Prima pagină » Știri politice » Marcel Ciolacu, discuții cu Jutta URPILAINEN privind demersurile României pentru a dezvolta proiecte la Marea Neagră în cadrul Global Gateway

Marcel Ciolacu, discuții cu Jutta URPILAINEN privind demersurile României pentru a dezvolta proiecte la Marea Neagră în cadrul Global Gateway

Marcel Ciolacu, discuții cu Jutta URPILAINEN privind demersurile României pentru a dezvolta proiecte la Marea Neagră în cadrul Global Gateway

Premierul Marcel Ciolacu a discutat joi, la Palatul Victoria, cu Jutta Urpilainen, comisar european pentru Parteneriate Internaționale, despre demersurile României pentru a dezvolta proiectele de conectivitate la Marea Neagră în cadrul strategiei Global Gateway.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvernul României, „premierul Marcel Ciolacu a arătat că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, pe lângă provocările la adresa securităţii în zonă, a condus și la perturbarea piețelor globale și a lanțurilor de aprovizionare și a apreciat că strategia de diplomație economică și geostrategică a UE, Global Gateway, reprezintă un răspuns aplicat și coerent la aceste problemele complexe. Totodată, acesta a apreciat că investițiile în domeniul conectivității vor conduce la beneficii durabile la nivel global. În context, a evidențiat interesul României pentru proiectele Global Gateway cu impact pozitiv în vecinătatea UE, în special în regiunea Mării Negre și în vecinătatea estică”.

În același timp, Ciolacu a apreciat că „investițiile în domeniul conectivității vor conduce la beneficii durabile la nivel global” și „a evidențiat interesul României pentru proiectele Global Gateway cu impact pozitiv în vecinătatea UE, în special în regiunea Mării Negre și în vecinătatea estică”.

Premierul a prezentat, de asemenea, „demersurile României pentru a dezvolta proiectele de conectivitate la Marea Neagră în cadrul strategiei Global Gateway, în condițiile în care Marea Neagră capătă o relevanță strategică esențială atât din punct de vedere al securității pentru întregul continent european, cât și din perspectiva conectivității, ca punte de legătură între Europa, Caucazul de Sud și Asia Centrală”.

Din perspectiva îmbunătățirii conectivității UE cu statele din Caucazul de Sud și Asia Centrală, porturile românești maritime și dunărene constituie o verigă importantă în eficientizarea Coridorului de Transport Trans-Caspic, a spus premierul român.

De asemenea, cei doi oficiali au subliniat că strategia Global Gateway și dezvoltarea conectivității sunt esențiale pentru consolidarea rezilienței partenerilor care s-au angajat pe calea europeană și sunt în procesul de aderare la UE.

În perioada 24-25 aprilie, Jutta Urpilainen se va afla la București pentru a dialoga cu părțile interesate din România despre strategia de investiții „Global Gateway” a UE.

Ea se va întâlni, de asemenea, cu reprezentanți ai sectorului privat din România pentru a afla modul în care Global Gateway ar putea stimula întreprinderile românești să investească în piețele în curs de dezvoltare.

Comisarul va face schimb de opinii cu experți români din domeniul politicii externe și va purta un dialog cu studenți din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și al Universității București. Înainte de a reveni la Bruxelles, comisarul Urpilainen va vizita Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Marcel Ciolacu explică cum se va face ajustarea SALARIULUI minim la cel european: „Primul pas este să mergem cu salariul minim la 3.700 lei”

Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la ... vezi toate articolele

Citește și