Marcel Ciolacu: Reorganizăm Agenția Națională Antidrog / Coordonarea politicilor ANTIDROG trece în atribuția directă a premierului
This browser does not support the video element.
În debutul ședinței de Guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat un nou proiect pentru protejarea tinerilor împotriva consumului de droguri, care va fi discutat în prima lectură.
Potrivit declarațiilor sale, noua inițiativă legislativă a fost realizată în colaborare cu organizațiile nonguvernamentale și experții din domeniul sănătății publice și vizează implementarea unui model european mai eficient de prevenire și tratament al dependenței de droguri.
Discutăm azi, în prima lectură, un proiect esențial pentru protejarea tinerilor de fenomenul drogurilor. Este un proiect redactat împreună cu ONG-urile și experții din domeniu care propun trecerea la un model european. Tinerii care cad pradă traficanților de droguri nu mai pot fi tratați ca infractori, ci ca victime. Atât ei, cât și familiile lor trebuie ajutate, nu stigmatizate.
O schimbare majoră propusă de proiectul guvernamental este reorganizarea Agenției Naționale Antidrog, dar și transferul asistenței pentru consumatori de droguri de la Ministerul de Interne către structurile spitalelor publice.
De aceea, reorganizăm Agenția Naționale Antidrog, iar asistența consumatorilor se mută de la Ministerul de Interne și intră, cum este firesc, în structura spitalelor publice.
Coordonarea politicilor antidrog trece în atribuția directă a premierului
În ceea ce privește coordonarea politicilor antidrog, Ciolacu a anunțat că aceasta va fi preluată direct de către premier, pentru a asigura o abordare mai coerentă și integrată: „Coordonarea politicilor antidrog trece în atribuția directă a premierului”.
O altă măsură anunțată de premier vizează înființarea de centre speciale pentru prevenirea adicțiilor în cadrul sistemului sanitar.
Mutăm, astfel, accentul pe prevenție și pe asistența victimelor și, în special, a minorilor consumatori, unde e nevoie de un sprijin special. De asemenea, în sistemul sanitar, înființăm Centre speciale pentru prevenirea adicțiilor. Cheia este asistența medicală specializată și reintegrarea acestora după vindecare.
Sursa FOTO: Alexandra Pandrea (Gândul)
CITEȘTE ȘI: