Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că va face propunerea de comisar european din partea României doar după ce va avea discuții cu președintele României, Klaus Iohannis, și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
După ce am discuţia şi cu preşedintele României, cum este şi corect, (voi face propunerea de comisar european – n.r.). Repet, negociatorul în Consiliul European e preşedintele României şi e normal să am acest dialog instituţional. Cu adevărat, eu nominalizez persoana. Ţine foarte mult persoana şi de atribuţiile pe care le va avea viitorul comisar în cadrul Comisiei Europene. Cu alte cuvinte, cu certitudine voi avea o discuţie şi cu dna preşedinte al Consiliului European (Comisiei Europene – n.r.) deja aleasă, a precizat Marcel Ciolacu.
Premierul a adăugat că discuția cu președintele Klaus Iohannis va avea loc „cât de curând”.
Preşedinta Comisiei trimite reprezentantului Consiliului European, e o decizie CCR… (Am primit – n.r.) documentele primite de domnia sa, a menționat premierul Ciolacu.
Întrebat despre posibilitatea susținerii lui Klaus Iohannis pentru funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru Ucraina, Ciolacu a precizat că această discuție nu a avut loc până acum, dar nu a exclus posibilitatea de a analiza această opțiune dacă ar fi în afara propunerii de comisar european.
România vizează un post de comisar cu atribuții în zona economică, însă sunt luate în calcul și alte variante. Printre numele luate în calcul, cu șanse mari sunt: Mihai Tudose, dacă România obține portofoliul pentru economie și Victor Negrescu, dacă ne revine portofoliul pentru extindere. De asemenea, surse din PSD susțin că un post de comisar este vizat și de actualul președinte al Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu.
Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European va verifica declaraţiile de interese financiare şi eventualele conflicte de interese ale candidaţilor la posturile de comisari.
Comisiile de resort vor supune ulterior la vot candidaturile individuale, deşi Parlamentul European poate aproba sau respinge Comisia doar în integralitatea sa.
Votul în parlamentul European asupra întregii comisii ar putea avea loc, conform planului, în luna septembrie. Aceasta ar deschide calea pentru ca a doua comisie von der Leyen să îşi preia mandatul la data de 1 noiembrie, aşa cum este planificat.
CITEȘTE ȘI: