Marea Britanie și SUA, sprijin pentru DNA și ANI: Aceste organizații fac ceva foarte important în România

Marea Britanie și SUA, sprijin pentru DNA și ANI: Aceste organizații fac ceva foarte important în România
Publicat: 09/09/2014, 13:23
Actualizat: 09/09/2014, 15:19

Noul ambasador al M. Britanii la București, Paul Brummell, a afirmat că este mândru de sprijinul dat activității DNA și ANI de guvernul britanic, care va continua să le asiste, iar prin colaborarea cu instituții de profil își propune să vadă noi rezultate în reforma justiției și lupta anticorupție.

„Sunt mândru că guvernul britanic a sprijinit aderarea României în UE și contiuăm să sprijinim procese cum ar fi lupta împotriva corupției. Sunt mândru că am sprijinit lupta DNA și ANI, organizații care fac ceva foarte important în România, și acest sprijin va continua”, a afirmat, marți, ambasadorul britanic, într-o conferință de prezentare a priorităților mandatului său în România.

El a arătat că guvernul britanic are totodată un program ambițios de sprijin pentru activitățile comerciale din România, inclusiv prin colaborarea cu Camera de Comerț Româno-Britanică și cu alți parteneri locali.

„Ne propunem să vedem rezultate noi legate de reforma în justiție și lupta anticorupție”, a spus Paul Brummell, care are un mandat de patru ani în România, până în 2018, el fiind anterior ambasador al Marii Britanii în Turkmenistan și Kazahstan, precum și Înalt Reprezentant al Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a, în Barbados.

Yee: Corupția amenință economia și suveranitatea; state ostile pot controla sectoare strategice

Totodată, Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat al SUA, a declarat, marți, că fenomenul corupției amenință nu numai economia, ci și securitatea și suveranitatea, permițând statelor ostile și grupărilor criminale să se infiltreze și să controleze sectoare strategice importante.

„Acum, mai mult ca niciodată, vedem cum corupția amenință nu numai economia, ci și securitatea și suveranitatea. În forma sa cea mai rea, corupția subminează armata și serviciile de protecție a granițelor și permite grupărilor răuvoitoare să se organizeze la nivel transnațional, subminând democrația. Permite statelor ostile și grupărilor criminale să se inflitrează și să controleze sectoare strategice importante, cum ar fi sectorul energetic”, a declarat Hoyt Yee, la București, la un seminar organizat de Institutul Aspen, Parlament și SAR.

Oficialul american a subliniat că, în contextul crizei din Ucraina, trebuie să ne întrebăm cum pot fi implicați toți actorii, autoritățile, oamenii de afaceri, societatea civilă și media „pentru a lupta împreună în Europa și Eurasia și în comunitatea transatlantică pentru a eradica corupția oriunde s-ar ascunde”.

„Un lucru e sigur: lupta împotriva corupției necesită determinarea tuturor membrilor unei societăți, de la conducătorii companiilor energetice, la membrii Parlamentului, la forțele de poliție care patrulează pe străzi. Lupta împotriva corupției trebuie să se desfășoare la nivel local (…) să includă cetățenii. Toți actorii unei societăți trebuie să se concentreze asupra fundamentelor principale, precum transparența, statul de drept, instituții stabile”, a spus Hoyt Yee.

Diplomatul SUA a mai spus că „guvernele, societatea civilă, mediul de afaceri și media trebuie să rămână vigilenți pentru ca toate autoritățile responsabile, incluzând poliția, procurorii, judecătorii, oficialii guvernamentali, să aplice legea eficient, cu determinare și imparțial și să se asigură că nimeni nu este deasupra legii”.

Pe de altă parte, Hoyt Yee a precizat că România este „un bun exemplu”, unde „dezvoltarea unor instituții judiciare puternice, independente, imparțiale, în special instituții precum DNA, Curtea Supremă, ANI, are efecte puternice și pozitive asupra statului de drept”.

El a mai spus că aceste instituții sunt „remarcabile în eforturile lor” și „trebuie să li se asigure în continuare resurse adecvate, să fie respectate și protejate de influențe externe”.

Totodată, Hoyt Yee a subliniat că „România e condamnată să meargă înainte” și „să îmbunătățească transparența procedurilor legistative”.

„SUA sunt alături de partenerii din Europa și Eurasia care doresc întărirea instituțiile publice, consolidarea statului de drept și imbunătățirea calității guvernanței. Identificăm cele mai dăunătoare aspecte de corupție în regiune și cele mai bune arme pentru a lupta împotriva lor”, a punctat Hoyt Yee.

De asemenea, el a subliniat cooperarea dintre SUA și UE în ceea ce privește fenomenul corupției, precizând că industriile extractoare (petrol, gaze, minerale) sunt „sectoare vulnerabile în mod special la corupție”.

Institutul Aspen România, Comisia comună a Parlamentului României pentru Aderarea României la Schengen și Societatea Academică Română organizează, marți, conferința „Towards a Gold Standard in Governance, Transparency and Anti-Corruption in Post-Communist Societies”, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală și de Est.

La eveniment participă Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia, Mircea Geoană, Înalt Reprezentant al Guvernului pentru Proiecte Economice Strategice și Diplomație Publică, directorul SRI, George Maior, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, Pawel Wojtunik, director al Biroului Central Anticorupție din Polonia, și procurorul general al Albaniei, Adriatik Llalla.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?