Marcel Ciolacu, prim-ministrul României și candidatul PSD la președinția statului, i-a criticat președinții liberali de dreapta care au condus România în ultimii 20 ani pentru că au eșuat să-și îndeplinească promisiunile electorale privind bunăstarea cetățenilor români.
La Congresul PSD, premierul a promis că va fi un președinte imparțial și va munci doar pentru interesele țării: „Avem nevoie de un președinte care să facă politică de stat, nu politica unui partid. Trebuie să depășim epoca în care toți munceau ca să îi fie bine unui singur om”.
În 2004, Traian Băsescu, candidatul Alianței Dreptate și Adevăr, lider al PDL și primar al Bucureștiului, a câștigat alegerile prezidențiale, învingându-l pe premierul și candidatul PSD de atunci, Adrian Năstase. În 2009, l-a învins pe candidatul PSD Mircea Geoană, șeful Senatului de atunci.
În 2014, Klaus Iohannis, candidatul Alianței Creștin-Liberale, lider al PNL și primar al Sibiului, l-a învins pe premierul și candidatul PSD, Victor Ponta. În 2019, el a învins-o pe candidata PSD și prima femeie prim-ministru a României, Viorica Dăncilă.
Premierul PSD în exercițiu, Marcel Ciolacu, speră ca în 2024 va obține revanșa. Principalii adversari de dreapta sunt Elena Lasconi (USR), primarul Câmpulung, Nicolae Ciucă (PNL), șeful Senatului, și deputatul George Simion (AUR).
Ciolacu i-a criticat pe fostul președinte Traian Băsescu și pe actualul președinte Klaus Iohannis
„Iar paltonul prezidențial NU mai trebuie aruncat pe spinarea oamenilor”, a spus Ciolacu, făcând referire la incidentul din 2015, când președintele Klaus Iohannis, aflat într-o vizită la Paris și întâmpinat de ambasadorul Bogdan Mazuru, s-ar fi enervat că s-au încălcat chestiuni de protocol pentru că nu i-a fost preluat paltonul și soția sa, Carmen Iohannis, nu a fost invitată în mașina prezidențială.
Într-un moment de furie, președintele și-a aruncat paltonul pe mașină. Un ofițer francez i-a recuperat haina și i-a înmânat-o șefului SPP, Lucian Pahontu. Gestul președintelui a fost aspru criticat ani la rând de PSD.
Prim-ministrul a declarat că își dorește să devină primul președinte al României de centru-stânga după 20 ani. Ion Iliescu, membru fondator al Frontului Salvării Naționale și al Partidului Social Democrat, a fost primul și ultimul președinte de centru stânga, între anii 1989 și 1996, respectiv între anii 2000 și 2004, având trei mandate în total.
Marcel Ciolacu își exprimă dorința de a deveni al doilea președinte social-democrat al României postdecembriste:
„Îmi doresc, ca după 20 de ani, să avem un președinte care să muncească alături de oameni pentru BUNĂSTAREA lor, pentru a reda speranța și încrederea oamenilor în BINELE COMUN”.
Prim-ministrul l-a criticat pe Traian Băsescu, fostul președinte al României între anii 2004 și 2014, fost lider al Partidului Democrat Liberal, pentru că nu și-a îndeplinit promisiunea de a asigura bunăstarea românilor. În 2004, acum 20 ani, candidat al alianței Dreptate și Adevăr, Băsescu a câștigat alegerile prezidențiale cu sloganul „Să Trăiți Bine!” în fața candidatului PSD, Adrian Năstase, prim-ministrul țării de atunci.
„Timp de 20 de ani, președintele a devenit, dintr-un simbol al speranței doar o sursă de frustrare în societate. Vi s-a promis, mai întâi, că o să ”trăiți bine”. Apoi, vi s-au tăiat salariile și pensiile”, continuă Ciolacu, reamintind susținătorilor PSD despre decizia președintelui Băsescu de la 6 mai 2010, când a anunțat că guvernul condus de premierul Emil Boc va tăia salariile bugetarilor cu 25%, pensiile cu 15% și ajutorul de șomaj cu 15%. Președintele de atunci a susținut că statul român arată ca un om foarte „gras” care s-a cățărat pe spatele „economiei subțirele”.
Marcel Ciolacu a continuat să-l atace și pe președintele în exercițiu, Klaus Iohannis, fost membru al Forumului Democrat al Germanilor din România și fost lider al Partidului Național Liberal.
„După 10 ani, vi s-a promis o ”Românie educată”. Și ați primit un sistem de educație eșuat, în care copiii sunt mai expuși la droguri, decât la carte”.
Ciolacu mai spune că președinții de dreapta nu au dat dovadă de onestitate:
„Adevărul este că onestitatea față de cetățeni a lipsit de la tribuna prezidențială în ultimii 20 de ani. Am avut președinți cărora nu le-a păsat deloc de oameni. Este destul! Trebuie să le oferim românilor o ALTERNATIVĂ CORECTĂ!”.
Marcel Ciolacu a declarat că după două decenii, România are nevoie de un președinte echilibrat, capabil să asigure împărțirea puterilor în stată, să arate respect pentru funcția publică, să unească forțele politice, dar ma iales, să fie unul cu „suflet”.
„După 20 de ani, România are nevoie de un președinte ECHILIBRAT! Un președinte trebuie să stea drept și să își ducă țara cu demnitate în direcția corectă!
În aceeași măsură, România are nevoie de un președinte care să accepte că într-un stat normal puterea trebuie împărțită! Nu acaparată de un singur om!
După 20 de ani, România are nevoie de un președinte care să arate RESPECT pentru funcția publică. Un președinte pentru care Constituția nu este o carte oarecare, ci legea fundamentală care îi ghidează orice acțiune.
După 20 de ani, România are nevoie de un președinte care să UNEASCĂ toate forțele politice și energiile din societate în jurul unui mare proiect de țară.
După 20 de ani, România are nevoie de un președinte cu SUFLET, căruia să îi pese cu adevărat de toți românii”.
Prim-ministrul a mai declarat că va fi președintele tuturor românilor și că funcția sa presupune să nu-i dezbine pe români, indiferent de statutul social, atribuții, vârstă, nivelul de studii și profesie.
„România NU trebuie să mai aibă un președinte care îi împarte pe români în buni și răi. Între cei de aici și cei de peste hotare. Între cei de stânga și cei de dreapta. Între tineri și pensionari. Între public și privat. Între săraci și bogați. Toți merită să fie reprezentați și respectați! De la muncitori, la șoferi și profesori. De la medici, la polițiști și militari. De la fermieri, la antreprenori și ingineri. De la influenceri, la pensionari. De la IT-iști, la contabili și artiști. Toți sunt importanți. Pentru că toți ÎMPREUNĂ ducem România înainte!”.
Sursa Foto: Shutterstock