Marcel Ciolacu: Relațiile dintre România și Germania sunt astăzi la VÂRFUL lor istoric din ultimii 35 de ani

Publicat: 03/10/2024, 19:42

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la recepţia cu prilejul Zilei Naţionale a Republicii Federale Germania, că: ,,Apreciez în mod deosebit poziția vocală de sprijin a Germaniei, și în special a Cancelarului  Olaf Scholz, în favoarea  aderării  României  la  spațiul  Schengen. Contăm pe sprijinul Germaniei pentru finalizarea cât mai rapidă a acestui proces.”

Acum 34 de ani, poporul german a reparat nedreptatea istorică a separării sale, prin reunificarea pe care o celebrăm astăzi. Poporul german a arătat astfel că voința de a fi împreună în libertate, democrație și pace este o forță istorică ce nu poate fi oprită. Germania a demonstrat lumii întregi că unitatea, și nu diviziunile, reprezintă calea spre prosperitate și pace durabilă, a spus Ciolacu.

Premierul a mai menționat că: ,,Europa se afla atunci într-un moment de cotitură (die Wende), același moment care a adus și România pe calea libertății, democrației și prosperității. Același moment a deschis și calea spre independența vecinilor noștri din Est, Republica Moldova și Ucraina. Ne aflăm astăzi, iată, în alt moment de cotitură, pe care doar voința  politică a societăților noastre și a  liderilor lor îl  poate transforma într-o oportunitate istorică.”

Astăzi, provocările noastre sunt și mai mari: prin agresiunea brutală a  Federației  Ruse împotriva  Ucrainei, flagelul  războiului a  reapărut în Europa. Asistăm la o deteriorare dramatică a situației de securitate în Orientul Mijlociu.  Ne confruntăm  cu  provocări în  plan  intern,  la  nivel  european,  de  o amploare fără precedent, fie că vorbim de terorism, radicalizare, dezinformare, extremism,  antisemitism,  schimbări  climatice  sau   undele  de  șoc   pe  care instabilitatea securitară le proiectează asupra economiilor noastre, a mai spus premierul în discursul său.

Șeful Guvernului a mai menționat că: ,,Există un proverb german care spune că „ trebuie să luăm lucrurile așa cum vin” . Este o perioadă dificilă, suntem nevoiți să gestionăm situații cu care nu ne-am mai confruntat  până în  prezent. În  astfel  de  momente, trebuie  să  rămânem ferm angajați în promovarea și protejarea valorilor europene, în deplină solidaritate și cooperare. De aceea, este important să avem cât mai curând, la nivelul Uniunii Europene, un cadru instituțional funcțional și stabil, care să răspundă așteptărilor cetățenilor noștri.”

Fostul Cancelar german șimareleom politic Willy Brandt spunea: „ oriunde oamenii trec prin suferințe grave, acestea ne afectează pe toți. Nu uitați: Oricine permite ca  o  nedreptate  să  continue  mult timp pregătește  calea pentru  următoarea ”, a mai continuat premierul.

Relațiile dintre România și Germania

Premierul Marcel Ciolacu a spus că: ,, Relațiile dintre România și Germania sunt astăzi la vârful lor istoric din ultimii 35 de ani. Acest lucru se datorează în primul rând celor două comunități: a românilor care trăiesc în Germania și a minorității germane din România.

În  al  doilea  rând,  antreprenorilor  care  au  creat  legături  economice  solide. Germania este primul partener comercial al României, cu o valoare a schimburilor bilaterale de peste 43 de miliarde de euroanul trecut. Avem convingerea că putem crește  și  consolida  prezența  investitorilor  germani  pe  piețele  românești,  în sectoare  importante  pentru economia  românească:  infrastructura,  industria de apărare, digitalizare, securitate cibernetică, sănătate, energie, cercetare și inovare sau startup-uri.

Ne dorim, de asemenea, continuarea cooperării excelente în domeniul educației, în special împărtășirea expertizei germane în ceea ce privește educația duală.

În  al  treilea  rând,  bunele  noastre  relații  se  datorează  valorilor  pe  care  le împărtășim atât la nivel de societate, cât și de leadership politic. Aceste valori au făcut posibile numeroasele contacte la nivel bilateral pe care le-am avut de când am preluat mandatul de Prim-ministru, atât la nivel federal, cât și de landuri. Am marcat în iunie anul acesta, la München, împlinirea a 25 de ani de la semnarea Declarației Comune România-Bavaria, iar cu trei zile în urmă, la 30 septembrie, am semnat la București, alături de Prim-ministrul landului Baden-Württemberg,

Nu în ultimul rând, datorăm mult excelenților diplomați români și germani care mențin constante contactele bilaterale, inclusiv prin intermediul Comisiilor mixte Guvernamentale, și care lucrează acum laelaborarea unui Plan de acțiune comun pe care îl dorim concretizat în cel mai scurt timp.”

Țările  noastre  rămân  profund  angajate  în  eforturile  comune  spre  o  Uniune Europeană mai puternică și mai unită, în spiritul valorilor și principiilor europene. Continuarea  acestui  angajament  devine  deosebit  de  importantă  în  contextulgeopolitic actual.

Marcel Ciolacu a mai menționat că ,,Apreciez în mod deosebit poziția vocală de sprijin a Germaniei, și în special a Cancelarului  Olaf Scholz, în favoarea  aderării  României  la  spațiul  Schengen. Contăm pe sprijinul Germaniei pentru finalizarea cât mai rapidă a acestui proces.”

CITEȘTE ȘI:

Marcel CIOLACU, mesaj emoționant la întâmpinarea românilor, evacuați de urgență din Liban: „Vom continua să-i repatriem pe cetățenii români”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Imagini din aer din timpul perchezițiilor supravegheate din elicopter, la „Academia de cerșit” din...
Ce umilințe a îndurat Oana Ciocan alături de Jador! Zanni: ”Stătea cu ochii vineți, legată...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
O colaboratoare a unui oligarh prieten cu Putin, parteneră de afaceri cu fiul fostului șef...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini rare cu Pământul din spațiu: Canale de maree au lăsat dâre adânci printre insulele...
O femeie din Hunedoara a mințit că a fost violată, pentru a-i ascunde soțului că...
Mario Fresh şi fiica Andreei Esca s-au despărţit după 8 ani de relaţie ! Avem...
Avertizare meteo ANM de ploi de până la 50 l/mp, furtună și descărcări electrice
Noile "măriri de salarii" din România. De ce au primit sute de mii de angajați...
O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a...
„Te-ai stins fix de ziua ta”. El este Alexandru, tânărul a cărui inimă a încetat...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Ce riști dacă nu plătești amenda de circulație?
Armata israeliană afirmă că l-a ucis pe şeful guvernului Hamas din Fâşia Gaza, Rawhi Mushtaha
Orașul PUS la PĂMÂNT de ROMANI și BLESTEMAT timp de 170 de ani
Adio, plata cu cardul! Apare un nou sistem de plăți în România. BNR a dat...
Cum se curăță cel mai bine ferestrele. Nu mai rămâne nicio urmă
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Ce mesaj a transmis prezentatorul Insula Iubirii
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Cu cât vinde Gabriela Cristea celebra ciocolata Dubai. “Exact cât să mănânci o dată sau...
Motivul pentru care Ștefan Bănică Jr. i-a spus fiului său, Radu Ștefan, să nu se...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Expediția de acum două secole al cărei căpitan a fost mâncat de echipaj