Premierul Marcel Ciolacu a declarat că „spitalul regional de la Craiova va deservi întreaga regiune de sud-vest a României şi în spital se vor putea trata peste 800 de persoane pe zi”. Şeful Executivului a mai menționat că spitalele regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova vor fi un pas înainte pentru sistemul de sănătate românesc.
Marcel Ciolacu a participat, joi, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a contractului pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Craiova – faza 1.
După 15 ani în care românii au tot aşteptat construirea spitalelor regionale, iată, în nicio lună, acest guvern reuşeşte să spele această ruşine naţională şi să dea drumul, în sfârşit, construcţiei spitalelor regionale. Pe 28 februarie, aici, în această sală, am semnat contractele pentru spitalele regionale de la Iaşi şi Cluj, iar astăzi semnăm contractul pentru cel de-al treilea spital regional de urgenţă, de la Craiova. Spitalul regional de la Craiova va deservi întreaga regiune de sud-vest a României şi va oferi servicii de asistenţă medicală de înaltă complexitate, utilizând tehnologii de ultimă generaţie pentru diagnostic şi tratament. Spitalul regional va putea trata peste 800 de persoane pe zi, a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul i-a felicitat pe ministrul Sănătăţii şi pe preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Investiţiilor în Sănătate (ANDIS) pentru eforturile depuse în vederea accelerării investiţiilor în infrastructura medicală.
Cele trei spitale regionale, de la Iaşi, Cluj şi Craiova, vor însemna un pas înainte pentru sistemul de sănătate românesc. Practic, vorbim de o investiţie de peste 2 miliarde de euro. Iată, cum, după 30 de ani, acest Guvern începe să schimbe lucrurile şi în sistemul medical. Avem spitalele finanţate prin PNRR şi investiţii de miliarde de lei în renovarea şi deschiderea de noi şcoli, a declarat Ciolacu.
Premierul le-a transmis şi constructorilor care vor implementa proiectele să respecte termenele asumate prin contracte.
Sper ca şi constructorii să înţeleagă că aşteptarea românilor a ajuns la limita puterilor şi că este necesar ca termenele de execuţie să fie respectate întocmai, a explicat Ciolacu.
Marcel Ciolacu a reiterat faptul că pentru el, ca premier, sănătatea rămâne un domeniu prioritar.
Am spus încă din prima zi a mandatului de premier că sănătatea este una dintre priorităţile mele şi am lucrat alături de echipa de miniştri pentru a debloca nu doar investiţiile în sănătate, dar şi, doar în acest an, peste 10.000 de posturi în sistemul de sănătate. Trebuie să schimbăm definitiv faţa spitalelor din România şi să asigurăm servicii medicale la cele mai înalte standarde, a mai declarat șeful Executivului.
Ministrul Sănătăţii, Alexandrul Rafila, a declarat că Primăria Craiovei a jucat un rol important în realizarea procedurilor necesare semnării contractului.
Realizarea proiectului tehnic al acestui spital a necesitat foarte multă muncă şi aprobări din partea Primăriei din Craiova. Şi, în mod evident, responsabilitatea pentru sănătatea comunităţii a făcut, bineînţeles, ca participarea să fie deplină şi să putem să devansăm termenul aşteptat pentru acest spital regional, a transmis Rafila.
El a explicat că România are, în prezent, o infrastructură spitalicească în dezvoltare rapidă, prin proiectele demarate din banii europeni, prin fonduri prevăzute în PNRR, cât şi din alocările de la buget.
Ne dorim ca aceste lucruri să fie finalizate şi pacienţii din România să aibă acces la servicii de sănătate. E vorba despre responsabilitate, profesionalism şi foarte multă muncă, lucrurile acestea cred că sunt definitorii pentru Guvernul României, a afirmat ministrul Sănătăţii.
În acelaşi context, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a transmis că încrederea cetăţenilor se capătă şi prin realizarea de investiţii.
Este un moment care închide o etapă şi deschide altă etapă. Practic, în această zi închidem etapa contractării, pe de-o parte, a spitalelor regionale, pentru finanţarea acestor trei spitale regionale, pe de altă parte a contractării execuţiei pe fiecare dintre cele trei spitale regionale. E foarte important momentul, pentru că, de fapt, este timpul pentru un nou angajament, acela că spitalele regionale să fie realizate în termenele asumate sau, dacă se poate, chiar şi mai repede, gradul de aşteptare este ridicat. Până la urmă încrederea cetăţenilor se realizează prin fapte, prin realizarea de investiţii, a menționat Câciu.
Ministrul PSD a amintit că şapte miliarde de euro sunt disponibile pentru investiţii în Sănătate, bani din PNRR, fonduri europene din Programul de Sănătate, precum şi fonduri dintr-un nou program care urmează să fi aprobat săptămânile viitoare, legat de infrastructura spitalicească la nivel de municipii, oraşe şi judeţe, în valoare de 2,6 miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI: