MAREA DESCENTRALIZARE în traducerea șefilor din teritoriu. Lider PDL: „Este epurare politică”. Lider USL: „Dăm restart în administrație”
Cu proiectul descentralizării pe masă, în faza de ultime retușuri, în teritoriu se fac calcule. Dincolo de bani, se pun și oameni pe hârtie, pentru că până la 1 ianuarie toți șefii instituțiilor descentralizate vor fi eliberați din funcție. În traducerea opoziției, este vorba de „epurare politică”. De la putere se vede un „restart al administrației”.
Totul va începe odată ce guvernul își va asuma săptămâna viitoarea răspunderea pe legea descentralizării. Termenul pentru „marea disponibilizare” ar putea fi amânat dacă legea va fi contestată la Curtea Constituțională, cum a anunțat PDL, sau dacă președintele va întârzia cu promulgarea.
Liderii USL se întâlnesc astăzi pentru o decizie finală în privinta legii descentralizării.
Posturile din instituțiile deconcentrare, care acum vor trece în parte în subordinea Consiliilor Județene, au fost pentru fiecare guvernare un mijloc de răsplată pentru oamenii de partid. În timpul guvernării PDL-PD, în 2009, una dintre primele măsuri luate de guvernul condus la acea vreme de Emil Boc a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru satisfacerea clientelei politice, ordonanță care a picat însă la Curtea Constituțională. Chiar dacă actul normativ a fost refăcut în sensul depolitizării deconcentratelor și au fost organizate concursuri pentru ocuparea posturilor, cei aleși, în cele mai multe cazuri, au fost tot oamenii care aveau susținerea partidului. De altfel, disponibilizările odată cu schimbarea puterii au avut ca efect, în urma contestării deciziilor în instanță, ca pe un post să fie doi sau chiar trei directori.
Ioțcu: „Este o modalitate de a da afară funcționarii care vin din altă guvernare”,
Descentralizarea pe care USL se pregătește să și-o asume se vede din tabăra opoziței ca o metodă de răzbunare politică.
„USL face din nou epurări politice. 10.000 de funcționari publici vor deveni șomeri în scurt timp, adică 10 la sută din sistemul administrativ. Prin legea descentralizării, autoritățile locale vor primi doar 50 la sută din cheltuielile necesare, iar consiliile județene vor fi nevoite să disponibilizeze oameni. Este un abuz faptul că se fac disponibilizări colective, fără stabilirea unor criterii obiective, aceste disponibilizări fiind lăsate la mâna directorilor politici, ceea ce este extrem de grav”, susține vicepreședintele PDL Alin Tișe.
În același ton, vorbește și șeful CJ Arad, Nicolae Ioțcu. „Este o modalitate de a da afară funcționarii care vin din altă guvernare”, a declarat, pentru gândul, Ioțcu. De la Alba, Ion Dumitrel se abține de la prea multe comentarii și se mulțumește să spună că, în mod normal, fiecare șef de Consiliu Județean „ar trebui să-și caute oamenii cei mai buni, nu pe criterii politice”.
Adomniței: „E normal să fie disponibilizat managementul”
De la putere, președintele Consiliului Județean Iași, liberalul Cristian Adomniței, a declarat pentru gândul că procesul de descentralizare va „afecta managementul” serviciilor deconcentrate care vor trece în subordinea Consiliilor Județene și nu pe angajați. Liberalul a admis însă că și angajații pot „fi afectați ulterior”, dar doar în măsura în care „se decide optimizarea activității instituției”.
„În unele instituții se schimbă inclusiv modul de organizare, vă dau exemplu direcția agricolă sau camerele agricole. Schimbându-se modul de organizare bineînțeles că aceasta presupune o completă reorganizare a instituției. Este normal să fie disponibilizat managementul și urmează apoi să se organizeze concursuri noi, pentru noua instituție rezultată. Sper să se înscrie la concurs toți cetățenii care doresc și îndeplinesc criteriile de concurs și cel mai bun va câștiga”, a spus Adomniței pentru gândul.
În privința „epurărilor politice” reclamate de PDL, președintele CJ Iași a declarat că sunt „doar speculații”.
„Nu cobor în această discuție politicianistă, cei de la PDL au avut șansa să facă descentralizarea. Faptul că nu au reușit mă face pe mine să cred că nu sunt de dreapta, ci un partid de stânga etatist, centralizat. Nu mă acuz să fac acuze cum fac cei de la PDL. Au avut ocazia și au irosit-o, nu se mai califică pentru a vorbi”, a afirmat liberalul.
Potrivit acestuia, în județul Iași, se „va face o analiză la fiecare instituție venită în subordinea Consiliului Județean.
„Schimbându-se apartenența instituției și angajații vor avea contractul de muncă cu instituția nouă. Aceste instituții nu vor afecta în esență angajații, ci managementul pentru că se schimbă modul de reorganizare. Ceea ce poate afecta angajații este modul ulterior, măsura în care poate fi optimizată activitatea instituției, dar aceasta este o altă discuție, Fiecare instituție va decide”, a declarat Adomniței.
Președintele CJ Iași a precizat că fiecare instituție va avea conducere interimară până la organizarea concursurilor.
„Discuția este prematură, trebuie evaluate aceste instituții, iar acest lucru să fie făcute în decembrie. Asta voi face eu, fiecare instituție va avea managementul evaluat și numai apoi voi putea spune dacă acel manager va avea mandat de interimar”, a conchis Adomniței.
Moloț: „Marea problemă este la angajați”
Președintele CJ Hunedoara, Mircea Moloț, afirmă că „marea problemă este la angajați”, deoarece nu se știe dacă și anii următori se vor primi banii pentru acoperirea salariilor.
„Marea problemă este la angajați. Deconcentratele acestea, vom primi fondurile cu tot bugetul, dar în anii următori să nu mai primim atâția bani cât primim anul acesta astfel încât să acoperim salariile la toți. În această situația ai două variante, să faci restructurare și să-i trimiți în șomaj, nu faci restructurare, dar acoperi din resursele proprii pentru a face fondul de salarii„, a afirmat pentru gândul Moloț.
El susține că niciun președinte de CJ nu are interes să facă epurare politică și să numească doar clientela politică.
„Aceste deconcentrate sunt o piatră de gâtul oricărui președintele de CJ. Dacă lucrurile vor merge bine am șansa dacă voi candida să câștig, dar dacă lucrurile merg prost, pierd. Am interesul să am și oameni în sistem și niște manageri competitivi să mă crească în sondaje și să nu mă scadă”, a spus liberalul.
Și el susține că trebuie făcută o analiză a instituțiilor pe care le va primi în subordine.
„Am tot interesul să am manageri profesioniști, am întâlnit în viața mea mulți tehnocrați extraordinari, dar foarte proști manageri”, a adăugat Moloț.
În privința epurărilor politice reclamate de PDL, șeful CJ Hunedora susține că această epurare au făcut-o democrat-liberalii în 2009 și că situația nu se va repeta după descentralizare.
„În 24 de ore s-a terminat cu toți și i-au schimbat. Nu se va întâmpla același lucru, cel puțin în județul Hunedoara. Va fi un concurs, probă scrisă orală, va fi validat de Consiliul Județean”, a declarat Moloț.
Petrache: „Restart în administrația locală”
Chestionat despre eliberarea din funcție a șefilor de deconcentrate, dacă legea descentralizării intră în vigoare, președintele CJ Ilfov, Marian petrache, a precizat că aceasta reprezintă un restart în administrația locală.
„Se vor organiza concursuri, președintele de CJ vor avea interesul să aibă oameni competenți care să aducă beneficii cetățenilor și să-ș ajute în plan politic. Până acum eram supărați că nu se face descentralizare, acum ne supărăm că va crește puterea „baronilor locali”. Cum o dăm, dăm rău? Cetățeanul va măsura acest lucru și va hotări dacă procesul a fost pozitiv și președintele CJ știe să facă administrație”, a fost explicația oferită de șeful CJ Ilfov.
Instituțiile preluate de autoritățile locale de la ministere trebuie să treacă printr-un proces de reformă, susține președintele CJ Mureș, Ciprian Dobre.
„Funcționarii publici dintr-o instituție, obișnuiți să lucreze în administrația publică centrală, trebuie să lucreze altfel, cum o fac cei din administrația publică locală. Trebuie să se convingă și să se structureze ca entitate după modelul administrației publice locale și nu după cea centrală”, a spus Ciprian Dobre.
Ce spune legea
Toți șefii instituțiilor care urmează să fie cuprinse în procesul de descentralizare urmează să fie eliberați din funcție până la 1 ianuarie 2014, iar după aceasta dată urmează să aibă loc noi concursuri pentru șefia direcțiilor județene. Prevederea este cuprinsă în proiectul legii descentralizării pentru care guvernul Ponta urmează să-și asume răspunderea luna aceasta. Practic, șefii deconcentratelor urmează să fie eliberați din funcție, ei urmând ulterior să fie reconfirmați de consiliile județene sau să își piardă funcția. Șefii din teritoriu susțin că vor organiza concursuri pentru toate aceste funcții, dar că toți sunt obligați să își depună mandatul.
La finalul proiectului de descentralizare elaborat de vicepremierul Liviu Dragnea apare următorul paragraf: „începând cu data de 1 ianuarie 2014, conducătorii structurilor care fac obiectul procesului de descentralizare, potrivit prezentei legi, precum și adjuncții acestora se eliberează din funcție”
Până la organizarea concursurilor de ocupare a posturilor vacantate, președinții consiliilor județene și primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, respectiv primarii care au preluat structuri în cadrul procesului de descentralizare numesc temporar conducătorii.
Ulterior, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, autoritățile administrației publice locale aprobă prin hotărâre structura organizatorică, statul de funcții, regulamentul de organizare și funcționare ale structurilor preluate.
„În termen de 30 de zile de la data reorganizării, președinții consiliilor județene, primarul general al municipiului București și primarii unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale întreprind demersurile prevăzute de lege în vederea ocupării posturilor de conducere”, se arată în documentul citat.