Marius Tucă Show | Interviul integral cu Dan Barna: Susținem fie un guvern fără PSD, fie un guvern interimar

Publicat: 13/06/2019, 15:53
Actualizat: 08/01/2020, 21:36

O să ajungem la guvernare prin votul cetățenilor cel mai târziu prin 2020

Dan Barna: Și foarte mulți dintre colegii mei sunt și vor fi în stare și în urma acestui antrenament intern de viață reală să guverneze bine România.

Marius Tucă: Păi cum o să ajungeți la guvernare?

Dan Barna: O să ajungem la guvernare prin votul cetățenilor cel mai târziu prin 2020, dacă ies anticipatele mai repede, dacă nu alegerea la termen.

Marius Tucă: Știți că va fi foarte greu să guvernați dacă nu sunteți în alianță cu cineva.

Dan Barna: Păi suntem cu PLUS.

Marius Tucă: Dumneavoastră și PLUS cât o să luați la sută la alegerile anticipate parlamentare, eu îmi notez și o să vedem atunci.

Dan Barna: Am pariat pentru rezultate la europarlamentare, știți cât am pariat 22,78 și am luat 22,40, deci cu 0,3. La Sibiu când am candidat prima dată în 2016 am zis că vom avea pe județ 14% și am avut 14%.

Marius Tucă: Hai punem două scenarii parlamentare – anticipate, cât veți lua USR-PLUS, va exista în continuare alianța, îmi răspundeți după aceea.

Dan Barna: Categoric da.

Marius Tucă: Sau vor fuziona cele două?

Dan Barna: Chiar astăzi am avut o întâlnire și cu Dacian Cioloș și cu colegii noștri din PLUS, o întâlnire de trei ore lucrând exact la cum va arăta mai departe Alianța USR-PLUS.

Marius Tucă: Cum va arăta?

Dan Barna: Păi va continua, va fi foarte probabil scenariul unei alianțe politice care va merge mai departe.

Marius Tucă: Cum vor fuziona cele două?

Dan Barna: Acela este un obiectiv pe termen lung.

Marius Tucă: Fuziunea pe termen lung.

Dan Barna: Vom vedea dacă îl vom atinge sau nu, dar în intervalul următor, în lunile următoare probabil vom continua în perspectiva unei alianțe.

Marius Tucă: Nu veți fuziona până la alegerile anticipate, e vorba de alegeri anticipate parlamentare dacă vor fi.

Dan Barna: Foarte puțin probabil.

Marius Tucă: Dacă vor fi alegeri la termen, adică în noiembrie 2020, alegeri parlamentare?

Dan Barna: Deocamdată suntem în logica aceasta a unei alianțe, mergem mai departe, mai închegate.

Marius Tucă: Dar e posibil să fuzionați înainte de alegerile parlamentare la termen din 2020?

Dan Barna: Nu se știe niciodată, dar nu este un obiectiv la momentul ăsta.

Marius Tucă: Dar după?

Dan Barna: După, pe termen lung, este un obiectiv.

Marius Tucă: Pentru că Alianța se cheamă 2020, de asta vă întreb 2020.

Dan Barna: Din 2021 încolo se poate întâmpla.

Marius Tucă: Alegeri parlamentare anticipate, se spune că vor fi odată cu alegerile locale, cât va lua USR-PLUS?

Dan Barna: 30%.

Marius Tucă: 30%, rămâne aici și e filmat și la termen dacă ar fi ar lua mai mult sau mai puțin?

Dan Barna: Este adevărat că mai este o variabilă legată de prezidențiale, dar probabil 32-34%.

Marius Tucă: Va crește cu câteva procente în cazul în care va fi la termen.

Dan Barna: Sunt convins.

Marius Tucă: 32-34%, USR-PLUS atâta, da?

Dan Barna: Da.

Marius Tucă: Hai, spuneți-mi cine va fi candidatul la președinție, de fapt spuneți-mi dacă în momentul ăsta există două candidaturi până să fie una, adică a dumneavoastră, Dan Barna și a domnului Cioloș, Dan Cioloș.

Dan Barna: Dan Cioloș e foarte interesant, el e Dacian.

Marius Tucă: Dacian Cioloș, am zis Dan, îmi cer scuze, am văzut că pe dumneavoastră vă cheamă și Ilie, mi-a plăcut e un nume adevărat românesc.

Dan Barna: E numele tatălui meu, așa este. În momentul de față discutăm în cadrul Alianței exact care e cea mai bună variantă pentru candidatura la prezidențiale pentru că într-adevăr obiectivul acel 2020 din numele Alianței nu e un design, nu e un brand simpatic, este pur și simplu obiectivul pe care îl vizăm, respectiv câștigarea alegerilor și guvernarea, poziția de a putea să facem guvern în 2020, până atunci trebuie să urcăm niște trepte. Prima treaptă au fost europarlamentarele, am construit-o, am pus cărămidă, temelie, am tencuit-o, am dat cu var, arată frumos, a ieșit ce trebuia să iasă.

Marius Tucă: Strălucește deja.

Dan Barna: Următoarea treaptă sunt prezidențialele și în momentul de față discutăm care va fi cea mai bună variantă de candidat la prezidențiale tocmai pentru a netezi drumul.

Marius Tucă: Sunt cele două comisii din cele două partide.

Dan Barna: Nu, asta am văzut văzut articolul ăla din Antena 3, e o minciună, e o invenție totală, asta că fac colegii noștri dosare, am râs chiar vorbeam și cu Dacian astăzi „ia uite frate, ia uite Daciane fac colegii dosare și nu știam nimic”, e un articol inventat de la un capăt la altul, e o invenție.

Luăm în calcul un tandem o structură de echipă în partid care să dea candidatul la prezidențiale, celălalt candidatul pentru premier

Marius Tucă: Deci nu există așa ceva.

Dan Barna: Nu, e o glumă.

Marius Tucă: Și cum se va face?

Dan Barna: Discutăm, avem cele două comisii de negociere, și discutăm foarte pragmatic, foarte matur, foarte responsabil, luăm în calcul un tandem o structură de echipă în partid care să dea candidatul la prezidențiale, celălalt candidatul pentru premier, vorbim de partea de guvernare, deci un lucru firesc, normal nu sunt multe alternative.

Marius Tucă: Și dialogul nostru este foarte firesc și normal.

Dan Barna: Nu sunt multe forme ca să încălzești apa ca să faci apă caldă, e foarte simplu.

Marius Tucă: Acum ați încălzit puțin apa, știți cum era se anunța a venit apa caldă, a venit dar este rece. Noi avem un dialog acum foarte firesc și foarte normal și nu ne putem ascunde unul în celălalt pentru că suntem față în față, foarte aproape, aproape că ne simțim respirațiile, dumneavoastră vă întâlniți în fiecare zi cu fratele Cioloș, căci așa i-ați zis „ia uite frate ce fac ăștia, ce-au scris ăștia”, nu trebuie să hotărâți împreună care va fi candidatul?

Dan Barna: Ba da, asta am și spus.

Marius Tucă: De la bărbat la bărbat, Dan Barna cu Dacian Cioloș.

Asumarea unei candidaturi la prezidențiale este o decizie profund individuală, umană

Dan Barna: Foarte probabil acolo vom ajunge.

Marius Tucă: Deci veți hotărî împreună dumneavoastră și Dacian Cioloș.

Dan Barna: Sunt două echipe care stau de vorbă, astea două echipe sunt conduse de mine și de Dacian, păi e o realitate.

Marius Tucă: Și până la urmă decizia e a echipelor sau a dumneavoastră?

Dan Barna: Asumarea unei candidaturi la prezidențiale este o decizie profund individuală, umană, dar asta o vom lua consultându-ne, bătându-ne capul, punând, că asta am făcut astăzi punând plusuri și minusuri pentru un scenariu sau altul.

Marius Tucă: Dar împreună ați stat de vorbă dumneavoastră?

Dan Barna: Da, de mai multe ori.

Marius Tucă: Și ce a zis?

Dan Barna: Ce a zis, vizavi de ce?

Marius Tucă: Ce a zis Dacian Cioloș și ce ați zis dumneavoastră în legătură cu cine să fie candidatul, dumneavoastră sau Cioloș?

Dan Barna: Niciunul nu a cerut candidatură în mod expres.

Marius Tucă: Nu de a cere, dar la un dialog absolut firesc, normal, personal.

Dan Barna: Pur și simplu analizăm plusurile și minusurile fiecăruia.

Marius Tucă: Vreți să fiți candidatul, hai că vă iau altfel că toate întrebările sunt la mine, uneori și răspunsurile.

Dan Barna: Am un calm perfect.

Marius Tucă: Nu e vorba de a fi calm ci de a răspunde, că puteți fi într-o stare de calm perfect și să nu răspundeți, vreți să candidați la președinția României?

Dan Barna: Dacă vom decide ca partide…

Marius Tucă: Atunci tai.

Dan Barna: Puteți să tăiați.

Marius Tucă: Vă ascult.

Dan Barna: Vom decide care e cea mai bună variantă și în funcție de această variantă va fi unul sau altul dintre noi sau un terț, ar putea să fie candidatul Alianței.

Marius Tucă: Un terț, păi de unde să fie un terț?

Dan Barna: Întotdeauna când alegi (…) am spus că vom avea un candidat propriu, da, și vom avea un candidat propriu, e clar, e cert, asta pot să vă confirm fără niciun fel de dubiu. Dincolo de asta opțiuni nu sunt foarte mult, poate fi de la USR sau de la PLUS, cel mai probabil dacă va fi altul, ar putea să fie președintele unui partid.

Marius Tucă: Hai să fim serioși, doi candidați de care se teme astăzi președintele Iohannis sunt Dan Barna și Dacian Cioloș.

Dan Barna: Nu știu dacă se teme cineva de noi.

Marius Tucă: Păi ne uităm la procente, PNL a luat 26%, ați luat 22 aproape 23% și președintele Iohannis își face calculul eu de la 26% cum ajung până la 50% când pe aceeași parte e un candidat cum sunt Cioloș sau Barna, dar știți foarte bine asta. Păreți mirat când știți foarte bine.

Dan Barna: Nu sunt mirat, dar asta e întrebarea la care echipa fiecărui candidat se chinuie să răspundă prin campanii, prin prezența în stradă, prin vorbit cu oamenii în toate orașele și comunele țării.

Marius Tucă: Vă mai întreb o dată, pentru că așa mi se pare firesc și v-am văzut în câteva dezbateri, interviuri, răspunsurile au fost de fiecare dată tranșante și răspuns franc în față, dumneavoastră personal Dan Ilie Barna vreți să candidați la Președinția României?

Dan Barna: Este o decizie pe care o să o iau împreună cu colegii mei.

Marius Tucă: Până luați decizia cu colegii, dumneavoastră personal, omul Dan Barna își dorește să fie președintele României, mie mi se pare răspunsul absolut da, în tot ce ați făcut în politică, determinarea cu care ați intrat în politică și determinarea cu care ați făcut tot ce ați făcut pentru USR și prin USR până acum, a dat răspunsul clar „da”.

Proiectul personal este ca USR să se stabilizeze în poziția de partid consistent care va trăi pe termen lung în România

Dan Barna: Mai este o nuanță importantă pentru mine…

Marius Tucă: Uimiți-mă.

Dan Barna: Nu vă voi uimi, spun foarte simplu pentru mine proiectul personal este ca USR să se stabilizeze în poziția de partid consistent care va trăi pe termen lung în România, pentru că da, am avut un rezultat spectaculos la aceste europarlamentare, dar au mai fost partide și alianțe care au avut rezultate spectaculoase și au trăit două luni, șase luni sau un an sau doi.

Marius Tucă: Perfect adevărat, ce legătură are cu faptul că vă doriți sau nu vă doriți, nu că vă depuneți candidatura, dacă vă doriți personal.

Dan Barna: Are legătură, miza pentru mine este ca această structură în care eu mi-am investit niște timp din viața personală și niște timp al familiei mele să merite, ca să merite trebuie ca partidul să rămână în picioare, să rămână consolidat.

Marius Tucă: Sunteți un pic egoist.

Dan Barna: Posibil, și din perspectiva asta opțiunea la care vom ajunge ca fiind corectă mi-o voi asuma, asta pot să vă dau ca răspuns la întrebarea formulată în diverse forme, indiferent care va fi ea, dacă decidem împreună că Dacian Cioloș e cea mai bună opțiune îl voi susține și ne vom asuma această decizie. Dacă vom decide împreună cu colegii mei din USR și din PLUS că, respectiv, candidatura mea e mai bună pentru întreaga construcție pentru alianță îmi voi asuma și acest lucru, deci lucrurile sunt foarte simple din punctul meu de vedere.

Marius Tucă: Revin la finalul emisiunii cu o întrebare, cine știe poate până atunci ne dă domnul Cioloș vreun mesaj și ne spune ce avem de făcut în viață, vorbim despre mine nu despre dumneavoastră. Aveți un public foarte activ, foarte dinamic, foarte tânăr, cu studii, adică publicul pe care și-l dorește orice firmă care vrea să facă publicitate.

Dan Barna: Am văzut mesajul de adineauri nu numai cu studii, avem un public numai din România reală.

Marius Tucă: Știți bine că s-au făcut cercetări și aveți procentele cele mai mari cu studii și așa mai departe, sunt la dumneavoastră în USR.

Dan Barna: Foarte exigent, un public foarte exigent.

Marius Tucă: Foarte exigent și asta vreau să vă întreb plecând de la exigența publicului pe care îl aveți și cumva volatil, adică nu are răbdare, bate din picior, a venit și a votat lucruri pe care le-ați promis, nu vă e teamă prin faptul că nu intrați la guvernare, de exemplu, că Guvernul Dăncilă va fi până în 2020 că o să vă taxeze într-un fel sau altul?

Dan Barna: Eu am foarte mare încredere în oamenii care ne-au votat (…) și în bunul simț de care am dat dovadă în decizii. Deci dacă iei deciziile cu o consecvență și cu un bun simț principial, nu vorbesc de politețea limbajului, vorbesc strict de termenul cum e corect să faci, „greșești puțin”, ăsta e motto-ul după care mă ghidez. E foarte clar că dacă noi am intra acum într-o guvernare împreună și cu Tăriceanu și cu Ponta și cu UDMR și cu colegii de la PNL și cu toată lumea, ar fi un guvern care nu ar putea să facă nimic cu această majoritate, nu cred că e cineva care nu înțelege lucrul ăsta. Ideea e că oamenii nu au înțeles că pe 26 mai au votat doar europarlamentare și vor să preluăm noi guvernarea, să alungăm PSD deși nu a avut loc un vot, este o naivitate. Oamenii știu foarte clar ce putem să facem și știu foarte clar că a rămas același Parlament, tocmai din logica că avem un public exigent care înțelege totuși politica.

Marius Tucă: Eu cred că după ce au votat în 26 mai, la sfârșitul lunii mai ei cred că Guvernul Dăncilă trebuie să plece.

Dan Barna: Sunt total de acord cu asta, de aceea mâine sau poimâine vom depune moțiunea de cenzură, asta e foarte clar.

Marius Tucă: Și dacă nu pleacă, dacă nu cade guvernul?

Dan Barna: Vom continua lupta pe care o purtăm deja de trei ani și în care am crescut ca basmele lui Ispirescu cu Chipăruș (…)

Marius Tucă: Într-o zi, cât alții într-un an.

Dan Barna: Exact. Deci apropo ca o chestie simpatică, eu mă gândisem în momentul în care am acceptat să candidez ca deputat de Sibiu și să intru în Parlament, gândul meu egoist cum spuneți era „o să stau patru ani” nu aveam nicio legătură cu politicul v-am zis, „o să stau patru ani deputat de Sibiu discret, liniștit văd dacă îmi place sau nu politica, dacă mă pricep, dacă sunt în stare, văd eu dacă e bine sau nu, dacă mă pricep bine, dacă nu mă întorc la ce mă pricep eu să fac proiecte europene și-mi văd de treabă.” ăsta era gândul cu care am plecat de acasă, ce s-a întâmplat că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg era din alt film, după trei săptămâni sau patru devenisem purtător de cuvânt și mi-am zis „așa se duce liniștea mea pe suflet” după care s-a întâmplat cu subiectul cu familia tradițională când președintele fondator a plecat, am ajuns și președinte și toată speranța mea de deputat discret și liniștit care nu se bagă în seamă…

Marius Tucă: Aici am o întrebare grea legată de LGBT, știți?

Dan Barna: Adresați-o, nu e nicio problemă.

Căsătoriile între persoane de același sex: În momentul în care vom ajunge și o astfel de inițiativă va ajunge în dezbaterea publică și va rezulta lucrul acesta ca fiind o prioritate nu aș vedea nicio problemă.

Marius Tucă: Sunteți de acord cu căsătoriile între persoane de același sex?

Dan Barna: În Europa există state care au acest lucru reglementat, nu văd o problemă din acest punct de vedere, am spus și la dezbaterea din Parlament legată de modificarea Constituției pe această temă, mi se pare că societatea românească nu este la momentul acesta acolo.

Marius Tucă: Nu e pregătită pentru asta.

Dan Barna: Nu e pregătită ca societate, dar vom ajunge cu siguranță, nu știu dacă în 5, în 10, în 2 sau în 20 de ani.

Marius Tucă: Și deci ați vota o lege în Parlamentul României?

Dan Barna: În momentul în care vom ajunge și o astfel de inițiativă va ajunge în dezbaterea publică și va rezulta lucrul acesta ca fiind o prioritate nu aș vedea nicio problemă.

Marius Tucă: Asta a fost de încălzire, și sunteți de acord ca familiile formate din persoane de același sex să înfieze copii?

Dan Barna: La momentul ăsta din nou societatea nu e acolo, societatea din România.

Marius Tucă: Lăsați societatea, dar întrebarea vă este adresată dumneavoastră nu societății.

Dan Barna: Nu, eu cred foarte mult că politicienii și parlamentarii în particular, vorbind de politicieni în general, sunt reprezentativ ai unor curente și ai unor poziții din societate. Din această perspectivă, asta înseamnă de fapt politică responsabilă, să reprezinți comunitatea la propriu, nu să speculezi o oportunitate de moment și să forțezi o decizie sau alta.

Marius Tucă: Da, ciudat pentru că un domn din USR a spus că nu-l interesează ce vor alegătorii.

Dan Barna: Da, dar a corectat-o, a fost un moment de reformulare.

Marius Tucă: Sunteți de acord cu înfierea de copii?

Dan Barna: Drepturile omului sunt aceleași oriunde în lume și trebuie respectate și de statul român.

Marius Tucă: Domnule Barna, de ce vreți să deveniți un politician, că nu ați fost nicio secundă până acum? La întrebarea absolut personală dacă vreți, intimă, dacă dumneavoastră personal vreți să candidați mi-ați zis că o să stați de vorbă cu colegii, cu partidul, cu Dacian Cioloș, mă rog, deci da sau nu?

Dan Barna: Da sau nu, ce?

Marius Tucă: Nimic.

Dan Barna: Eu sunt aici reprezentantul unui partid, nu sunt Dan Barna pe persoană fizică.

Marius Tucă: Dar eu cred că dumneavoastră ca partid, până să fiți reprezentantul cuiva, ați avut câteva inițiative care au fost nu neapărat venind de la cetățeni, ci pur și simplu că ați crezut în ele și le-ați dus chiar până în pânzele albe.

Dan Barna: Cum ar fi?

Fără penali în funcții publice: Faptul că un milion de oameni au semnat înseamnă că era o temă pentru societate.

Marius Tucă: Fără penali în funcții publice.

Dan Barna: Dar este o așteptare, faptul că un milion de oameni au semnat înseamnă că era o temă pentru societate.

Marius Tucă: Faptul că era o așteptare e una, faptul că uneori în politică îți asumi lucruri cu care vii tu fără să le fi auzit, fără să le preiei și asta înseamnă să faci politică europeană până la urmă și ați avut curajul și ați făcut asta, când ați început să strângeți semnăturile nu vă dădea nimeni nicio șansă, nu numai că le-ați strâns până la urmă, referendumul președintelui Iohannis are legătură totală cu asta.

Dan Barna: Categoric.

Marius Tucă: Bine, deci nu mai întreb.

Dan Barna: Puteți să mă întrebați, vă răspund cu tot dragul.

Marius Tucă: Nu îmi permit, vă dați seama.

Dan Barna: Eu cred că vă permiteți.

Marius Tucă: V-ați vedea prim-ministru?

Dan Barna: Orice se poate întâmpla în viața unui om.

Marius Tucă: Se vorbește și despre varianta asta ca dumneavoastră să fiți prim-ministru, nu v-am întrebat întâmplător.

Dan Barna: Sunt convins, în momentul de față Alianța USR-PLUS a obținut un sfert din voturile românilor, oamenii se raportează la liderii proximi pe care îi au, alianța are doi lideri, Dacian Cioloș și Dan Barna, evident și discuțiile pe care le avem cu comisia discutăm de varianta unui tandem, unul dintre partide dă candidatul la președinție, celălalt candidatul pentru premier. Deci jocul acesta e în dezbatere și nu pot să mă ascund de această întrebare cu un răspuns evident.

Marius Tucă: Dar apropo de asta îmi vin întrebări inclusiv din afară, uitați întreabă cineva „Bună seara, vă urmăresc din UK, întrebați-l vă rog pe domnul Barna să vă expună câteva idei pentru a readuce românii în țară, pentru că sunt foarte curios cum ar reuși ținând cont de discrepanța dintre Vest și România?”. Aproape că s-au bătut oamenii să voteze, să vă voteze, dacă mai dura dou-trei ore votul, erați cu siguranță pe locul întâi, nu pe doi cu procentele care ar fi venit de acolo, și tot sociologic am stat și eu de vorbă cu mulți, cam asta spuneau că s-ar putea ca până la închiderea urnelor dacă ar vota să fiți pe locul întâi și să câștigați alegerile. E o întrebare interesantă și mulțumim celor care ne urmăresc nu numai de aici și de peste tot din lume.

Dan Barna: Asta e o întrebare pe care am primit-o în campanie și în diaspora, adică am fost și la Londra, apropo, și la Paris și la Barcelona și în Roma și în orașe din Germania, foarte mulți dintre românii de acolo nu plecaseră din țară din cauza salariului minim, foarte mulți plecaseră pentru faptul că nu mai aveau încredere că pot să facă ceva aici și un demo de ce ar trebui făcut sau cum ar trebui făcut s-a întâmplat chiar în guvernarea tehnocrată, în guvernarea lui Dacian Cioloș. Acel IT-hub de la guvern, acei români care se întorseseră și începuseră să-și facă firme, s-au întors pentru că părea că România devine o țară respirabilă, părea că poți să ai încredere că merge pe direcția bună ce s-a întâmplat după aia a fost varianta demo cu raiul și iadul, în care la demo raiul e frumos și după ce intri înăuntru curg cazanele. Despre asta e vorba, pe de o parte niște măsuri legislative prin care să încurajezi, să stimulezi românii din diaspora să-și deschidă afaceri în România pe de o parte, pe de altă parte să deschizi concursuri cinstite pentru joburi în mediul public la care oamenii și aici vorbesc de clinici pentru mulțimea de medici extraordinari care au plecat tocmai pentru că nu au loc de clanurile familiale ale unor somități care au de la copil, cumnată, neam sunt lucruri foarte cunoscute, vorbesc doar pe partea medicală. Pe partea de administrare, economie, pe partea de business sunt o grămadă de poziții publice și știu asta și din proiectele europene la care am lucrat, în care aveai pe fișa de proiect plătite 12 persoane și nu veneau mai mult de trei în ministere prezente la lucru, restul veneau la sfârșit de lună și semnau ca să ia banii. Există o competență reală a diasporei românești care ar fi dispuși să vină pe salariile care există acum în România în multe locuri dacă ar ști că respectiv competența și nivelul lor contează și pot să facă o diferență, asta e o altă direcție.

Marius Tucă: Și cum veți face asta?

Dan Barna: Cum spuneam, concursuri reale, examene pentru pozițiile din sectorul public, înseamnă pozițiile de top, cele care dau direcția, pentru că am fost întrebați pe bună dreptate, ok, sunteți o mână de băieți și fete simpatice, 20-50 cât sunteți, cum o să guvernați…

Am lăsat ca politica să fie făcută de nemernici și am ajuns chiar să fie făcută de nemernici

Marius Tucă: Domnul (…) a zis că sunteți mai frumos ca ceilalți, știați?

Dan Barna: Nu, nu știam.

Marius Tucă: A zis că cei (…) ca și bărbat sunt mai frumos decât ceilalți.

Dan Barna: Drăguț, o vorbă frumoasă e bine venită întotdeauna ca să spun așa și poți să faci asta chemând oamenii să se implice, de fapt mesajul cel mai important pe care l-am dat și în campanie și continui să-l dau este că implicându-ne chiar putem să contăm în destinul țării noastre. A fost tâmpenia asta care s-a vehiculat 30 de ani, domnule politica e o porcărie, e murdară, e coruptă, nu, aia o fac nemernicii, tu omul serios trebuie să te ocupi de firma ta, de casa ta, unde faci vacanța, ai o mașină mai bună, copiii să meargă la școală ca lumea, să le găsești o bonă.

Marius Tucă: Pe undeva a fost bine că oamenii și-au văzut de viața lor.

Dan Barna: Și-au văzut de viața lor, dar am lăsat ca politica să fie făcută de nemernici și am ajuns chiar să fie făcută de nemernici, ei, dacă nu înțelegem că gropile din asfalt sunt politică sau infecțiile din spitale, toate astea sunt politică, manualele proaste sunt politică, nu-i vorba de un funcționar într-un birou care a încurcat el trei litere.

Marius Tucă: Efectul.

Dan Barna: Și dacă înțelegem asta și înțelegem că trebuie să ne implicăm politic, acum trei ani eu nu aș fi avut discursul ăsta.

Marius Tucă: Și v-ați implicat.

Moțiunea de cenzură: Mai trebuie undeva la 20 de voturi cel puțin

Dan Barna: Păi asta spun, acum trei ani nu m-aș fi văzut stând de vorbă cu tine sau discutând pe stradă cu oamenii în piață, explicându-le că dacă nu ne implicăm politic chiar nu avem de ce să avem așteptări să se îmbunătățească lucrurile, această implicare e soluția directă și cei care vor să pună osul sunt bine veniți în USR și în PLUS în orice moment.

Marius Tucă: Spuneți-mi de moțiunea de cenzură ce șanse îi dați și ce se va întâmpla dacă o să cadă guvernul Dăncilă?

Dan Barna: O să fiu foarte pragmatic, există în continuare discuții, încercăm să strângem numărul de semnături care nu e ușor, majoritatea cumva după plecarea lui Liviu Dragnea au mai prins niște sânge în obraji cumva, există susținere și de la UDMR, există susținere am văzut că și Victor Ponta a declarat că va susține moțiunea, mai căutăm, mai trebuie undeva la 20 de voturi cel puțin, semnăturile le avem evident, dacă vom reuși să trimitem acest guvern acasă pentru că despre asta e vorba, sunt două variante foarte clare, fie un guvern fără PSD, pe care am declarat că îl vom susține în orice variantă dacă acest guvern își va asuma 4 din (…) noastre.

Susținem parlamentar varianta unui guvern interimar care să organizeze alegeri anticipate

Marius Tucă: Dar care nu veți intra în el…

Dan Barna: Susținem parlamentar asta am spus, fie varianta a doua, varianta unui guvern interimar care să organizeze alegeri anticipate, care să pregătească aceste alegeri, guvern care să continue să administreze țara fără să poată să dea OUG, exact caracteristicile guvernului interimar, prin care am putea să mergem în cel mai rău caz la anticipate sau mă rog în cel mai rău caz la alegeri.

Marius Tucă: Și din cine să fie format guvernul ăsta interimar?

Dan Barna: Păi nu, guvernul interimar rămâne actuala guvernare, dar pleacă premierul.

Marius Tucă: A, la modul ăsta, înseamnă un guvern PSD dar fără premierul.

Dan Barna: Da, pleacă premierul și este numit altcineva prim ministru interimar, asta e o variantă.

Marius Tucă: Tot de la PSD?

Dan Barna: Dacă președintele numește un nou premier care să facă cabinetul, atunci avem un alt guvern, cel de care zisese, varianta A, care trebuie adunat o majoritate din principiul toți ceilalți fără PSD.

Marius Tucă: Guvern în care dumneavoastră nu veți intra, asta e foarte clar.

Dan Barna: Da, pe care îl vom susține parlamentar.

Marius Tucă: Bun și în cazul în care rămâne tot PSD să fie un premier tot de la PSD?

Dan Barna: Păi din actuala structură, adică același guvern rămâne asta e o variantă tehnică…

Marius Tucă: Și credeți că o să facă asta președintele Iohannis?

Dan Barna: Nu știu, este o decizie care îi aparține președintelui și vom vedea cum va decide.

Marius Tucă: Dar asta e clar pentru că ați spus-o de la bun început „nu intrăm la guvernare, nu…”.

Dan Barna: Spunem asta de un an de zile, deci de 6 luni…

Marius Tucă: Spuneți-mi, vă rog, dacă ați purtat negocieri cu Pro România, UDMR, minorități, știți că s-a speculat foarte tare fotografia aceea a dumneavoastră cu Victor Ponta la Bruxelles parcă?

Dan Barna: Da, eram la cafeneaua din mijlocul holului al Parlamentului European, adică era un spațiu mai public de atât nu cred că există.

Marius Tucă: Colegii, prietenii v-au întrebat ce e cu fotografia aia? V-au zis?

Dan Barna: Nu, e o fotografie foarte firească, chiar discutam cu Victor Ponta despre moțiunea de cenzură, despre susținerea lui Peter Istvan Kovacs ca Avocat al Poporului, pentru că este un candidat pe care USR și l-a asumat, are sprijinul societății civile, am văzut că și PNL și UDMR îl susțin, adică s-ar putea genera o majoritate credibilă prin care să avem un Avocat al Poporului care să și reprezinte interesele cetățenilor.

Marius Tucă: Care să fie Avocatul Poporului că asta ar fi ideea pentru Avocatul Poporului.

Dan Barna: La înălțimea denumirii poziției ca să spun așa.

Marius Tucă: Deci a fost o întâlnire absolut…

Dan Barna: Am stat un sfert de oră, ne-am exprimat argumentele unul și celălalt…

Marius Tucă: Știți de ce vă întreb, pentru că acum câțiva ani nici nu se putea discuta cumva de o astfel de întâlnire între dumneavoastră și Victor Ponta.

Dan Barna: Eu sunt un om care are în spate alți mulți oameni care au decis să mă trimită pe mine să stau de vorbă cu oameni din politica romanescă.

Ludovic Orban a declarat că își dorește să fie premier al unui astfel de guvern, am confirmat că l-am susține fără nici un fel de problemă

Marius Tucă: Dacă guvernul ar fi făcut de PNL și altă oaste de strânsură, PMP și așa mai departe, pe cine ați susține dumneavoastră premier? Pentru că ați spus că ați susține un astfel de lucru.

Dan Barna: Am vorbit cu Ludovic Orban, el a declarat că își dorește să fie premier al unui astfel de guvern, am confirmat că l-am susține fără nici un fel de problemă, nu este un subiect de neconcordanță pe treaba asta, cu cealaltă parte din opoziție.

Marius Tucă: Am înțeles. Dacă ar fi să se revizuiască Constituția, ce modificări i-ați aduce dumneavoastră, în afară de chestiunea cu penalii?

Dan Barna: Fără penali categoric, apoi modalitatea de funcționare a ceea ce înseamnă CCR, pentru că din păcate de multe ori în ultima perioadă s-a transformat dintr-un prezumtiv arbitru într-un jucător activ care a devenit izvor de lege în locul poziției pentru care este aceea de interpretare a legilor, este una dintre direcții, apoi clarificarea atributelor sau clarificare tipului de stat care este România pentru… s-a creat Constituția aceasta pe mecanismul să fie de util și de îndemână domnului Iliescu și efectele sunt cele pe care le ai întotdeauna pe care le ai când creezi o instituție după un om și nu după nevoia societății și ar trebui să clarificăm…

Marius Tucă: Și pe principiu până la urmă.

Dan Barn: Și pe principiu, exact. Și trebuie clarificată această republică semi- prezidențială cu executiv dual cum avem noi acum, în care cine țipă mai tare și are instrumente colaterale mai bună, gen Curtea Constituțională, ia mai multă putere o tură sau alta, Băsescu a luat mai multă putere tura lui, acuma Liviu Dragnea a încercat să facă asta.

Marius Tucă: Dar ce ați zice dacă s-ar limita mandatele? Mai ales pentru cei numiți, nu aleși? Eu sincer să fiu mă gândesc și la ideea ca președintele să aibă un singur mandat, știți de ce? Pentru că practic primul mandat cumva este sacrificat ca să îl obțină pe al doilea și uitați-vă ce s-a întâmplat cu ultimii 2 președinți ai României, adică toate măsurile, toate argumentele, toate luările de poziție sunt cumva cu gândul că există și un al doilea, că poate exista și un al doilea mandat.

Dan Barna: Eu aici am o părere diferită, fără să luăm eșecul drept bună practică. Eu cred că succesul sau eșecul ține de calitatea umană și nu de structura instituțională, adică așa cum a existat doi regi care au ridicat România din noroi și au adus- o la cărămidă, ca să folosesc metafora pe care o aveau și aneticii…

Marius Tucă: Care sunt cei doi?

Dan Barna: Carol I și Ferdinand, tot așa…

Marius Tucă: În ceea ce privește pe regele Mihai nu aveți…

Dan Barna: Regele Mihai a fost puțin timp în realitate, adică în mod strict istoric este remarcabil la gestul de la 23 august și actul de atunci, dar după aceea venind regimul comunist și tot ceea ce a urmat după aceea nu a avut șansa să ne dovedească că a fost un personaj remarcabil al istoriei, pentru că într-adevăr și regele Mihai a fost, vorbesc de regi care au putut să guverneze și Carol I și Ferdinand au făcut o diferență din păcate, Carol al – II-lea a risipit-o din multe motive, deci până la coadă lideri și guvernarea bună sau rea ține de calitatea umană.

Marius Tucă: Am înțeles, deci nu e vorba neapărat de a legifera în sensul ăsta. Și alte modificări la Constituție asta de exemplu mi se pare o modificare, ar fi trebuit făcută acum 30 de ani, mă rog, în ceea ce privește alegerile anticipate, e o chestiune atât de greoaie, aproape imposibilă când în mod normal dacă ar fi căzut guvernul să se poată în mod automat organiza alegeri anticipate, trebuie să treacă de 3 ori, trebuie să cadă de tot și așa mai departe.

Dan Barna: E și echivalența aceasta a formelor, Parlamentul încearcă să îl demită pe președinte, să îl suspende, se face referendum, dacă pierzi referendum ar trebui ca Parlamentul acela să plece, în momentul de față Parlamentul poate să îl sperie pe președinte o dată la două săptămâni…

Marius Tucă: Ați văzut e s-a întâmplat, pe Băsescu l-au speriat de tot și tot a rămas, sigur că a rămas speriat, se vede pe fața lui că e speriat.

Dan Barna: Dacă ai echivalența instituțiilor și echivalența forțelor atunci într-adevăr fiecare are responsabilitatea și a puterii, dar și a conștientizării în caz de abuz.

Marius Tucă: Și cred că ar mai trebui modificată Constituția în sensul de care vorbeam, cei numiți să nu stea 5 mandate, sunt oameni care lucrează în instituții ale statului de 5-10-15-20 de ani, nu e posibil.

Dan Barna: Poate să fie o soluție, dacă vă referiți la parlamentari ar putea să fie.

Marius Tucă: Nu e vorba de parlamentari, vorbeam de cei numiți, nu de cei aleși.

Dan Barna: Am înțeles ce vreți să spuneți prin cei numiți.

Marius Tucă: Păi directori de tot felul, de instituții ale statului.

Dan Barna: Ok și sancționezi eșecul și performanța cum o premiezi?

Marius Tucă: Păi în mod automat în momentul în care România după 30 de ani arată cum arată înseamnă că a fost ceva în neregulă cu faptul că oamenii de prost augur.

Dan Barna: Numărul de bucăți eșec a fost mai mare nu?

Marius Tucă: Vă dau un exemplu și în teatre la fel, există oameni care conduc, nu poți să stai 20 de ani la conducerea unui teatru, e vorba de suflu, e vorba de altceva și vorba de schimbare până la urmă și mai ales când este vorba de persoane care sunt numite, asta încercam să subliniez.

Dan Barna: Nu, aici răspunsul sunt concursurile, eventual periodice sau un mandat pe tip concurs pentru că dacă un om mai are energie creativitate, zvâc, câștigă un concurs, dacă îl faci pe bune, element cheie, atunci poate să continue.

Marius Tucă: Aici e problema că toate concursurile ar trebui să fie pe bune. Spuneți-mi ce pași mai are de urmat inițiativa „fără penali în funcții publice” după ce au avut avizul CCR?

Dan Barna: În momentul de față trebuie să intre în dezbaterea Parlamentului pentru vot și apoi referendum, care referendum ar și așeza articolul constituțional, nu ar trebui alte inițiative cum există în cazul referendumului consultativ organizat de președinte, situație similară și cu cei 300 de parlamentari cu referendumul anterior al domnului Băsescu.

Marius Tucă: E adevărat, spuneți-mi că era aici o întrebare, apropo de cei care au fost deja condamnați dar Constituția le dă dreptul să candideze, ce se întâmplă cu asta?

Dan Barna: Articolul astfel cum vrem noi să îl introducem în Constituție spune în felul următor, că nu pot să candideze la a fi consilieri, primari, deputați, senatori sau președinte dar acestea sunt 5, europarlamentari am uitat să îi trecem de exemplu, sunt 5 poziții: consilieri, primari, senatori, deputați sau președinte.

Marius Tucă: Și de ce să nu treceți acum în Parlament, puteți să faceți modificarea.

Dan Barna: Nu poți să mai modifici, oamenii au semnat pentru aia, teoretic, juridic…

Marius Tucă: Până la urmă e o lege.

Dan Barna: Da, nu, nu, un milion de oameni au semnat pentru o formă și o virgulă dacă o schimb o să se spună „oamenii nu au semnat pentru așa ceva”.

Marius Tucă: Păi nu cred că o să spună ceva dacă e prevăzut asta și la europarlamentare.

Dan Barna: Formularea cu mine ai zis nu cred că… ar deveni contestabilă.

Marius Tucă: Deci este valabilă la președinție…

Dan Barna: La președinție, la Parlament, la senatori și deputați, consilieri și primari, adică pozițiile alese în mod direct, mai puțin cea de europarlamentare că într-adevăr acolo a fost o scăpare. Dar persoanele acestea nu pot să candideze dacă, foarte important, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru fapte săvârșite cu intenție, deci nu că ai împins un ghiveci cu umărul și ți-ai lovit un vecin la genunchi, sau alte…

Marius Tucă: Dar de obicei …

Dan Barna: Săvârșite cu intenție până la venirea unei cauze care înlătură efectele condamnării, deci după reabilitare, când ți se șterge cazierul poți din nou să fi președintele României.

Marius Tucă: Și cum poți să ștergi cazierul?

Dan Barna: Cazierul, după condamnare, există un termen de încercare, deci ești condamnat să spunem la doi ani, mai încă 3-5 ani sau depinde de cum decide instanța perioadă în care ești în continuare cu cazier…

Marius Tucă: E foarte grea reabilitarea, uitați-vă la cazurile …

Dan Barna: Reabilitarea apare de drept, după un anumit timp…

Marius Tucă: Dar de fapt gândiți-vă la oameni importanți în politică au fost condamnați și nu au mai revenit niciodată, adică votul ăsta este un vot de blam… am înțeles dreptul…

Dan Barna: Eu consider, adică punctul meu de vedere este următorul, dacă ești om politic și ai o condamnare definitivă pentru fapte de corupție sau pentru alte infracțiuni, eu chiar cred că e o problemă de moralitate revenirea, dreptul îl ai după ce îți expiră termenele dreptul îl ai.

Marius Tucă: Am înțeles.

Dan Barna: Aceasta în egală măsură blochează și persoane care având probleme penale și condamnări după care și-au găsit adăpostul mergând în Parlament, că au fost multe situații de genul acesta, adică nu vorbim de doi, trei lideri de la vârf, cinci câți or fi fost, vorbim și de parlamentari perfect anonimi care încercând să dribleze problemele de evaziuni fiscale, corupție și alte lucruri sunt parlamentari ai României, sau având condamnări și genul ăsta de situații va face niște loc în politică pentru, din punctul meu de vedere și din punctul nostru de vedere, oameni noi pentru că „fără penali” de fapt o să facă niște loc în funcțiile alese și atunci putem avea o speranță realistă că lucrurile pot să meargă mai bine.

Marius Tucă: Uite am vorbit despre monarhie, ați vorbit despre monarhi și cineva din Danemarca întreabă cum vede domnul Dan Barna revenirea la monarhie și de fapt întrebarea ar fi ce părere aveți despre monarhie, credeți că e de șuetă credeți că mai poate să revină la monarhie constituțională? Mai poate să aibă un monarh, mai poate să aibă rege România?

Dan Barna: Orice se poate, doar că în momentul de față al evoluției societății și al lumii digitale spre care ne îndreptăm accelerat indiferent sau nu, instituția monarhiei în condițiile în care nu ai o tradiție continuată, gen Marea Britanie, să spunem așa, e destul de puțin probabil să mai poată să renască în România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
Tânăr bătut și băgat cu forța în portbagaj de cinci rude. Agresorii au altă variantă...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Companiile Leonardo din Italia şi Rheinmetall din Germania vor să construiască cel mai puternic tanc...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Se poate rămâne imediat FĂRĂ PERMIS. Anunț venit astăzi, 7 IULIE: Prevederi imposibil de aplicat
John Cena se pregătește să se retragă din wrestling. Ce și-a propus
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
„Celulele timpului” din creier ar putea fi mai cruciale decât am crezut vreodată
×