Premierul Marcel Ciolacu are o întâlnire, luni după-amiază, cu reprezentanții membrilor Consiliului Executiv al Asociației Române a Băncilor. Marcel Ciolacu i-a invitat la Guvern pentru a se pune de acord cu privire la „subiectul banilor cash”.
UPDATE
În reuniunea Consiliului Politic al PSD, de luni dimineață, Marcel Ciolacu le-a transmis colegilor că „nu dispare cash-ul”. Nu te obligă nimeni la nimic, le-a spus Ciolacu social-democraților, conform unor surse.
Nu dispare cash-ul. Oamenii își pot lua salariile cash, pot strânge cash cât vor în case, cei din afară pot trimite cash, nu te obligă nimeni la nimic.
Știrea inițială
Șeful Executivului a anunțat încă de vineri că va convoca o întâlnire cu reprezentanți ai Ministerului de Finanțe, BNR și ai băncilor şi societăţii civile.
Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare! Voi convoca săptămâna viitoare la Guvern o întâlnire cu specialiştii din Ministerul Finanţelor şi BNR, dar și cu reprezentanţii micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societăţii civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash. Nu voi renunţa niciodată la lupta împotriva evaziunii. Şi nu voi renunţa să protejez românii de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preţ”, a scris Ciolacu pe Facebook.
Președintele PNL Nicolae Ciucă a declarat, luni dimineață, la Senat, că această măsură trebuie revizuită. Și a cerut băncilor să sprijine economia românească.
Eu am transmis către bănci și transmit și acum: în România, rata de intermediere este de 25%. Raportul între depozite și împrumuturile pe care băncile le dau pentru investiții este de 70%. Ca atare, în momentul de față, băncile trebuie să sprijine economia românească, pentru a putea acoperi dinamica si ritmul de dezvoltare, în contextul acestei măsuri, cu care nu am fost de acord de la început (…) Eu am discutat cu ministrul Finanțelor, am stabilit și în BPN că această măsură să fie revizuită cât mai curând posibil. Pentru ca nu avem o rețea de bancomate distribuite așa cum ar fi necesar pentru oamenii de afaceri și pentru noi ca cetățeni, timpul este o resurse prețioasă, a spus Nicolae Ciucă.
Președintele PNL a mai spus că decizia nu a fost luată în mod unilateral de premier, a fost o decizie asumată, în coaliție, după ce au înțeles cu toții că aceasta va contribui la combaterea evaziunii fiscale.
Întrebat ce înseamnă o „revizuire” a acestei măsuri, Ciucă a transmis că trebuie așteptate rezultatele întâlnirii de astăzi, cu reprezentanții băncilor. Una dintre soluții, în opinia lui Ciucă, ar fi revenirea la plafonul de 10 mii de lei, așa cum era înainte.
În ședința conducerii PNL, din 3 noiembrie, Nicolae Ciucă ar fi declarat, conform unor surse, că nu susține măsura cash. Liderul liberal consideră că trebuie „analizată foarte bine” pentru ca oamenii să nu creadă că sunt considerați evazioniști.
Reamintim că din 11 noiembrie plăţile către persoanele juridice se pot face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană.
De asemenea, sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.
În ceea ce privește încasările între persoane juridice, acestea se limitează la maximum 1.000 lei pe persoană și 2.000 lei de la cash&carry.
CITEȘTE ȘI: