Prima pagină » Știri politice » Marcel Ciolacu vrea prelungirea plafonării pentru alimente după sistemul francez / „Plafonăm adaosul la produsele românești”

Marcel Ciolacu vrea prelungirea plafonării pentru alimente după sistemul francez / „Plafonăm adaosul la produsele românești”

Marcel Ciolacu vrea prelungirea plafonării pentru alimente după sistemul francez / „Plafonăm adaosul la produsele românești”

Premierul Marcel Ciolacu spune că dorește continuarea măsurii de plafonare a adaosului comercial la o listă de alimente de bază, însă cu „o legislație clară”, cum este în Franța. 

O să avem discuție din nou, s-ar putea să mergem prin act normativ. M-am uitat și la sistemul francez și azi de dimineață am stat de vorbă și cu ministrul Agriculturii și cu președintele Camerei Deputaților, cu domnul Simonis, ca să vină cu legislație foarte clară, cum este în Franța.

Premierul anunță, într-un interviu la Antena 3 că va veni cu o modificare legislativă de plafonare a adaosului la produsele românești.

De ce nu există produse românești? De ce au dat faliment fabricile din România? Pentru că nu a existat și acum există un program clar pentru procesare în România, dar și în Franța pentru produsele autohtone, ce-i produs în România, când vinzi la retailer, nu poți să ai decât o marjă de maximum 20% profit. Pentru că ai tu ai import din țara de unde-i capitalul tău, la gem, la magiun și magiunul din România, îi bagi o rată mai mare de profit, astfel încât să fie cel din România, să fie mai scump decât cel din țara, de unde-i capitalul retailerului. Ceea ce e incorect. Și atunci o să venim cu o modificare legislativă astfel încât să plafonăm adaosul la produsele românești. Și atunci vom vedea adevărata concurență.

Ciolacu afirmă că atunci nu va mai fi nevoie de controale pentru a vedea cât se pune adaosul. Premierul mai spune că indiferent cât ar produce românii, nu mai pot fi competitivi, dacă au un adaos mare la retailer.

Cauzele s-au întâmplat în cei 30 de ani când trebuiau luate niște decizii curajoase. În acele momente trebuiau gândiri strategice în ceea ce privește România. În acele momente, eu acum trebuie să mă adaptez la realități și atunci trebuie să vedem exact cum se întâmplă în alte părți. Indiferent cât ar produce românii, dacă tu îi bagi la retailer un adaos foarte mare, el nu mai e competitiv.

Pe 30 ianuarie, Guvernul a decis prelungirea cu încă 60 de zile a plafonării adaosurilor comerciale la alimente de bază. De pe listă au fost scoase cozonacul, margarina, bulionul, carnea tocată și drojdia și introduse magiunul și untul.

CITEȘTE ȘI:

Citește și