”Nu mă intimidează tentativele unor propagandiști de a răspândi neadevăruri, minciuni și calomnii în viața noastră publică. Mă refer la micile gălăgii legate de verdictul CNSAS care a arătat foarte clar că nu am colaborat cu Securitatea, iar dacă cineva își imaginează că, vânturând niște hârtiuțe și invocând niște așa-zise expertize grafologice făcute pe microfilme, o să aibă succes, se înșeală foarte grav”, a declarat Marian Munteanu în Piața Universității.
El a susținut că îi va da în judecată și în civil și în penal pe cei ”certați și cu legea și cu bunul simț”, ”zurbagii” care au ”agitat” o ”manipulare odioasă”,”hârtiuțe falsificate produse în aprilie 1990 pentru a opri cel mai mare marș al tineretului”.
”Am deja câteva persoane. Până astăzi am fost hotărât să nu dau în judecată ziariști. Mulți și-au făcut televiziuni în România pentru că noi am stat aici (în Piața Universității – n.r.) și am luptat. De data asta, după atâta ticăloșie, am să o fac și pe asta. Deja avem acțiuni în instanță pentru următorii cetățeni: Macovei Monica, Manolescu Nicolae, Cernea, politicieni deocamdată. Dar după politicieni urmează un așa-zis ziarist Cristian Tudor Popescu, Andrei Cornea, Stelian Tănase, Victor Boștinaru, parlamentar PSD. Pe lângă acest buchet de scaieți, pregătesc acțiuni împotriva tuturor celor care au mințit, au falsificat sau au prezentat drept corecte și drepte documente neverificate și, mai mult, imposibil de verificat. Începând de luni începe acțiunea în instanță, începe acțiunea la Parchet pentru că nu se mai poate așa”, a anunțat Munteanu.
El a adăugat însă că renunță la instanță dacă primește scuze de la ziariști, înțelegere care nu este valabilă și pentru politicieni.
CNSAS a publicat adeverința prin care stabilește că Marian Munteanu, fostul lider al Ligii Studenților din Piața Universității și liderul partidului Alianța Noastră România, nu a colaborat cu Securitatea. Cu toate acestea, CNSAS publică, în preambulul acestei adeverințe, detalii din dosarul de Securitate al lui Marian Munteanu, din care reiese că acesta a turnat la Securitate în perioada 1988-1989 sub numele de cod ”Ioan”, fiind plătit cu 500 de lei pentru serviciile sale.
CNSAS nu a putut să îi atribuie lui Marian Munteanu calitatea de colaborator al Securității, pentru că, conform legii, acesta ar fi trebuit să îndeplinească cumulativ două condiții: să fi denunțat activități anti-comuniste și să fi încălcat drepturile omului prin activitățile sale. Conform CNSAS, denunțurile lui Munteanu nu vizează activități anti-comuniste, deci verdictul legal nu poate fi de colaborator al Securității. Marian Munteanu a negat în repetate rânduri că a semnat angajamentul cu Securitatea.