Vietnam-uri.

Pentru această încercare de a rezolva conflictul din Vietnam, Kissinger a împărțit Premiul Nobel pentru Pace din 1973 cu Le Duc Tho – refuzând în cele din urmă să primească această distincție.

În ce privește conflictul dintre Federația Rusă și Ucraina, Kissinger a susținut în repetate rânduri aderarea Ucrainei la NATO. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Un nou punct mobil de comandă a intrat joi în dotarea IGSU/ Predoiu: Situațiile de urgență reprezintă o provocare din ce în ce mai accentuată

REPORTAJ | Nicolae Ciucă a lansat Sistemul Garanție-Returnare / „Să ne bucurăm de o Românie mai curată”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alertă roșie în Italia, unde doi vulcani au erupt în același timp. Măsura de urgență...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
S-a pozat în costum de baie, dar toți au CRITICAT-O că s-a îngrășat mult! Mesajul...
Reacţia unui britanic care a călătorit cu 9 lire la clasa I cu CFR: "O...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Decizia luată de soțul Ilenei Stana Ionescu: Va fi incinerată. Cu ce explicații vine acesta:...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ameninţări şi violenţe în Franţa înaintea alegerilor
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Marea doamnă a României s-a stins. Anunțul trist făcut de soțul ei: Așa a vrut!
S-a stins jurnalista Ileana Perneş Dănălache. Ultimii ani au fost plini de suferință
Un bărbat a vrut să mănânce o conservă de ton, dar când a deschis-o a...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Fiica lui Liviu Vârciu răspunde criticilor conform cărora trăiește din banii părinților: „Nu frec menta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Cercetătorii au descoperit un nou mod în care stratul de gheață al Antarcticii se topește
×