Prima pagină » Știri politice » Marga spune că România va vorbi pe o singură voce la Summit: Am avut „discuții îndelungi” cu președintele

Marga spune că România va vorbi pe o singură voce la Summit: Am avut „discuții îndelungi” cu președintele

România "va vorbi pe o singură voce" la Summitul NATO de la Chicago, a declarat, duminică, ministrul de Externe, Andrei Marga, adăugând că a cooperat, la fel ca și ministrul Apărării Corneliu Dobrițoiu, cu președintele Traian Băsescu, pe tema dosarelor Summitului.

România „va vorbi pe o singură voce” la Summitul NATO de la Chicago, a declarat, duminică, ministrul de Externe, Andrei Marga, adăugând că a cooperat, la fel ca și ministrul Apărării Corneliu Dobrițoiu, cu președintele Traian Băsescu, pe tema dosarelor Summitului.

„Și aici, la Chicago, România va vorbi pe o singură voce, ceea ce este absolut normal”, a spus Marga.

El a precizat că în zborul cu avionul de la București la Chicago a avut „discuții îndelungi”, la fel ca și ministrul Apărării, cu președintele Băsescu, pe dosarele Summitului. „A fost un drum, din punctul meu de vedere, normal, de oameni dedicați direct sarcinilor și misiunii lor”, a evidențiat Marga.

Întrebat în legătură cu afirmațiile premierului Victor Ponta despre faptul că Băsescu se reprezintă pe el singur la Summitul NATO, Marga a arătat că „lucrurile par tensionate, dar în fond nu sunt tensionate, însă mai trebuie lămurite niște lucruri”.

„Nu este vorba de o competiție între forțele care sunt implicate (în politica externă a României n.r.), ci este vorba despre a chema mai mulți oameni, mai multe forțe la elaborarea și implementarea politicii externe, ceea ce poate fi în avantajul României. Trebuie să ne obișnuim cu această lectură mai acurată a Constituției și, desigur, și cu coabitarea”, a spus ministrul Marga.

„Domnul Ponta a dat în urmă cu trei zile această formulare, că România nu va vorbi cu mai multe voci, ci cu o singură voce. Domnul Ponta s-a referit la faptul că președintele reprezintă Președinția, cu competențele pe care i le dă Constituția. Domnul Ponta este și el un jurist excelent, care știe cum este Constituția și cum este distribuită puterea, sau decizia cel puțin”, a mai spus ministrul de Externe despre comentariile premierului.

De asemenea, întrebat dacă avalanșa de declarații politice din ultimele două săptămâni pe tema reprezentării țării la Consiliul European nu dăunează României în plan extern, Marga a răspuns negativ:”Hotărât nu dăunează. Nimeni nu a semnalat, în vreun fel, că e ceva particular. S-o spunem hotărât, coabitarea nu a fost inventată în România, ea se practică și în alte părți”.

De asemenea, întrebat dacă a avut discuții în ultimele zile cu diplomați și oficiali străini referitoare la aceste declarații contradictorii privind reprezentarea externă la vârf a țării, Marga a spus că nu a primit astfel de întrebări, însă unii ambasadori de la București i-au transmis că „este bine că și politica externă capătă o bază mai largă”.

„Nu am primit nicio întrebare, dimpotrivă, în reflecțiile pe care le-am avut cu ambasadorii la București, unii au și subliniat că este bine că și în România politica externă capătă o bază mai largă”, a spus Marga.

El a reluat afirmațiile sale că, potrivit Constituției, Parlamentul, Guvernul și Președinția au atribuții în politica externă, care trebuie să întrunească un cât mai larg consens național, fără a contesta însă atribuțiile șefului statului în domeniu, prevăzute de legea fundamentală.

„Aceasta nu-l exclude pe președinte, eu nu aș privi acest lucru ca o competiție între instanțe, le-aș privi ca o obligație a celor care sunt la guvernare, la Președinție, în Parlament, de a conlucra. Se înțelege că atunci când se semnează un Tratat, președintele îl semnează, se înțelege că atunci când e vorba de a lua poziția, numele României într-o chestiune cardinală a vieții internaționale, președintele o face. Se înțelege că președintele numește ambasadorii și așa mai departe”, a enumerat ministrul de Externe.

 

 

Citește și