Marcel Ciolacu vorbește cu președintele Iohannis despre sistemele PATRIOT / „Eu cred că-s mai multe funcționale”

Publicat: 08 05. 2024, 16:20

This browser does not support the video element.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmă că va avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis despre solicitarea privind acordarea de sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru Ucraina. 

Ciolacu afirmă că „mai multe sunt funcționale”, referindu-se la sistemele Patriot ale României.

Acuma toate detaliile, ce-i funcțional și ce nu-i funcțional și cât avem și cât acoperim, știți că e un sistem întreg. Eu cred că-s mai multe funcționale, dar totuși avem cea mai lungă graniță cu un stat aflat într-un conflict. A existat această discuție la un moment dat între secretarul general NATO, domnul Stoltenberg, și ministrul Apărării, cum era și normal și am înțeles în Statele Unite, domnul președinte Iohannis, care conform constituției României, pe care cred că o respectăm cu toții, este comandantul suprem al armatei. Nu am avut discuție după întâlnirea bilaterală cu președintele Statelor Unite, cu președintele României.

Marți seară, Iohannis i-a spus președintelui american Joe Biden că este deschis să discute chestiunea oferirii de sisteme Patriot Ucrainei, în cadrul ajutorului oferit țării vecine.

Șeful statului a afirmat, după întâlnirea cu Joe Biden, că va trebui discutat acest subiect în CSAT, întrucât România „nu poate rămâne fără apărare antiaeriană”. Iohannis a accentuat că în CSAT se va discuta „ce putem să primim la schimb”.

CITEȘTE ȘI: