VIDEO | Marcel Ciolacu: Sunt 250 de cetățeni români în Gaza care au apelat la MAE / Anihilarea HAMAS este un lucru firesc

Publicat: 15 10. 2023, 20:30
Actualizat: 15 10. 2023, 20:37

This browser does not support the video element.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică seara, la Prima News, că sunt aproape 250 de cetățeni români în Fâșoia Gaza care au cerut ajutorul statului român pentru a fi scoși din zonă. 

Șeful Executivului nu a dorit să dea detalii, despre românii cu dublă cetățeniei, dacă au ajuns sau nu în regiunea de sud a Fâșiei Gaza, din motive de securitate.

Sunt 230-250 cetățeni români care au apelat la Ministerul de Externe, la ambasadă, la consulat. Se ține legătura cu ei. Până în acest moment, niciun cetățean, de nicio cetățenie nu a ieșit din Fâșia Gaza. S-au propus anumite coridoare verzi. Ce pot să vă confirm este că e o celulă de criză. Toată ziua de azi am avut o legătură cu celula de criză. Încercăm cu celelalte state din Uniunea Europeană și cu Statele Unite să luăm cele mai bune decizii, a spus premierul.

România s-a implicat și în scoaterea a 3000 de cetățeni ucraineni din Israel, lucru de care premierul este mândru. Ciolacu a menționat că țara noastră nu a cheltuit niciun ban pentru repatrierea ucrainenilor.

Statul român nu a cheltuit niciun ban, doar s-a implicat logistic. Totul a fost suportat de forurile europene Mă mândresc cu acest lucru.

Despre reacția Israelului, după atacurile teroriste ale Hamas, premierul a spus că este „un lucru firesc” însă responsabilitatea decidenților și a liderilor este să păstreze calmul.

Ce s-a întâmplat la acel concert, cum s-a tras asupra tinerilor, a fost un atac terorist. Sunt ferm convins că reacția statului israelian nu este una de a îndrepta o nedreptate cu o altă nedreptate. Anihilarea HAMAS mi se pare un lucru firesc, pe care îl așteptăm cu toții, și eu și dumneavoastră. Responsabilitatea noastră este de a păstra calmul și de a avea un dialog coerent și cu celelalte state. Până în acest moment nu sunt motive de îngrijorare.