Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că România este ancorată ireversibil în comunitatea euroatlantică şi reprezintă, la rândul său, o „ancoră strategică” a NATO pe Flancul de Est.
Acum 20 de ani, România s-a alăturat Alianței Nord-Atlantice în cea mai semnificativă extindere din istoria NATO. Pentru țara noastră, natura istorică a acestui moment trece dincolo de numărul noilor membri admiși în 2004. De fapt, a semnificat revenirea României la comunitatea de valori și principii democratice occidentale, un pas indispensabil pentru securitatea și dezvoltarea țării, a spus Marcel Ciolacu, la evenimentul ROMÂNIA-NATO, 20 de ani.
Premierul a subliniat că „integrarea în structurile euroatlantice a reprezentat un obiectiv strategic de politică externă și securitate susținut de întreaga societate și de clasa politică”.
Acest proiect de țară a devenit fundamentul României democratice și prospere, în măsură să ofere cetățenilor cele mai solide garanții de securitate din întreaga noastră istorie. Cele două decenii care au trecut de la aderarea noastră la NATO stau mărturie faptului că libertatea, prosperitatea și securitatea de care ne bucurăm zi de zi sunt mai puternice ca niciodată. În același timp, mediul de securitate actual, tot mai deteriorat și imprevizibil, ne confirmă că datoria noastră principală este să rămânem vigilenți pentru apărarea acestor valori. Amenințările și provocările cărora trebuie să le facem față împreună sunt din ce în ce mai diferite și complexe. Important este că, într-un context regional și global volatil, angajamentul Aliaților de a proteja valorile acestui spațiu și de a se apăra reciproc este de neclintit, a afirmat Ciolacu.
Șeful Executivului a adăugat că România continuă să-şi respecte angajamentul faţă de susţinerea neechivocă a Ucrainei.
Responsabilitatea noastră de asigurare a securităţii cetăţenilor români şi de protejare a valorilor Alianţei este susţinută de statutul nostru de aliat de nădejde şi de apărători ai Flancului Estic. Marea Neagră, zonă de importanţă strategică pentru Alianţă, este centrul de gravitaţie al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, iar instabilitatea din zonă afectează profund securitatea euroatlantică. Pe acest fond, România continuă să-şi respecte angajamentul faţă de susţinerea neechivocă a Ucrainei, dar şi a partenerilor NATO vulnerabili precum Republica Moldova şi Georgia, care au ales să adere la sistemul de valori euroatlantice, a mai spus Marcel Ciolacu.
CITEȘTE ȘI:
Klaus Iohannis reia „argumentele” intrării în cursa pentru SG al NATO / „Este o aspirație legitimă”