Senatorul Laurențiu Mihai, președinte interimar al Consiliului Național, a declarat că, în cadrul Consiliul Național de la Sibiu, „vom stabili și agenda congresului, cu tot ceea ce se va întâmpla în timpul congresului și vom prezenta și un program mai amplu al partidului, programul nostru de țară, și conducerea centrală”.
Maria Grapini, copreședinte interimar, a explicat că liderii interimari ai partidului au venit în fața filialelor cu un program politic, în fază de proiect, urmând ca acesta să fie completat cu propuneri din teritoriu. Grapini a mai anunțat că toți membrii care se înscriu în partid înainte de congres vor avea calitatea de membri fondatori. De asemenea, Maria Grapini a mai spus că partidul va candida la alegerile locale pe liste proprii, urmând ca în funcție de rezultat să decidă cum se vor prezenta la alegerile parlamentare.
„Până la Congres vom avea o comisie pentru definitivarea statutului, care este în proiect. Toți liderii filialelor au dreptul să vină cu propuneri la statut, vom avea acea comisie care va analiza tot ce vine din teritoriu și vom definitiva, așa încât la congres să putem să avem forma de statut”, a mai spus Maria Grapini.
Potrivit lui Grapini, cu excepția a nouă județe, procesul de constituire a filialelor a fost finalizat.
Pe de altă parte, senatorul Laurențiu Mihai a spus că organizația București nu are încă structurate filialele pe sectoare și nu dispune nici de sedii. „Treaba cu organizarea la nivel național pe mine mă bucură foarte mult pentru că partidul abia a luat ființă oficial, cu hotărârea de la tribunal acum câteva zile. Este un început promițător”, a mai spus senatorul.
În iunie, în contextul congresului de fuziune PC-PLR, europarlamentarul Maria Grapini a anunțat că demisionează din partidul fondat de Dan Voiculescu. Grapini l-a acuzat pe președintele PC, Daniel Constantin, că a acaparat partidul și că este responsabil de dispariția acestuia prin decizia de unificare cu PLR (gruparea reunită în jurul lui Călin Popescu Tăriceanu).
Grapini a rămas apropiată de președintele fondator Dan Voiculescu, care, deși aflat în închisoare în urma condamnării în Dosarul ICA, a intrat în conflict cu Daniel Constatin, pe care l-a acuzat de trădare.
De altfel, Dan Voiculescu saluta înființarea noului partid, într-o postare pe blogul personal, la începutul lunii iunie. „Astăzi, un grup de tineri a depus la Tribunalul București cererea de înregistrare a Partidului Puterii Umaniste (social-liberal) – PPU. Partidul preia doctrina umanista, fondată de mine in 1992 care recunoaște demnitatea, valoarea și posibilitățile de desăvârșire a ființei umane”, scria Voiculescu, pe 8 iunie.