Prima pagină » Știri politice » Marius Tucă Show | Interviul integral cu Dan Barna: Susținem fie un guvern fără PSD, fie un guvern interimar

Marius Tucă Show | Interviul integral cu Dan Barna: Susținem fie un guvern fără PSD, fie un guvern interimar

Liderul USR, Dan Barna, a vorbit luni, la emisiunea Maius Tucă Show, despre candidatul Alianței 2020 la prezidențiale, despre șansele moțiunii de cenzură, dar și despre viața sa personală, mai puțin cunoscută.

Redăm principalele declarații ale liderului USR la emisiunea Marius Tucă Show:

„Eram un om care nu cunoștea pe absolut nimeni în politică. Nu-l cunoșteam nici pe Nicușor Dan”

„Am luat-o ca pe o glumă și gluma s-a tot îngroșat, am intrat în Parlament”

„După ce am devenit președinte de partid am început să primesc pe Facebook diverse măscări, înjurături, jigniri, dar înțelegi că face parte din job”

„Relația mea cu președintele Iohannis este foarte deschisă și foarte onestă”

„USR-ul are aproape un sfert de Românie de voturi. Nu suntem un partid ideal de genii intelectuale crescute la pension, suntem un partid de Românie reală”

„S-ar putea să ajungem la un candidat comun cu PNL la Primăria Capitalei, eventual un premier cu toți candidații de pe dreapta”

„O să ajungem la guvernare prin votul cetățenilor cel mai târziu prin 2020″

„Luăm în calcul un tandem o structură de echipă în partid care să dea candidatul la prezidențiale, celălalt candidatul pentru premier”

„Vom decide care e cea mai bună variantă și în funcție de această variantă va fi unul sau altul dintre noi sau un terț, ar putea să fie candidatul Alianței (la prezidențiale)”

„Am lăsat ca politica să fie făcută de nemernici și am ajuns chiar să fie făcută de nemernici”

„Există susținere am văzut că și Victor Ponta a declarat că va susține moțiunea, mai căutăm, mai trebuie undeva la  20 de voturi cel puțin, semnăturile le avem evident”

„Sunt două variante foarte clare, fie un guvern fără PSD, pe care am declarat că îl vom susține în orice variantă (…) fie varianta a doua, varianta unui guvern interimar care să organizeze alegeri anticipate”

„Îți spun privindu-te în ochi, asumat mai clar ca niciodată, nu am absolut nici o legătură cu nici un serviciu secret”

„Am vrut să fiu în copilărie scafandru, a fost un vis și după aia arheolog, cam toată adolescența”

VIDEO – Dan Barna la „Marius Tucă Show”, partea a 2-a:

Redăm interviul integral:

Marius Tucă: Bun găsit oameni buni la o noua emisiune Marius Tucă Show, la Smart TV, invitatul meu din această seară este domnul Dan Barna, bună seara, bine ați venit!

Dan Barna: Bună seara, mă bucur să vă găsesc.

Marius Tucă: Mulțumesc mult că ați acceptat invitația noastră, iată în trei ani de zile sunteți deja o stea în urcare, în creștere, în strălucire în politica românească. În 2006 ați devenit parlamentar de Sibiu din partea USR, sunteți deputat în Parlamentul României, n-au trecut bine trei ani și deja sunteți candidat la președinție, candidat la prim-ministru, dar la ce nu sunteți candidat?

Dan Barna: Deocamdată nu sunt candidat la nimic, sunt, pur și simplu, președintele celui de-al treilea partid din România, pentru o poveste așa de simpatică pare un roman sud-american de Garcia Marquez cumva și cam asta sunt în momentul de față și, într-adevăr, reprezint unul din partidele care poartă pe umeri de duminică de pe 26 mai termenul ăla de „speranță” pe care românii îl folosesc din când în când, mai ales în perioadele electorale.

Marius Tucă: Cum ați ajuns în USR, ce v-a convins să intrați în USR?

Eram un om care nu cunoștea pe absolut nimeni în politică. Nu-l cunoșteam nici pe Nicușor Dan

Dan Barna: Asta spuneam de poveste ca de roman, în 2016 în luna mai eram un om care nu cunoștea pe nimeni.

Marius Tucă: Exact acum trei ani.

Dan Barna: Aproape da, eram un om care nu cunoșteam pe absolut nimeni în politică, literal chiar nu cunoșteam pe nimeni, a fost un telefon cu două zile înainte de Paști, era Dacian Cioloș, nu cunoșteam numărul, normal, și mă întreba dacă vreau să fiu secretar de stat la Ministerul Fondurilor că auzise aș fi unul dintre cei mai buni oameni pe fonduri europene din România, lucrasem ce-i drept aproape 20 de ani în Comisia Europeană în toate tipurile de proiecte, training-uri, consultanță, făcusem site-ul fonduristructurale.ro care este în continuare cel mai mare site, eu am ieșit complet, evident, și de la aia mi s-a tras. Mi s-a propus să devin secretar de stat în acea jumătate de guvernare după remanierea de la jumătate, am acceptat-o ca pe o provocare gen te cheamă țara la arme, șase luni cât de greu poate să fie. Iar la sfârșitul perioadei a fost din nou provocarea dacă mă întorc în business sau să intru în acel partid care tocmai apăruse, USR, nu-l cunoșteam nici pe Nicușor Dan, nu cunoșteam pe nimeni din USR și m-am dus la Sibiu, eu sunt din Sibiu de loc.

Marius Tucă: Cam mulți din Sibiu după părerea mea.

Dan Barna: Procent just.

Marius Tucă: Președintele, acum viitorul președinte.

Dan Barna: Sunteți simpatic, dar nu.

Marius Tucă: Da știu, mi s-a mai spus, chiar drăguț.

Dan Barna: Și m-am dus în Sibiu să văd filiala USR de acolo și întâmplător o filială care avea oameni grozavi, aveau toate tipurile de resurse, ziariști, avocați, oameni cu out-door, oameni cu Facebook, le lipsea candidatul pentru parlamentare.

Marius Tucă: Dar stăteați în București de multă vreme.

Am luat-o ca pe o glumă și gluma s-a tot îngroșat, am intrat în Parlament

Dan Barna: Da, stăteam și în București și în Sibiu, adică călătoream, aveam și în Sibiu business, părinții, frate, familia și am acceptat provocarea de a candida în Sibiu pentru parlamentare, am luat 24%, comparativ cu 1% scorul partidului, în oraș vorbesc, a fost de pe atunci un rezultat…

Marius Tucă: Un rezultat extraordinar, dar părinții ce au zis?

Dan Barna: Au luat-o ca pe o glumă, așa, că ce mi-a trebuit mie asta.

Marius Tucă: Să intrați în politică.

Dan Barna: Aveam o firmă care funcționa în regulă, eram antreprenor mediu, mic care nu avea bătaie de cap în viață, am luat-o ca pe o glumă și gluma s-a tot îngroșat, am intrat în Parlament.

Marius Tucă: Dar v-au sprijinit la început, atunci?

Dan Barna: Da, da, părinții mei m-au sprijinit întotdeauna.

Marius Tucă: Sunteți căsătorit?

Dan Barna: Da, sigur că da.

Marius Tucă: Aveți copii?

Dan Barna: Încă nu.

Marius Tucă: Soția ce v-a zis?

Dan Barna: A fost alături de mine pe tot parcursul, acum în ultimul timp lucrurile pe care mi le spune nu mai sunt la fel de drăguțe pentru că timpul alocat familiei a scăzut.

Marius Tucă: Să știți că meseria sau pasiunea care te prinde s-ar putea să afecteze într-un fel sau altul relațiile cu cei mai apropiați, cu cei din familie.

Dan Barna: E o chestiune de igiena timpului personal și în ultimul timp cred că am cam exagerat

Marius Tucă: Ați jucat murdar în ceea ce privește igiena timpului personal.

Dan Barna: Au fost și alegerile și toate aceste elemente…

Marius Tucă: Știți că eu m-am trezit cu copilul meu vorbind și am auzit-o vorbind, m-a întrebat ce faci tati aici, eram la birou, și am alergat repede să-i spun uite Daria vorbește> și am primit o lecție incredibilă atunci. Mi s-a spus și , adică să nu ne trezim în situația aia. Deci să nu-l luați pe Cioloș și să lăsați familia, asta ar fi greșeala cea mai gravă, să rămâneți în politică 24 din 24.

Dan Barna: Nu, nu intenționez. Am niște restanțe pentru perioada asta de campanie care a fost foarte dură, a fost cea mai intensă de fapt, și pentru mine și pentru partid, pentru USR, acum trebuie să mergem mai departe, urmează prezidențiale, locale, naționale.

Marius Tucă: Din perspectiva mea cred că marele câștigător este USR-ul.

Dan Barna: Foarte probabil.

Marius Tucă: Cât a luat în 2016 la alegerile parlamentare?

Dan Barna: 8,9%.

Marius Tucă: Acum a luat aproape de trei ori mai mult.

Dan Barna: Da.

Marius Tucă: USR și-a triplat scorul, PSD și l-a înjumătățit, iar PNL e pe acolo, 2-3 procente în plus, deci practic sunteți marele câștigător.

Dan Barna: Da, este rezultatul unei alianțe care a generat pentru foarte mulți credința că  există o alternativă, că nu mai e vorba doar de răul mai mic.

Marius Tucă: Mulți ani a fost un vot negativ.

Dan Barna: Exact, acum a fost o bucată semnificativă de vot asumat pozitiv al oamenilor și au fost mulți care au ieșit și care nu au mai votat niciodată, tineri foarte mulți, am reușit să activăm tinerii, ceea ce părea un lucru imposibil în România și asta mă bucură foarte mult pentru că și eu și Dacian Cioloș am fost constant în campanie în stradă, am mers în localități și am făcut campanie la firul ierbii, reală.

Marius Tucă: Cred că singurul partid care a făcut asta.

Dan Barna: Da, ne spuneau oamenii în țară exact asta domnule îi vedem pe ăștia de la partide care vin bosumflați ne dau niște pliante, pleacă acasă, așteaptă să le plece șefii, fac două poze și au tulit-o și voi erați de dimineața până seara pe stradă și vorbeați pe bune.

După ce am devenit președinte de partid am început să primesc pe Facebook diverse măscări, înjurături, jigniri, dar înțelegi că face parte din job

Marius Tucă: Dar mai e ceva care face diferența, voi ați făcut asta cu plăcere, cu pasiune și plăcere.

Dan Barna: Da, era un entuziasm al colegilor noștri de peste tot din țară din USR și PLUS pe care oamenii îl simțeau adică nu luați un pliant, ci Bună ziua, suntem aceștia… Deci oamenii când mă vedeau în stradă se mirau chiar dumneavoastră sunteți, se uitau pe pliant, nu credeau să vorbești, mulți mă îmbrățișau, alții mă felicitau, alții mă boscorodeau, normal, cum e firesc să fie într-o țară normală.

Marius Tucă: Și cum ați primit boscorodeala? V-a blocat un pic la început, adică să te trezești cu oamenii față în față care te ceartă.

Dan Barna: Nu, după ce am devenit parlamentar și după ce am devenit președinte de partid am început să primesc pe Facebook diverse măscări, înjurături, jigniri, dar înțelegi că face parte din job, adică sunt niște oameni au un nivel sau altul de educație, cultură sau bun simț și nu le mai iau personal, pentru că dacă le-ai lua personal și dacă ai lua patru-cinci propoziții din alea să le pui la suflet ai pleca acasă plângând (…)

Marius Tucă: Pentru un om tânăr care avea un business, stătea liniștit, nu avea nicio legătură cu politica, nu cunoștea pe nimeni din politica românească, iată în trei ani de zile deja să obțină un scor incredibil la alegeri, practic din punctul meu de vedere ați câștigat alegerile europarlamentare, și acum gata să fie candidat la președinția României din câte am înțeles, dacă eu greșesc tai aici.

Obiectivul meu a fost să transform USR-ul într-un partid care să conteze în politica din România.

Dan Barna: Nu pot să confirm acest lucru.

Marius Tucă: Eu de aceea sunt aici să confirm.

Dan Barna: Eu confirm faptul cert că Alianța USR-PLUS va avea un candidat propriu la aceste alegeri prezidențiale, asta am spus-o din octombrie 2017 când am fost ales președinte al USR, am spus că vom avea candidați la toate ciclurile electorale pentru că obiectivul meu a fost să transform USR-ul într-un partid care să conteze în politica din România.

Marius Tucă: Ceea ce înseamnă că președintele Iohannis are o mare problemă în momentul acesta, pentru că e pe aceeași parte ca și dumneavoastră în alegerile astea prezidențiale. Sunteți atât de drăguț să-i faceți o caracterizare președintelui Iohannis, cum a fost ca președinte în acești aproape cinci ani?

Dan Barna: Cele câteva interacțiuni pe care le-am avut de când sunt în politică – este în mod surprinzător un om cu simțul umorului.

Marius Tucă: Da?

Dan Barna: Da, da, deși nu pare în realitate, am găsit de câteva ori chiar și în ultimele consultări, care au fost acum săptămâna trecută, care au fost transformate în mare știre că i-am spus președintelui Iohannis că vom avea candidat și el a zis păi e și firesc sau e foarte normal, este cu simțul umorului, este un om care s-a luptat să apere partea decentă a societății în perioada asta de agresiune (…)

Marius Tucă: Asta voiam să vă întreb (…)

Dan Barna: Se putea mai bine, fără îndoială, se putea mai prost, fără îndoială, este un om care a rămas consecvent pe niște principii și pe niște valori.

Acel referendum a avut succes pentru că timp de un an de zile USR a construit inițiativa „Fără penali în funcții publice”.

Marius Tucă: Asta voiam să vă întreb: în afară de faptul că are simțul umorului, că și eu de câte ori îl văd mă tăvălesc pe jos de râs, ce a rămas pentru dumneavoastră după cei cinci ani, cetățeanul Barna, președintele de partid Barna, omul de afaceri Barna?

Dan Barna: A reușit să păstreze speranța că alternativa la ceea ce făcea Liviu Dragnea României a rămas în picioare și a funcționat și realitatea că i-a ieșit a fost rezultatul referendumului de pe 26 mai. Acel referendum, și asta vreau să fie foarte clar, acel referendum a avut succes pentru că timp de un an de zile USR a construit inițiativa „Fără penali în funcții publice”.

Marius Tucă: Eu cred că într-un fel a luat cireașa de pe tort.

Dan Barna: Va veni și acel referendum și acela chiar va modifica Constituția, pe când acesta consultativ…

Marius Tucă: Pentru că, voi, cu USR-ul ați făcut asta un de zile „Fără penali în funcții publice”.

Dan Barna: Acea inițiativă cu un milion de semnături, apropo nimeni nu credea că vom strânge un milion de semnături, deci au fost momente, eram și în conducerea partidului când două sau trei săptămâni cred că am fost singurul om care credea că vom trece pragul acesta.

Marius Tucă: Pentru că ați învățat încă de atunci să faceți politică la firul ierbii, exact ce spuneați dumneavoastră mai devreme. Vreau să vă citesc o declarație a lui Rareș Bogdan, îl cunoașteți?

Dan Barna: Da, da sigur că da.

Marius Tucă: V-ați întâlnit cu el?

Dan Barna: De mai multe ori.

Marius Tucă: Cum vi se pare?

Dan Barna: Avem o relație amicală de foarte bună calitate, am fost și în emisiunile sale (…)

Marius Tucă: Ca proaspăt europarlamentar, nu atunci erau altceva (emisiunile – n.red.)

Dan Barna: Este un om care și-a asumat…

Marius Tucă: Eu am citit o declarație care m-a pus pe gânduri. „Faptul că domnul Barna anunță că nu îl susține pe domnul Iohannis nu încurcă cu nimic lucrurile, dar permiteți-mi să mă îndoiesc că vreun politician din România, din opoziție, își permite să-i spună lui Klaus Iohannis față în față «nu vă susțin». Domnul Barna e din Sibiu și îl știe foarte bine pe domnul Iohannis și știe că el uită greu. E o persoană care prinde extrem de repede și uită extrem de greu”. Cine, domnul Iohannis sau dumneavoastră? Aici m-a pierdut.

Dan Barna: Cred că la domnul Iohannis se referea.

Marius Tucă: Aha, păi e o amenințare sau nu? „Permiteți-mi să mă îndoiesc că a avut loc dialogul dintre domnul Barna și domnul Klaus Iohannis. Eu vă spun doar că e bine ca teribilismele să înceteze pentru că nu cred că cineva din opoziție își permite să vorbească cu Klaus Iohannis în termenii aceștia. Are o forță electorală și o statură politică pe care e greu să le duci mai ales în Palatul Cotroceni și să-i spui «noi ne-am hotărât să nu vă mai susținem» permiteți-mi să mă îndoiesc.”

Relația mea cu președintele Iohannis este foarte deschisă și foarte onestă

Dan Barna: Să comentez sau ce?

Marius Tucă: Dacă vreți.

Dan Barna: Evident, dialogul a fost acesta pe care îl invocă domnul Rareș Bogdan, noi nu i-am spus președintelui Klaus Iohannis că nu-l mai susținem, i-am spus președintelui Klaus Iohannis că vom avea un candidat propriu și răspunsul a fost „într-adevăr e și normal, v-a votat un sfert de Românie”. Adică mie mi se pare de o normalitate și de un firesc al dialogului, n-am simțit nici dinspre președinte…

Marius Tucă: Și atunci care e…

Dan Barna: E opinia domnului Rareș Bogdan.

Marius Tucă: Bun, dar să nu fie ca amenințare că domnul Iohannis nu uită, știe ceva despre dumneavoastră?

Dan Barna: Nu, nu din punctul ăsta de vedere.

Marius Tucă: Eu am niște întrebări foarte dure, știe ceva?

Dan Barna: Fiți liniștit.

Marius Tucă: Eu sunt foarte liniștit, trebuie chiar ca dumneavoastră să spuneți aici dacă ați avut vreo legătură în vreun fel, o chestie pe care să o uite domnul Iohannis în ceea ce vă privește?

Dan Barna: Nu cred că la asta se referea, cred că se referea strict la asta cu candidatura prezidențială, așa istoric nu există nimic.

Marius Tucă: Păi nu, că e din Sibiu și dumneavoastră tot din Sibiu și nu uită.

Dan Barna:  Nu, nu, aici dacă ar trebui să înțeleg ceva nu mă prind.

Marius Tucă: Nici eu, sincer, și mai ales cum adică, dumneavoastră ați avut curajul să-i spuneți lui Klaus Iohannis la Cotroceni că aveți candidat, păi mi se pare normal atâta timp cât…

Dan Barna: Acum fără niciun fel de glumă…

Marius Tucă: Dar nu e nicio glumă.

Dan Barna: Relația mea cu președintele Iohannis este foarte deschisă și foarte onestă, deci chiar ne-am întâlnit de mai multe ori, evident discut foarte prietenos, agreabil.

Marius Tucă: V-a propus să intrați la guvernare acum după alegerile din 26 mai?

Dan Barna: Nu, noi i-am spus poziția noastră că alegerile anticipate sunt varianta logică, într-adevăr greu de obținut, aproape imposibil, aici sunt de acord, dar pentru USR este de neacceptat ideea că ar trebui să guvernăm umăr la umăr exact cu partidele care au fost alături de Liviu Dragnea până acum două săptămâni.

Marius Tucă: Nu, ideea este să intrați la guvernare doar cu PNL-ul.

Dan Barna: Da, dar doar cu PNL-ul nu ai majoritate, nu poți să guvernezi.

Marius Tucă: Deci practic excludeți intrarea la guvernare.

Dan Barna: Dar susținem, am spus foarte clar, susținem parlamentar orice guvern fără PSD care își asumă „fără penali”, primari în două tururi, repararea Ordonanței 114 și mai era încă un element, să îmi amintesc.

Marius Tucă: Ordonanța 114…

Dan Barna: Și pensiile speciale.

Marius Tucă: Și pensiile speciale să fie tăiate.

Dan Barna: Da.

Evident că e un lucru pe care nu îl susținem, mă refer la declarația domnului Orban, a fost un teribilism.

Marius Tucă: Pentru că tot a venit vorba despre domnul Rareș Bogdan, și cu asta închidem subiectul, vă aduceți aminte declarația domnului Orban contrazisă de domnul Rareș Bogdan cu impozitarea IT-iștilor, dumneavoastră ce părere aveți?

Dan Barna: Evident că e un lucru pe care nu îl susținem, mă refer la declarația domnului Orban, a fost un teribilism.

Marius Tucă: A susținut și ulterior că nu renunță la această idee, e vorba de echitate și așa mai departe.

Dan Barna: Da, este un punct de vedere, mie mi se pare că România, USR este un partid de centru-dreapta a politicii românești un partid care își propune să susțină antreprenorialul, să susțină dezvoltarea mediului de afaceri, să susțină o economie deschisă și cât mai flexibilă în care să ai obiective și oportunități, pentru că un stat care de fapt nu are niște obiective strategice nu e pe nicăieri. IT-ul s-a dovedit, Cluj e cel mai bun exemplu, s-a dovedit una dintre resursele pe care tinerii din România sau mediul de afaceri din România le-a dezvoltat bine și un domeniu care a generat venituri, care a generat o creștere economică pe zona asta. Să încercăm să sabotăm acum acest domeniu care funcționează, avem două-trei lucruri care merg cât de cât bine și pe alea începem să le sabotăm, soluția este exact creșterea productivității și creșterea salariilor prin îmbunătățirea mediului economic încurajând (…) să facă afaceri în România, asta e direcția, nu să ne uităm „băi, cui îi merge mai bine” hai să-i exploatăm un pic, hai să le mai dăm puțin în cap.

Marius Tucă: Păi nu să le dai în cap, practic să-i impozitezi.

Dan Barna: Da, da, adică e o abordare neinspirată ca să zic așa, să nu dau adjective dure.

Marius Tucă: Deci în niciun caz, ca să închidem subiectul ăsta, nu intrați la guvernare pentru că nu vedeți o majoritate care să vă susțină.

Dan Barna: Fără majoritate parlamentară nu se poate guverna pe bune, adică să faci un guvern marionetă care să fie speculat de o majoritate total toxică nu e realist.

Marius Tucă: Mai bine alegeri anticipate?

Dan Barna: Categoric!

Marius Tucă: Ați renunța la ideea de alegeri anticipate?

Dan Barna: Nu, dar nu e vorba de renunțat, ele pot fi organizate după prezidențiale.

Marius Tucă: A, după prezidențiale, veți mai câștiga șase luni probabil.

Dan Barna: Da, le putem face cu localele de exemplu.

Marius Tucă: Știți că astăzi un membru din București din USR și-a anunțat demisia.

Dan Barna: Suntem un partid viu, sunt mulți, faptul că l-a anunțat pe Facebook face o diferență, sunt mulți membri care își dau demisia, sunt mult mai mulți care vin, e normal să fie așa.

Marius Tucă: Cami Băcioiu sau Bacioiu, nu am auzit sincer.

Dan Barna: Un partid viu e normal să aibă acest flux de oameni care vin și care pleacă.

Marius Tucă: De acord cu dumneavoastră, dar numai uite ce scrie, deci activa în cadrul sector 1 București și spune că s-a săturat de certurile interne, există certuri interne atât de mari? Dați-mi voie să citesc toată scrisoarea pentru că e interesantă și trebuie să răspundeți la asta pentru că e o descriere interesantă a USR-ului. „Azi mi-am dat demisia din USR. M-am săturat de atâtea certuri interne și de atâta grobianism și idolatrie dementă de a căror existență am fost profund șocată. USR-ul trebuie să fie format din oameni educați care să salveze România. Nu sunt toți educați, sau cu bun simț, iar respectul pentru cel de lângă tine e doar o glumă bună câteodată. M-am așteptat să găsesc un mediu profesionist, de oameni care lucrează împreună spre un scop mai înalt. Am găsit porcăială de cea mai joasă speță. Sunt și oameni buni, oameni foarte buni care lucrează zi de zi pentru o comunitate decentă. Oameni care se luptă prin consilii cu indecența, prostia și hoția. Dar ei fac asta în ciuda mediului intern din partid, nu cu ajutorul tuturor colegilor. Poate am fost eu naivă. Poate așa e în politică. Eu clar nu-s făcută să mă porcăi, să arunc cu invective și să mă cațăr pe cadavre ca să fiu șef. Așa că povestea mea politică s-a încheiat azi”. Și încheie foarte interesant „O să susțin USR-ul în continuare pentru oamenii ăia decenți și muncitori pe care i-am cunoscut”, a fost mesajul transmis de Cami Băcioiu. Interesant.

USR-ul are aproape un sfert de Românie de voturi. Nu suntem un partid ideal de genii intelectuale crescute la pension, suntem un partid de Românie reală

Dan Barna: Pur întâmplător am citit acum două ore acest mesaj, mi-a căzut ochii pe el, de obicei nu le văd, am altă treabă, dar de asta am zâmbit că a fost o coincidență drăguță că ați luat acest mesaj, da, USR-ul are aproape un sfert de Românie de voturi pentru că nu suntem un partid ideal de genii intelectuale crescute la pension, suntem un partid de Românie reală așa cum este și cum am colegi care au absolvit MIT sau școala din Londra de politici publice sau (…) din Paris, am și oameni din România aceea foarte reală, oameni care sunt supărați, care vorbesc cu adjective dure, oameni care se ceartă uneori jignesc, alteori își cer scuze, uneori le pare rău, alteori sunt agresivi în limbaj. USR-ul este exact cum este România noastră în momentul de față și putem să ne dorim să fim altfel, toată lumea își dorește ca România să fie altfel, dar deocamdată suntem cei care trăiesc în această țară și care încercăm din această luptă permanentă și în USR câștigi dacă ai argumente puternice și ficat. Și e normal să fie așa, astfel de certuri și astfel de nemulțumiri arată tocmai o democrație care există, pentru că în orice alt partid, am avut chiar acum la Brăila un comitet politic cu colegii mei și am discutat despre cum o să continue Alianța USR-PLUS, am discutat despre afilierea europeană, am discutat despre modificări la statut. Au fost momente de tensiune, momente de emoție, era ca și cum am fi obținut noi ca partid un rezultat de 5%.

Marius Tucă: Astea erau discuțiile?

Dan Barna: Da, tensiunea era ca și cum am fi pierdut alegerile grav, deși am avut un rezultat spectaculos. Asta arată o democrație reală, faptul că oamenii își spun punctul de vedere, chiar mi-a plăcut faptul că conducerea, eu, dacă vă arăt mesajele din spațiul nostru comun de dezbatere pe care eu l-am creat se cheamă „Poiana lui Iocan”, sigur ați auzit și îl creasem tocmai să avem un spațiu pe internet în care oamenii să poată să discute unii cu alții fără să mai iasă public, și a funcționat ani de zile, funcționează și acum într-o oarecare măsură deși acum pare că sunt și jurnaliști acolo care savurează spectacolul, spectacolul viu și activ.

Marius Tucă: Asta e o chestiune incredibilă în ceea ce-mi spuneți, la PSD să fie liniște și pace, cu toate că au pierdut jumătate din procentele pe care le-au avut în 2016, iar la dumneavoastră în partid să fie o tensiune incredibilă ca și când nu ați fi câștigat, ați fi luat 5%.

Dan Barna: N-aș spune tensiune, e tumult mult și e normal să fie așa, această democrație reală pe care o experimentezi, pe mine ca președinte nu mă ajută întotdeauna, adică mi-am luat o săpuneală bună și acum la Brăila. Din punctul de vedere că aveam colegi care aveau o altă viziune despre ce ar trebuie să facem, cum ar trebuie să facem, ceea ce este firesc. Câștigă de fiecare dată înțelepciunea noastră colectivă prin vot și dacă ai argumentele consistente și credibile, deocamdată și eu sunt optimist că va rămâne și în viitor la fel, punctul acela de vedere care rezultă e cel care ne-a dus mai departe. Același tumult a fost imaginați-vă când a plecat președintele fondator, când a plecat Nicușor Dan pe chestiunea familiei tradiționale. Un alt subiect este că am fost unii care am considerat că nu poți să fii al treilea partid într-un stat și să nu ai o părere pe modificarea Constituției. Din punctul meu de vedere era ridicol să spui „la subiectul acesta privind modificarea Constituției, noi nu avem nicio părere”.

Marius Tucă: L-ați cam dat afară, forțându-l ca partidul să aibă o părere, practic s-a recuzat singur.

Dan Barna: Nu, a fost opțiunea pe care domnia sa și-a asumat-o, în mod expres.

Marius Tucă: Nu e adevărat.

Dan Barna: Chiar și în acel Birou național în care s-a luat decizia.

Marius Tucă: Cum vi se părea ca șef de partid Nicușor Dan?

Dan Barna: Este un om care a reușit să aducă un partid de la zero la 9% în Parlamentul României, e o performanță pentru oricine.

Marius Tucă: Am înțeles, dar cum vi se părea ca șef de partid? Sunteți al doilea președinte al acestui partid, a fost Nicușor Dan și dumneavoastră, Dan Barna, al doilea ca șef al partidului.

Dan Barna: A fost un președinte de partid care a încercat și a reușit până la momentul plecării să țină un partid unit deși partidul astfel cum îl crease, nu știu dacă intenționat sau a fost rezultantă având inițial doar acest obiectiv de anticorupție, single (…) sau mă rog partidul cu un singur obiectiv a generat o diversitate de opinii sau o diversitate de susținători foarte mare din punct de vedere ideologic să spunem. Ceea ce evident și la familia tradițională a fost aceeași cauză pe fond totuși, a generat o diversitate de opinii, adică de la aproape stânga extremă până la aproape dreapta extremă, excluzând extremele desigur, aveam toată diversitatea, ori e greu să ții împreună mult ulei cu multă apă.

Marius Tucă: Adică ceea ce trebuia să se întâmple, s-a întâmplat până la urmă.

Dan Barna: N-am ce să spun, a fost o decizie asumată, s-a reîntors în partid după cum știți acum ceva vreme la chestiunea aceea cu (…)

Marius Tucă: Și cum v-a venit ideea să candidați pentru funcția de președinte al USR?

Dan Barna: Nici măcar nu mi-a venit o idee. În momentul în care Nicușor Dan a plecat s-a pus problema cine ar fi cel mai cu potențial uman să nu se risipească partidul și să nu se rupă, pentru că erau foarte multe pariuri că  indiferent de cine va prelua îi va lua la ciomăgi pe ceilalți și partidul se va risipi, vor fi trei-patru partide. Și atunci în momentul acela ca organizație aveam nevoie de un profil suficient de incluziv și de echilibrat pentru a ține toată fractura aia emoțională pe care a generat-o plecarea președintelui fondator totuși. Și atunci am părut pentru majoritatea colegilor mei opțiunea cea mai echilibrată.

Marius Tucă: Și ați consimțit cum ar veni.

Dan Barna: Cam așa, nu a fost o dorință, nu aveam pe prompterul meu de viziune, ca să spun așa, ideea de a deveni președinte. Iertați-mă, am devenit președintele celui de-al treilea partid la un an aproximativ de la intrarea în politică, adică am intrat în octombrie 2016, cam după un an. Președinte de partid parlamentar era destul de, nu mi-a fost ușor să iau decizia respectivă, dar am înțeles că nu aveam opțiuni din punctul meu de vedere desigur, opțiune mai bună la momentul ăla.

Marius Tucă: Aproape că v-au forțat să deveniți șeful USR.

Dan Barna: Nu mă victimizez că nu sunt genul.

Marius Tucă: Glumeam. Și cu Nicușor Dan ce faceți? E bine, a fost la mine în emisiune.

Dan Barna: S-a reînscris în partid, după care și-a dat din nou demisia acum, este candidat independent.

Marius Tucă: A fost la mine la emisiune și a zis că  așteaptă ca PNL-ul și USR-ul să-l susțină la Primăria Capitalei.

Dan Barna: Este, din punct de vedere al USR vorbesc acum, cumva și al Alianței USR-PLUS pentru că suntem în structura aceasta în momentul de față, poate să fie și Nicușor cum poate să fie oricine altcineva candidat, eu sunt în poziția confortabilă de data aceasta spre deosebire de alte alegeri, în fotoliul la Primăria Capitalei spunem clar și explicit și asumat susținem candidatul care are cele mai bune șanse. Că e Nicușor Dan, că e Vlad Voiculescu că e Roxana Orincă, oricine are cea mai bună șansă.

Marius Tucă: Deci încă  nu ați luat o decizie.

S-ar putea să ajungem la un candidat comun cu PNL la Primăria Capitalei, eventual un premier cu toți candidații de pe dreapta

Dan Barna: Nu am luat nicio decizie și o să o luăm acum lucrăm la metodologie.

Marius Tucă: E o cercetare sociologică sau cum?

Dan Barna: Sociologică, ne gândim la niște primari să vedem cum o să facem pentru a identifica cine dintre cei care își doresc să devină primari ai Bucureștiului.

Marius Tucă: Cine își dorește în momentul ăsta Nicușor Dan, Vlad Voiculescu?

Dan Barna: Roxana Orincă și-a anunțat și ea liderul consilierilor de la municipiu.

Marius Tucă: În niciun caz nu vă gândiți să aveți un candidat comun cu PNL-ul.

Dan Barna: S-ar putea să ajungem acolo, eventual un premier cu toți candidații de pe dreapta ar maximiza șansele pentru că dacă vom face același joc de gleznă care s-a întâmplat data trecută, când colegii de la PNL nu fabricau niște sondaje și s-a văzut după aceea ce diferență a fost între candidatul, domnul Predoiu cred că, avusese un procentaj de 12% sau 13% și în sondaje era dat cu 30 și ceva, Nicușor Dan a luat 30 și ceva, dacă PNL-ul atunci ar fi înțeles sau ar fi admis, probabil Nicușor Dan ar fi fost de atunci primarul Capitalei.

Marius Tucă: Dar hai să ne înțelegem mi-ați zis mai devreme acum vreo 7-8 minute că veți avea candidați proprii la toate alegerile și aici veți avea cu PNL-ul aceeași candidați? La Primăria Capitalei și vorbeați și de primarii de sector.

Dan Barna: La Primăria Capitalei ca să poți să o bați pe Gabriela Firea într-un singur tur e clar că opoziția trebuie să aibă un candidat unic.

Marius Tucă: Păi asta nu ține un pic de oportunism sau de calcule electorale?

Dan Barna: Ține de maturitate, e foarte simplu să avem un candidat și să știm că vom pierde precis, PNL-ul are un candidat, noi avem un candidat propriu și știm precis că nu merge.

Marius Tucă: Păi și de ce nu faceți asta și la prezidențiale?

Dan Barna: Pentru că la prezidențiale, o dată rezultatul electoral care…

Marius Tucă: E valabil și la primării.

Dan Barna: E valabil și la primării mai ales că am câștigat Bucureștiul, absolut, deci am câștigat toate sectoarele Alianța USR-PLUS cu o marjă foarte mare.

Marius Tucă: Corect, cu atât mai mult v-ar îndreptăți să candidați pe cont propriu.

Dan Barna: Sunt convins că candidatul va fi din partea noastră, dar accept un exercițiu de negociere la nivelul Capitalei tocmai pentru a putea să obținem asta.

Marius Tucă: Și la prezidențiale ar fi la fel.

Dan Barna: Da, e bună (…), admit asta.

Marius Tucă: Vorbim foarte deschis acum și fără nimic altceva.

Dan Barna: Categoric și foarte relaxat, așa este.

Marius Tucă: Până la urmă este alegerea dumneavoastră, pe mine mă interesează Nicușor Dan, că eu cred, și e singurul loc în care îmi dau cu părerea, nu prea fac asta, că într-un fel sau altul partidul ăsta îi este dator moral fie și numai pentru faptul că a făcut acest partid și acum să fie abandonat nu mi se pare moral din partea Uniunii Salvați România să fie abandonat.

Dan Barna: Îmi rețin o replică apropo de abandonat.

Marius Tucă: Adică aveți și argumente.

Dan Barna: Dacă Nicușor Dan este în cea mai bună poziție în simpatia electoratului pentru a fi primarul Capitalei va avea sprijinul USR.

Marius Tucă: Domnul Barna s-ar putea să nu fie.

Dan Barna: Deci, dincolo de umorile noastre personale, și asta o spun pornind cu mine, sau mă pun în capul listei, dincolo de umorile personale individuale entuziasm, încredere, simpatie, antipatie lucrurile acestea imund umane, dincolo de asta miza ca Bucureștiul să scape de această non-administrare a Gabrielei Firea este mult mai importantă, eu așa cred. Se poate să greșesc, se poate să nu am viziunea corectă dar din perspectiva asta, dacă îl susții pe omul care are cele mai mari șanse și valorifici aceste șanse și o să avem o altfel de viziune de primărie la București, întregului oraș îi va fi ceva mai bine pentru mine e suficient.

Marius Tucă: Dar în ceea ce privește conștiința și moralitatea în politică bănuiesc că vreți să îl aduceți, la modul ăsta vorbeam despre Nicușor Dan, a rămas aici un semn de întrebare, pentru că oamenii o să vă întrebe din nou dacă o să aveți candidați comuni pentru primăriile de sector și pentru Primăria Capitalei.

Dan Barna: Eu văd întreaga poveste a Bucureștiului ca un pachet integrat.

Marius Tucă: Ok, atunci poate să existe o alianță cu PNL în ceea ce privește candidaturile la primăriile de sector și la Primăria Capitalei.

Dan Barna: Fără îndoială, după rezultatele electorale de duminică eu consider că Alianța USR-PLUS e îndreptățită să aibă candidat la Primăria Capitalei.

Marius Tucă: Chestiunea asta într-adevăr a fost de succes. Convenția Democratică, vă aduceți aminte, chiar dacă e de tristă amintire, a câștigat atunci din câte îmi aduc eu aminte, toate primăriile de sector, cred că așa a fost. Cine vă place mai mult, Moromete, sau, pentru că tot vorbirăm de Poiana lui Iocan, Cocoșilă, care ar fi din perspectiva dumneavoastră ca limbaj, ca ideologie, fiecare abordare?

Dan Barna: E interesantă alternativa, probabil Moromete pentru că din când în când și face câte ceva.

Marius Tucă: Sunteți ușor moromețian.

Dan Barna: Nu știu, la componenta poate de hâtru malițios posibil.

Marius Tucă: Aveți un personaj favorit în literatura universală, că tot veni vorba că altfel nu-mi permiteam să vă întreb? Criminalul Raskolnicov v-ar plăcea din „Crimă și pedeapsă”?

Dan Barna: Pardaillan din ciclul „Fausta și Pardaillan”, din copilărie (…)

Marius Tucă: Sunteți revoluționar până la cap văd.

Dan Barna: Nu foarte, adică nu rezonez a la Che Guevara sau la eterna luptă pentru nimic.

Marius Tucă: Așa păreați. Ați avut un consilier și am înțeles că nu mai e.

Dan Barna: Consilierul nostru Andrei Caramitru, bănuiesc că la el vă referiți.

Marius Tucă: Da, ați renunțat la dânsul?

Dan Barna: Nu am renunțat, este în continuare un membru USR la sectorul 1.

Marius Tucă: Nu, dar a fost consilierul dumneavoastră, ați renunțat?

Dan Barna: Pentru programul de guvernare pe partea economică a făcut o treabă grozavă, am lansat acea bucată de program după care mergem mai departe.

Marius Tucă: Dar nu mai e consilierul dumneavoastră.

Dan Barna: Da, asta spuneam, și-a îndeplinit mandatul.

Marius Tucă: De ce ați renunțat la el?

Dan Barna: Păi asta spuneam că și-a îndeplinit mandatul, era strict pe componenta economică care a fost furnizată, a fost livrată, s-a încheiat bucata aceea, foarte bine de altfel.

Marius Tucă: Da, dar știți toate postările domniei sale pe Facebook nu aveau nicio legătură cu programul economic.

Dan Barna: În primul rând că este un over statement, sunt o exagerare toate. Au fost 4-5 poate, mă rog 10 postări.

Marius Tucă: Cele mai multe dintre ele și postările care au stârnit interesul.

Dan Barna: Marea majoritate sunt fix pe componenta economică, dar fiind pe componenta economică nu au fost atât de populare.

Marius Tucă: Aia cu Holocaustul, nu avea nicio legătură.

Dan Barna: Aia cu Holocaustul a fost o folosire greșită a unui termen pe care sociologic noi, umanitatea, am decis să nu-l mai folosim pe bună dreptate. L-a folosit greșit, și-a dat seama, și-a cerut scuze, și-a cerut scuze și Ambasadei Israelului, lucrurile sunt foarte în regulă, s-a depășit momentul.

Marius Tucă: Ultima controversă cu Neamțu.

Dan Barna: Ei acolo a răspuns, consider eu elegant față de ceea ce afirma domnul Neamțu, adică să fim realiști. Genul ăsta, de nu știu, îmbrânceli lingvistice sunt imposibil de evitat și până la urmă fac și savoarea unei societăți care totuși e vie și activă.

Marius Tucă: Pe mine m-a bucurat foarte tare și faptul că vă asumați ce se întâmplă în USR și cu bune și cu rele și ați spus că reprezintă societatea românească, asta înseamnă că este un partid foarte viu, că până la urmă acolo poate să fie Jihadul, folosind o expresie extremă, dar importante sunt deciziile care se iau în urma acestuia.

 

Citește și