Marius Tucă Show | Interviul integral cu Dan Barna: Susținem fie un guvern fără PSD, fie un guvern interimar

Publicat: 13/06/2019, 15:53
Actualizat: 08/01/2020, 21:36

Marius Tucă: Nu ați fost monarhist?

Dan Barna: Am avut o simpatie întotdeauna, deci când a fost concursul acela foarte popular cu mari români sau cei mai mari români, știți că s-a votat niște luni de zile cine sunt cei mai grozavi, eu îl votasem la Carol I, apropo, adică oameni care prin prestanța lor au făcut o schimbare semnificativă, deci am o simpatie pentru ce a însemnat monarhia pentru România, pentru că a fost un element de stabilitate și de credibilitate, într-adevăr Carol I ne-a luat de pe nicăieri și ne-a dus bine de tot undeva.

Marius Tucă: Știți că intrarea României atunci în război împotriva Germaniei l-a determinat să descrie abdicarea casei din care provenea, nu numai abdicarea sa, e un document scris care există în arhive care…

Dan Barna: Vorbim de primul război mondial ca să nu…

Marius Tucă: Da, dar care nu a mai apucat să fie pus în practică pentru că s-a dus regele Carol I, dar a fost o încercare grea pentru România și pentru el personal ca monarh.

Dan Barna: Noblețea unei persoane și unui caracter se dovedește exact în situații de genul acela când practic a avut puterea să contribuie la o decizie împotriva neamului său pentru neamul pe care îl adoptase, nu e puțin lucru.

Marius Tucă: E adevărat, sunt foarte multe mesaje din străinătate, uite de exemplu întreabă cineva dacă există vreo presiune din partea OMV Petrom și Exxon în politica românească?

Îți spun privindu-te în ochi asumat mai clar ca niciodată, nu am absolut nici o legătură cu nici un serviciu secret

Dan Barna: Eu nu am simțit-o, nu…

Marius Tucă: Nu există, știți foarte bine atunci să revenim la un subiect delicat, s-a vorbit tot timpul în ceea ce privește USR s-a vorbit despre asta, că ați avea legături cu Serviciile secrete. Spuneți aici clar și răspicat că nu ați avut, că nu aveți nici o legătură și că USR este format exact din oamenii de care spuneați mai devreme.

Dan Barna: Absolut nici una, îți spun privindu-te în ochi asumat mai clar ca niciodată, nu am absolut nici o legătură cu nici un serviciu secret, este în continuare, aud deseori întrebarea asta pe la spate sau colateral „păi ăsta de al cui e, cine îl susține”, e pur și simplu cum v-am spus, e o întâmplare care…

Marius Tucă: Dar de ce chestia asta? Care a fost… e… se voia…

Dan Barna: Pentru că oamenii nu mai au încredere că cineva poate să vină pe bune să se apuce să încerce lucruri…

Marius Tucă: Și să ia 23% și deja 30% în 2020, la anticipate sau 32-34 la termen.

Dan Barna: De exemplu.

Marius Tucă: Da, e important.

Dan Barna: Practic USR, că asta e cel mai important, USR și Alianța USR PLUS a arătat că se poate, că societatea românească după 30 de ani a avut niște resurse de oameni și sunt 99% din colegii mei sunt exact ca și mine, a avut resurse să genereze niște oameni, eu o numesc componenta activă a societății, care au înțeles că dacă nu ne implicăm politic nu avem de ce să cerem, să fie ceva mai bine, sau să se schimbe ceva. Eu am gândirea antreprenorială pe care o am mult și cred că și tu ai fost mult timp în rolul ăsta, dacă nu te apuci să faci ceva cu mâna ta nu te poți aștepta ca ceilalți să facă mai bine sau nu ești îndreptățit să le ceri celorlalți să le facă mai bine. Această gândire antreprenorială este cea care poate să ne ducă mai departe, sincer spun asta.

Marius Tucă: Care ar fi portretul ideal din punct de vedere al lui Dan Barna pentru noul premier al României, premierul din 2020 să spunem? Premierul adus de noua majoritate și de noile alegeri, cum ar trebui să fie premierul României?

Dan Barna: Onest și competent, doar două caracteristici care sunt suficiente, dacă ești competent și ești onest…

Marius Tucă: Ați venit pe un val de simpatie, oameni tineri, oameni dinamici, oameni cu educație, aproape că v-au adus la putere, mai e un pic până să ajungeți acolo, să dați președintele pentru că aici aveți șanse, în semn că nu v-ați întâlnit voi doi, domnia voastră și cu Dacian Cioloș să vă hotărâți care dintre voi o să candideze, dar îmi spui la următoarea emisiune că acum te-am lăsat, ai scăpat ușor. Spune-mi câteva chestiuni legate de programul ăsta al guvernului USR PLUS care vor fi făcute pentru România, oamenii așteaptă și idei concrete?

Dan Barna: Bun, fără îndoială, primul element este legat de reducerea impozitării pe muncă pentru că în momentul de față problema pe care o avem este migrația semnificativă a tinerilor, nu doar a (…), în principal din România, ori asta ne ucide, în fiecare an u oraș de mărimea Sibiului se mută în străinătate, ca să înțelegem mărimea impactului.

Marius Tucă: Era o întrebare mai devreme, ce faceți să îi aduceți înapoi?

Dan Barna: Exact, se mută în străinătate, în 20 de ani o să avem o problemă de supraviețuire funcțională a statului, asta nu poți să o rezolvi decât găsind metode prin care veniturile la început de carieră, nu la 45 de ani sau la 50 de ani, să fie comparabile sau mai semnificativ mai bune astfel încât tinerii să aibă opțiunea de a rămâne aici ca fiind una dezirabilă și din această perspectivă reducând impozitarea pe muncă poți să…

Marius Tucă: Dar sunt și mulți tineri care câștigă bine în România.

Dan Barna: Da, dar…

Marius Tucă: Vorbim despre instituții ale statului și acolo câștigă bine, vorbim să nu mai plece cei care ar putea să lucreze aici, să aibă un venit bun și să nu mai plece în străinătate, în primul rând vă gândiți la ăștia.

Dan Barna: Nu numai la ăștia și la cei care rămân aici dar au venituri mici, salarii mici, iar la nivel de nemulțumire e o inițiativă foarte redusă și în momentul în care reușești să generezi venituri mai bune din această reducere a impozitării cum ziceam, în sensul că începi să contribui mai consistent pe măsură ce crești.

Marius Tucă: Cum să reducă impozitul?

Dan Barna: Contribuțiile în primii doi ani sau cinci ani ai contribuții până la salariu minim sau salariu mediu nu ai contribuții deloc și atunci partea ta de venit crește mai mult și pe măsură ce capeți venit și îți crește venitul, atunci îți crește și contribuțiile și în felul acesta ajungi să ai contribuția necesară pentru pensii, dar la început, când începi… problema asta e: începi cu foarte puțin, eu de ce să stau aici pe salariu minim că și așa nu am ce face cu el și plec în străinătate, unde fac o muncă tot grea sau dificilă, e dacă îmbunătățești lucrul ăsta, poți să rezolvi lucrurile. Aveam chiar o analiză a lui Andrei Caramitru, apropo, a făcut o analiză foarte bună arătând că un salariu brut de 3000 de euro, Andrei e un foarte bun economist, făcând o analiză a unui salariu brut de 3000 de euro din Olanda, comparabil cu un salariu de 3000 de euro din IT, din România, în Olanda primește în mână 1800, iar în România primește 1250. Despre asta e vorba, despre faptul că avem o impozitare foarte mare și dacă rezolvi lucrul acesta…

Marius Tucă: Parcă în România nu erau impozitați IT-ști.

Dan Barna: Nu vorbesc de partea de impozit pentru IT asta e pe toată economia, adică pentru toți tinerii.

Marius Tucă: A, vorbeați despre toți tinerii, am crezut că e doar vorba despre IT. Și alte proiecte importante ale guvernului…

Dan Barna: Pe partea cealaltă de jumătate de Românie, pe agricultură, pe zona rurală, care e în continuare o pondere importantă pentru țară, susținere pentru fermele mijlocii și mici și susținere pe componenta aceasta de prelucrare a produselor, noi vindem materie primă, mă rog în sens generic, adică grâu, mere, fructe și legume neprelucrate la prețuri ridicole mai ales în sezon și le cumpărăm la de 15 ori prețul sun formă de conserve sau prelucrate. E, lanțul acesta dacă am închide local în cât mai multe locuri, lanțul de la producție la prelucrare și am face local prin acel mecanism de tip cooperativă, știu că în România termenul sperie și îngrozește, dar în toată Europa foarte vestică și foarte occidentală, adică nu socialistă, apropo de teama cuvintelor, mecanismele acestea funcționează tocmai prin lanțuri scurte legate pe industria alimentară și în direcția aceasta. Făcând asta pe de o parte crești în mod real veniturile în mediul rural, adică reduci depopularea aceasta accelerată legată de lipsa de oportunități și asta este iarăși la care ținem foarte mult, un proiect la care și Dacian Cioloș și colegii noștri din Cluj, colegii mei am lucrat destul de mult.

Cele trei componente, infrastructură, educație și sănătate sunt prioritățile 0 ale guvernării

Marius Tucă: Autostrăzi? Nu am mai vorbit de autostrăzi de 30 de ani.

Dan Barna: Păi nu, cele trei componente, infrastructură, educație și sănătate sunt prioritățile 0 ale guvernării, aici nu ai nici un dubiu, aici la autostrăzi e Cătălin Drulă, sunt convins că îl cunoașteți, e unul dintre… vă încurajez să îl invitați într-o seară la emisiune, este un om care știe autostrăzile din România, cum nu știe nimeni altcineva, poate să îți explice la…

Marius Tucă: Am avut un ministru al Transporturilor care a devenit președinte și care vorbea la vremea respectivă că nu e nevoie de autostrăzi pentru că nu avem numărul necesar de mașini. Aici ne trebuie oameni cu viziune, oameni cu…

Dan Barna: Sau la domnul Dragnea că ne-am dezvoltat prea tare și nu ne mai încap drumurile.

Marius Tucă: Ne trebuie oameni cu viziune pe termen mediu și lung, oameni care să vadă România dezvoltată, nu România sub dezvoltată.

Dan Barna: Sunt cei doi colegi de la transporturi Drulă și Moșteanu care vă pot spune exact cum se va întâmpla lună de lună construcția de autostrăzi, studiile de fezabilitate…

Marius Tucă: Să știți că toți ne-au spus asta și s-au dovedit că au descoperit situri arheologice și sunt probleme incredibile…

Dan Barna: Aici e legea lui Murphy care se aplică foarte bine, e incredibil cât de mult durează să faci ceva la care nu lucrezi, ăsta este filmul care se întâmplă acum de 30 de ani în… și în ultimii ani la guvernarea PSD, adică uitați-vă cine face proiectele, adică domnul Neaga, domnul Cuc, sunt oameni care au ratat să facă lucruri și acum mai ratează o dată, foarte frumos.

Marius Tucă: Și în materie de educație?

Dan Barna: În materie de educație, lucrurile sunt mult mai complicate pentru că deși sună… vă încurajez să citiți o carte se cheamă Reprofesionalizarea României…

Marius Tucă: Dacă sunt literele mici și mă doare capul nu cred.

Dan Barna: Nu, se cheamă Reprofesionalizarea României care analizează de la Spiru Haret, analizează ce s-a întâmplat, e ca urma unui polițist, sistemul educației din România de la 1900 până în zilele noastre, e fascinant, știați că sistemul de educație din Japonia a fost luat după sistemul de educație din România a lui Spiru Haret?

Marius Tucă: Probabil, vă recomand și eu o carte care se cheamă Psihologia Poporului Român și care o să vă ajute foarte tare, Drăghicescu…

Dan Barna: O știu dar nu sunt întru totul de acord, păi …

Marius Tucă: Nu s-a schimbat nimic în 100 de ani, părerea mea, dar apropo de educație, vorbeam despre oamenii care au votat și cred că într-o bună măsură fac parte din USR, că au studii superioare, că sunt oameni activi și așa mai departe. Sunteți mulțumit de studiile pe care le-ați făcut în România?

Dan Barna: Da.

Marius Tucă: Păi vedeți și eu, de profesorii pe care i-am avut, de ce am făcut, de ce am învățat și de ce totuși că o bună parte din ce am învățat noi a fost în România comunistă, dumneavoastră ați prins și după revoluție școala, după 1989.

Dan Barna: Da facultatea am făcut-o…

Marius Tucă: Sunteți născut în?

Dan Barna: În 1975.

Marius Tucă: În 1975, aveți 44 de ani, în ce zodie sunteți?

Dan Barna: Rac.

Marius Tucă: E, nu e nimeni perfect, stați liniștit.

Dan Barna: Vă referiți la celelalte zodii, da și eu spun asta mereu.

Marius Tucă: Nu, zic că atâta timp cât există zodia gemeni toate celelalte zodii sunt bune, iar pentru cineva care e născut în zodia leului își permite să spună că nu e nimic, pe cât iulie sunteți?

Dan Barna: 10.

Marius Tucă: 10 iulie? Asta spun că noi am studiat și suntem mulțumiți, am fost mulțumiți e profesorii noștri, de școala noastră, de ce am învățat, de ce am vrut să facem, ce s-a întâmplat atât de dramatic în ultimii 25 de ani.

Dan Barna: S-a pierdut prestigiu și respectul funcției didactice, de fapt despre asta e vorba, vă ziceam de Spiru Haret, generația aceea interbelică fabuloasă, dintre cele două războaie unde aveam și ingineri și economiști și pictori și scriitori extraordinari, practic toată cultura consistentă a României acolo pare că a existat, nu s-a născut că a fost o zodie norocoasă, s-a născut pentru că la 1900, Spiru Haret a făcut o reformă în care învățătorii și profesorii erau publicați în monitorul oficial, aveau venituri la nivel de sub secretar de stat sau secretar de stat și erau oameni de nivel profesional și moral, examenele erau foarte grele, e dascălii aceia grozavi, au educat copiii ăia de la 1900 care după al doilea război mondial aveau 25-30-40 de ani și sunt oamenii care au dus România în perioada aceea grozavă. Acum ceea ce s-a pierdut apropo de ce s-a întâmplat cu educația post comunistă, în momentul în care subfinanțezi și grav în domeniul educației și componenta aceasta de politici în educație neglijată cras și nu te adaptezi la nimic la ce face societatea și ai în continuare planșe și hărți de când eram eu la școală de 30 de ani, nu te poți aștepta ca tinerii din ziua de astăzi cu excepția vârfurilor, într-adevăr continuăm să ne mândrim și să luăm medalii de aur la robotică, la chimie, la latină, la engleză, acelea sunt vârfurile pe care le-am avut mereu și le vom avea în continuare, dar nivelul mediu a tot scăzut pentru că prestigiu dascălilor s-a degradat constant astfel încât acum s-a ajuns ca în învățământ să mergi dacă nu găsești în altă parte, foarte importantă asta.

Marius Tucă: Deci trebuie să ne gândim la idea de dascăl adevărat, respectat, răsplătit, plătit, pentru că nu poți să fi profesor cu 2000 de lei pe lună, nu se poate, adică trebuie umblat aici. Și cum veți face asta, vedeți o lege nouă a educației? Că s-a schimbat legea asta de 278 de ori.

Dan Barna: în primul rând există încă și spun asta în deplină cunoștință e cauză, există încă foarte multă bună calitate în dascălii din România, foarte multă. Ceea ce a făcut Mircea Dumitru, ministru Educației din perioada guvernării Cioloș acele examene pentru posturile… depolitizarea e unul dintre răspunsuri și asta îl ai la îndemână foarte repede, examenele pe post, examenele reale, nu trimis de la partid pe Georgică care nu a fost profesor niciodată și acum brusc a fost luat de la o Vulcanizare și pus director de liceu sau de școală, lucrurile acestea dacă le schimbi și le dai dascălilor din nou prestigiu să câștige un concurs și să fie director sau coordonator ai școlilor elimină o parte din problemă. Deci într-adevăr în momentul în care într-o altă direcție și care este în programul USR și a fost creat mare rumoare, implicare părinților, accentuarea rolului părinților în consiliile de administrație ale școlii, pentru că până la urmă școala este un vehicul al comunității și noi sincer credem că părinților chiar poate să le pese să aibă posibilitatea să aibă cei mai buni dascăli, cele mai bune instrumente, metode sau practici în școlile lor. În momentul de față părinții sunt două sau trei persoane în consiliul de administrație, inspectoratele școlare, sunt politizate și practic vine inspectorul înțepenește toată lumea de zici că a venit statul comunist la control, toate elementele acestea pur și simplu venind fac ca învățământul să devină mai mult o metaforă.

Marius Tucă: Manualele?

Dan Barna: Asta e ideea aia cu editura unică și…

Marius Tucă: Mi se pare cea mai mare porcărie absolută.

Dan Barna: E ca și cum te întorci 30 de ani înapoi la tovarășul Bobu, adică…

Marius Tucă: Acolo chiar e o cauză incredibilă apropo de educație și asta, cred că și acolo meritam, nu neapărat un referendum, dar trebuie introdus undeva obligatoriu în lege, să nu se mai introducă o, cum să îi spun că nici nu pot să îi spun o editură, un mastodont care să tipărească toate manualele din România. Păi din start desființez concurența și cele mai bune manuale, pentru că știu, am lucrat cu editurile foarte multă vreme și cele mai bune manuale sunt la editurile particulare, pentru că sunt drepturile unor manuale din afară, cu oameni care sunt la zi cu tot ce înseamnă educație și așa mai departe.

Dan Barna: Descurajezi asimilarea know how -ului actual la ceea ce trece mai departe.

Marius Tucă: Aia e o chestiune inadecvată și mai e ceva inadecvarea, nu poți să scoți posturi care nu mai există în România, dar să nu ai școală de chelneri, dau un exemplu dacă vreți cel la mai îndemână.

Dan Barna: Dar asta din păcate este până la nivel universitar, adică avem catedre făcute pentru dascălul respectiv, nu pentru nevoia pieței. Creezi secții să spunem…

Marius Tucă: Nici nu știu cum se face asta, cred că în urma unor cercetări și a unor studii și cred că există studiile astea, de ce avem nevoie.

Dan Barna: Practic ne învârtim în jurul cozi, e din nou vorba despre calitatea umană, dacă ai un concurs și ai rectori de bună calitate și ai manageri de instituții de învățământ buni, aceia vor fi mereu interesați să își asigure un flux de studenți sau de liceeni, desfășurând cursuri adecvate cu cele de pe piață pentru că diplome de șomaj sunt multe și diverse.

Marius Tucă: E adevărat. Dar apropo de Constituție, voiam să ne întoarcem un pic acolo, mai vedeți și alte modificări care ar putea fi aduse Constituției, dacă tot vom ajunge la modificarea Constituției? Lucruri esențiale din perspectiva dumneavoastră și a partidului pe care îl conduceți, sau din experiența pe care ați avut-o în România ultimilor 30 de ani.

Dan Barna: Mai este o componentă legată de confiscarea extinsă care este și în UE și acolo aș vedea, este un subiect legat de… noi am avut în campanie sloganul fără hoți ajungem departe, sunt din păcate foarte multe situații, o mare problemă a statului român nu e sărăcia pentru că România a încetat de mult să mai fie o țară săracă, nu știu dacă a fost vreodată în mod particular, dar vorbim de România ca țară, vorbim de ultimii 20-30 de ani, problema nu este lipsa de resurse, problema este risipa și hoția înfiorătoare care este și aproape în toate orașele în care am fost în această campanie ne-am lovit exact de lucrul ăsta, se dau sume înfiorătoare pe beculețe, borduri puse de două ori și mă rog, știm toate poveștile, servicii plătite înfiorător care nu sunt livrate…

Marius Tucă: Nu oamenii i-au ales pe cei care sunt primari?

Dan Barna: Și foarte mulți cei chiar prinși cu mâța în sac ca să spun așa, când vorbim de recuperarea prejudiciului și edificarea unor venituri fabuloase sau a unor situații fabuloase care nu au nicio legătură cu calitatea de funcționari publici și cu angajați la stat pe care au avut-o, adică raportul între ceea ce dețin și venituri este 1 la 1000 de exemplu, pentru că Liviu Dragnea e doar un exemplu punctual al unei situații mult mai răspândite…

Marius Tucă: Da, dar e la închisoare.

Dan Barna: Asta spun, deci dar nu e unic, asta spun, nu trebuie privit ca o excepție, există… e în momentul în care ai mecanismul acesta în care ele nu pot fi justificate, pot fi confiscate, atunci elementul de eficiență și de prelucrarea prejudiciului, asta ne spun oamenii: domne ei condamnă, ei bagă la închisoare o lună, un an, doi, trei, cinci cât or sta, cât din prejudiciu se recuperează?

Acolo unde există abuz, desigur trebuie sancționat, acolo unde oamenii încalcă legea și procedurile, legea este singura limită.

Marius Tucă: Păi cred că mai degrabă trebuie să le ia banii, nu neapărat la închisoare, e mai important asta până la urmă.

Dan Barna: Asta spun: Acest principiu al recuperării prejudiciului, recuperării active, nu cum vedem pentru că din păcate sunt frumoase rapoartele de la DNA și de la Parchete în care domne s-au dispus confiscarea pentru sume de miliarde, nivelul de recuperare al prejudiciului e de 2%-12%, adică diferența între… e uriașă.

Marius Tucă: Dar despre abuzurile DNA, Parchetelor ați avea ceva de spus?

Dan Barna: Păi nu, am de spus despre orice abuz din societatea din România, acestea sunt doar două instituții la rând cu toate celelalte, acolo unde există abuz, desigur trebuie sancționat, acolo unde oamenii încalcă legea și procedurile, adică nu spun că orice lucru poate fi cauționat, nici pe departe, legea este singura limită.

Marius Tucă: Nici un lucru nu poate fi cauționat.

Dan Barna: Exact, legea e singura limită. Și cei care o încalcă …

Marius Tucă: Pe ce loc în planul dumneavoastră, dacă vreți, politic ar fi? Drepturile și libertățile?

Dan Barna: Sunt una dintre valorile fundamentale pe care a fost construit USR-ul, nu am nici un dubiu și asta cred intim, adică sunt un om tolerant la modul explicit și asumat, e dreptul fiecăruia, cred că Ion Rațiu a formulat, cât timp nu încalci drepturile altcuiva ești îndreptățit să îți exerciți drepturile tale fără nici o problemă.

Marius Tucă: Suntem abia la început.

Dan Barna: A cred că au trecut primele 10 minute probabil.

Marius Tucă: Nu, 5 minute au trecut pentru că discuția a fost și este foarte interesantă. Eu vorbeam și apropo și de faptul că în România, românii și nu numai trebuie ascultați și mai ales după aproape de ani de comunism era o practică care nu trebuie să se mai repete și trebuie foarte bine reglementată, nu poți să asculți 10-20 de ani și nu e vorba neapărat de un politician doar invocând siguranța națională, că nu suntem acolo când este vorba de asta. Am spus că mă întorc spre finalul emisiunii la întrebarea legată la candidatura la președinție a României, v-ați mai gândit?

Dan Barna: La ce?

Marius Tucă: La candidatura dumneavoastră la… adică ce vă spune sufletul, ce vă spune soția, ce vă spun apropriații, la asta mă refer.

Dan Barna: Că trebuie să iau cea mai înțeleaptă decizie împreună cu colegii mei, mă bucur că am reușit să transmit clar și explicit…

Marius Tucă: Eu pot la rândul meu să… să îl repet să îl mai spun încă o dată…

Dan Barna: Să am încredere în faptul că lucrurile se întâmplă bine când am nevoie de ele.

Marius Tucă: Asta cu siguranță. Am câteva întrebări care țin așa de omul Barna, trebuie să recunoașteți că voi USR-iști sunteți un pic extratereștri în perspectiva oamenilor, adică ăștia au carne, au oase, au sânge, au grupe sanguine, au zodie, adică uite că sunteți în zodia racului, de exemplu, ce faceți cu… ?

Dan Barna: Doamnele liftieri de la Parlament, multe luni de zile își dădeau seama că „sunteți de la USR”, „de ce?”, „sunteți diferiți”.

Am vrut să fiu în copilărie scafandru, a fost un vis și după aia arheolog, cam toată adolescența

Marius Tucă: Păi tocmai de asta atunci domnule Barna, cine ați vrut să fiți și cine nu ați vrut să fiți niciodată?

Dan Barna: Am vrut să fiu în copilărie scafandru, a fost un vis și după aia arheolog, cam toată adolescența…

Marius Tucă: Puteți să vorbiți cu (…) de la Băsescu la partid că e acolo mereu…

Dan Barna: Cu parașuta am sărit, urmează și o tură de scufundare. Și arheolog am vrut să fiu cam toată copilăria și adolescența până am dat la drept, ca să spun așa.

Marius Tucă: Ce este țara?

Dan Barna: E locul de bine sufletesc.

Marius Tucă: De ce sunteți mândru, dacă sunteți mândru, că sunteți român? E un chestionar al meu, nu l-am copiat din nici o carte, de obicei se copiază.

Dan Barna: E meschin ce o să vă spun acum, dar ce îmi aduc acum aminte, dar bucuria a fost când am reușit să duc, când eram student la facultate, la Universitatea din București, eram în ELSA, în asociație de studenți și am înregistrat prima dată 24 de studenți români la o conferință despre bursă, undeva la Poznan, în Polonia. Am organizat o conferință și …

Marius Tucă: Ține de o chestie de o realizare personală pentru că până la urmă România trebuie construită exact din astfel de succese. Succese personală sau dacă vreți mândrii în legătură cu personalitatea fiecăruia dintre noi. Ce este sufletul? Că tot veni vorba de USR-iști extratereștri care nu au nici sânge nici carne nici oase?

Dan Barna: Cred că este capacitatea de a îl simții pe celălalt, indiferent că celălalt …

Marius Tucă: Că până la urmă sunteți oameni, adică… care este cea mai frumoasă declarație de dragoste pe care a făcut-o Dan Barna? Dacă vă încurcă întrebările ne oprim nu vreau să vă deranjeze în timpul emisiunii.

Dan Barna: Nu. Cred că este „tu nu ai să mori niciodată”

Marius Tucă: Da, e foarte frumoasă. Spuneți-mi declarația pe care vi s-a făcut dumneavoastră cea mai frumoasă? De cât timp sunteți căsătorit?

Dan Barna: Stai să nu greșesc că asta e critică…

Marius Tucă: Adevărul că nu ne aducem niciodată aminte anii și mai ales datele astea când cu căsătoria, câți ani și mă suna mama de fiecare dată să îmi spună și în ultimii ani nu m-a mai sunat sau mă suna imediat după.

Soția mea este un om grozav și din păcate aloc prea puțin timp familiei

Dan Barna: Din 2007.

Marius Tucă: Din 2007, păi aveți câțiva ani. V-a ajutat în politică faptul că sunteți căsătorit?

Dan Barna: M-a ajutat în viața de zi cu zi în echilibrul meu.

Marius Tucă: Dar și în politică cu atât mai mult?

Dan Barna: Da.

Marius Tucă: Când ajungeți acum noaptea după ore de ședințe cu Cioloș ce zice soția dumneavoastră? De fapt cred că nu mai deschid, sunați, aveți cheie?

Dan Barna: Da am cheie, obișnuiesc să am întotdeauna cheie.

Marius Tucă: E bine în meseria asta.

Dan Barna: Soția mea este un om grozav și din păcate aloc prea puțin timp familiei și ăsta este un lucru pe care mă tot chinui să îl repar.

Marius Tucă: E adevărat. Care a fost cea mai frumoasă declarație de dragoste care vi s-a făcut?

Dan Barna: Credeam că am trecut mai departe.

Marius Tucă: Bine sar peste asta, femeile au inimă?

Dan Barna: Categoric da.

Marius Tucă: Ce este libertatea?

Dan Barna: Totul.

Marius Tucă: Care a fost sau este cea mai importantă muză din viața dumneavoastră?

Dan Barna: Clio.

Marius Tucă: Clio personajul din…?

Dan Barna: Muza istoriei.

Marius Tucă: A, muza istoriei, am înțeles. Care este un eveniment al lumii la care ați fi fost să fiți prezent? Că sunteți politician acum.

Dan Barna: Asta e frumoasă întrebarea.

Marius Tucă: Eu aș fi vrut să fiu prezent, ca să vă dau o idee, aș fi vrut să fiu prezent la unirea din decembrie 1918.

Dan Barna: Da, asta voiam să spun și eu. Și spun asta pentru că din satul bunicilor mei, din Poiana Sibiului au fost și aveau bunicii o fotografie cu cojoace așa cum au plecat o ceată atunci la Alba Iulia la 1 decembrie și cred că fuziunea aia și cum Cicio Pop citea declarația și cred că era un sentiment așa de națiune renăscând și cred că era spectaculos, adică să fi observator într-o dronă să te uiți așa, cred că ar fi fost spectaculos.

Marius Tucă: Ați copilărit la țară, în Poiana Sibiului?

Dan Barna: Da și la Rășinari, tot lângă Sibiu.

Marius Tucă: Care sunt cele mai frumoase amintiri? De Rășinari știm că a dat un om important al literaturii române.

Dan Barna: Nu știu la cine vă referiți, Goga sau Cioran?

Marius Tucă: Mă refer la Cioran în primul rând. Cum a fost copilăria?

Dan Barna: Fabuloasă. Deci sunt amintiri frumoase delnița era în spatele casei bunicilor o grădină mare cu pomi fructiferi, măcriș normal, era un râu în spatele gardului și în delniță erau…

Marius Tucă: Delniță e un regionalism care înseamnă?

Dan Barna: O coastă de deal. Și în delniță era un izvor, gen baltă cumva, dar care avea ușă de sobă și deschideam ușa de sobă, era agățată o cupă de metal și băgai acolo și beai apă pe un pat de nisip, o apă incredibil de rece și de cristalină așa care izvora exact de acolo din coasta delniței.

Marius Tucă: Bunicii mai trăiesc?

Dan Barna: Din păcate, nu.

Marius Tucă: Și nu mai aveți acolo nici o casă, nimic? Ați vândut casa părintească?

Dan Barna: Părinții mei au vândut casa bunicilor și…

Marius Tucă: Dar prieteni din copilărie? Care văd acum că ați câștigat alegerile?

Dan Barna: Unii sunt în poziții comparabile de bune să spun așa…

Marius Tucă: Dar v-a sunat după 10-20 de ani să vă spună?

Dan Barna: Da, foarte mulți, cumva cu mândrie că am reușit.

Marius Tucă: Era și mândria lor că ați fost prieteni…

Dan Barna: Primeam câteva mesaje spunându-mi exact asta, că reușita ta e și reușita noastră și asta e o chestie…

Marius Tucă: Asta e o chestie extraordinară. O să vă mai adresez câteva, trei, patru întrebări pentru că sunt foarte multe, ar trebui să ieșim la 10 seara din emisie, spuneți-mi care este concertul din toate timpurile la care ai fi vrut să fi, că am văzut că sunteți dansatori mari în USR acolo.

Dan Barna: Cred că Live AID a lui Queen de pe Wembley atunci a fost…

Marius Tucă: Led Zeppelin, vă place?

Dan Barna: Frumos, Abba îmi place, mi se pare ce au realizat ei a fost fabulos.

Marius Tucă: Deci unui meserist îi place Abba, nu pot să cred. Dați o muzică pe fundal, dați ceva din Abba, nu se poate, Mama Mia.

Dan Barna: Dacă mergi la muzeul Abba din Stockholm e fabulos, adică e poveste de oameni care au reușit rămânând totuși very human, adică e o mare diferență.

Marius Tucă: Tot la Stockholm e un muzeu al schiului incredibil.

Dan Barna: E foarte posibil, da. Adică e starul gen Michael Jackson și toți ceilalți, dar Abba au reușit să rămână destul de humanly chiar dacă aveau un succes fabulos pentru vremurile acelea.

Marius Tucă: Am înțeles că o să revină acuma, să facă un concert dintr-ăsta.

Dan Barna: Doamne ajută, m-aș duce. Beatles na, evident.

Marius Tucă: Îmi aduc aminte o imagine, pe voi v-au răzbunat inclusiv vremea într-un fel sau altul, dar cel mai tare istoria, pentru că ați avut mitingul ăla săraci de voi, ultimul miting din capitală și a fost o furtună, sfârșitul lumii…

Dan Barna: Înainte de a fost…

Marius Tucă: Înainte de și în timp, adică a mai fost și erau vreo 20-30 de speriați pe acolo la miting.

Eu sunt foarte bun prieten cu ploaia și oriunde merg se oprește când am nevoie să se oprească

Dan Barna: Au fost, au fost 1000- 200, deci chiar veniseră și…

Marius Tucă: Dragul meu 1000 de oameni, adică pe sfârșitul lumii. Adică ați avut ghinion și cu toate astea ați câștigat alegerile, că imaginile alea de atunci, săracii ăștia ia uite au… i-a plouat, a venit furtuna peste ei.

Dan Barna: Nu e chiar așa, dacă o să mai urmărești, eu am o relație particulară cu ploaia și le-am spus colegilor mei oriunde merg…

Marius Tucă: Păi și Iliescu a avut cu soarele.

Dan Barna: Nu, eu sunt foarte bun prieten cu ploaia și oriunde merg se oprește când am nevoie să se oprească, la mitingul acela i-ați o zi liberă pentru România, la moțiunea de acum două ture, s-a oprit ploaia două ore fix cât am avut mitingul, acum la fel, am zis colegilor mergem, ploua de rupea după cum bine spui, nu avem cum să nu mergem, au venit acolo niște oameni din toată țara și dacă sunt 20 nu avem cum să nu fim pe scenă, ne-am luat toți colegii, era puțină discuție, mai mergem, hai să nu… nu, luați-vă gândul mergem. Ne-am dus am urcat pe scenă și am zis când o să începem să vorbim se va opri, s-a oprit când am început să vorbim, a fost ok, în noroi, mocirlă, a fost foarte ce trebuie.

Marius Tucă: Catolic sau ortodox?

Dan Barna: Ortodox.

Marius Tucă: Și cum se împacă asta cu familia, cu referendumul pe care l-ați boicotat.

Dan Barna: Dar referendumul nu era despre ortodocși sau despre catolici, referendumul ăla era despre modificarea Constituției.

Marius Tucă: Era susținut de Biserica Ortodoxă.

Dan Barna: Foarte…

Marius Tucă: Foarte rău.

Dan Barna: Dar referendumul nu era despre modificarea Constituției pe un subiect care nu era o temă, codul civil spune că respectiv căsătoria între bărbat și femeie, era o non temă, era încercarea validării unui lider politic.

Marius Tucă: Care a fost teama copilăriei?

Dan Barna: Am fost un copil fără temeri și urcam pe stâlpi foarte înalți, umblam prin întuneric prin diverse catacombe, prin… singura temere, am găsit totuși una ca să nu ți se pară că sunt de pe altă planetă, citisem despre un speolog care a intrat într-o pâlnie care s-a îngustat din ce în ce mai mult și a rămas înfipt așa ca un dop în locul respectiv, deci temerea asta de claustrofobie extremă s-ar putea să o am.

Marius Tucă: Eu am avut chestia asta Alice, cu bârlogul și am visat de foarte multe ori, am avut viul ăsta în copilărie că intram acolo în vizuină și nu mai ieșeam și căutam la nesfârșit. Și m-am trezit ani de zile căutând ieșirea. Până la urmă am găsit-o dar am ieșit pe altă planetă din păcate.

Dan Barna: Și visul zborului e fabulos, noaptea când visezi că zbori, îți concentrezi abdomenul și poți să zbori.

Marius Tucă: Să levitezi chiar, să… de la USR e totul posibil nu am nici un fel de problemă cu asta, sunt convins că o să vă luați zborul într-o bună zi.

Dan Barna: E bună asta că la USR e totul posibil.

Marius Tucă: Păi s-a văzut până acum, păi practic ați infirmat orice proiecție, orice pronostic, orice despre politica românească și asta s-a întâmplat într-un timp atât de scurt. Totuși un partid care să crească nu există cred că în istoria modernă a Europei, poate mai sunt cazuri cu partidele extremiste, dar nu sunteți acolo nu? Care să crească în 2 ani de 3 ori, asta e o chestie incredibilă.

Dan Barna: Pentru că suntem foarte reali.

Marius Tucă: Talentați, înalți, da, păi am văzut, acum în sfârșit aveți și voi carne și oase, după prezența ta la emisiunea asta. Spune-mi te rog primul gând despre mamă, prima amintire, că prea joci pe durul și atunci ar trebui să mai înmuiem puțin.

Dan Barna: Chiar nu sunt o persoană dură, făceam rebus, aveam 4-5 ani…

Marius Tucă: Sudoku.

Dan Barna: Nu, Sudoku că nu era la vremea aceea, rebus din ăla, integrame.

Marius Tucă: A, rebus, era chiar o revistă Rebus și erau destul de grele acolo, ne-am chinuit cu toții.

Dan Barna: Și cumva o secvență legată de faptul că nu mă lăsa să spăl vasele, eram foarte mic.

Marius Tucă: Ce nu i-ai spus niciodată mamei tale și vrei să îi spui?

Dan Barna: Am o relație foarte deschisă cu mama mea, nu cred că au rămas taine adolescentine nemărturisite.

Marius Tucă: Care este mare întâlnire pe care ai ratat-o în viața asta? Există vreuna la care să te gândești, să îți pară rău că nu te-ai dus la o întâlnire, că nu ai făcut o întâlnire cu cineva? Sau că nu ai început, uite de exemplu că nu ai făcut arheologie și asta ar putea fi o întâlnire.

Dan Barna: Toate… am făcut după aia așa, amator de căscat gura, m-am căscat… cred că toate momentele definitorii ale vieții care trebuiau să mi se întâmple am fost acolo.

Marius Tucă: Care crezi că e cea mai mare descoperire arheologică pe teritoriul României? Ce întrebări dau la o emisiune despre politică, las-o, data viitoare.

Dan Barna: Nu, că e o întrebare foarte bună.

Marius Tucă: La mine se reportează, aia cu familia formată din persoanele de același sex care să adopte un copil nu mi-ai răspuns, la asta cu președinția nu mi-ai răspuns…

Dan Barna: Probabil tezaurul de la Pietroasa și dacă eram mai norocoși era mai bine, dar l-au tăiat ca idioții.

Marius Tucă: Asta e nu avem ce face.

Dan Barna: Adică în momentul în care l-au găsit la ăia în curte dăduseră pietre la găini, adică povestea tezaurului e fabuloasă, adică acolo de unde l-au găsit poate mai erau și alte lucruri.

Marius Tucă: Gânditorul de la Hamangia?

Dan Barna: E frumos, dar nu e o descoperire, e totuși o statuie de lut comună e ca și cum găsești un…

Marius Tucă: Ce, frumusețea poate să fie… cea mai importantă descoperire arheologică.

Dan Barna: Importantă da, dar e ca și cum ar fi un cățel de porțelan cum aveam cu toții pe televizor în copilărie de la părinți, un bibelou ca să folosesc termenul. Nu cred că era totuși, tezaurul ăla arată, spune niște lucruri, mai sunt brățările dacice care evident spun niște lucruri…

Marius Tucă: Credeți în brățările dacice?

Dan Barna: Nu, sunt un element real, adică nu trebuie să cred în ele, nu sunt contra făcute, nu e o făcătură de secolul XIX.

Marius Tucă: Statul român a cheltuit cam mult pentru recuperarea …

Dan Barna: Nu, nu a cheltuit mult, cum din punctul meu de vedere Cumințenia Pământului trebuia cumpărată de statul român.

Marius Tucă: Cucuteni?

Dan Barna: Cucuteni este o cultură remarcabilă, sunt niște obiecte acolo așa ca și construcție istorică a noastră…

Marius Tucă: Vorbim despre tezaurul de la ăla vă place…

Dan Barna: Ăla de la Pietroasa e un element.

Marius Tucă: Civilizația, asta?

Dan Barna: Din nou, vorbim de oale și ulcele, sunt … a dat o trăire și o locuire ceea ce ne ajută în luptele noastre de istorie cu trecutul, dar nu sunt neapărat definitorii, existențiale.

Marius Tucă: O singură întrebare din acest chestionar, cred că o să reduc substanțial…

Dan Barna: A meritat să vin la emisiune, cu chestionarul ăsta te-ai scos.

Marius Tucă: Mersi, mersi mult de tot, chiar și prima parte a întâlnirii noastre a fost interesantă, mai ales răspunsurile legate de președinție și de candidatura la președinție.

Dan Barna: Mă bucur că m-am ridicat la standardul așteptărilor.

Marius Tucă: Cum credeți că vor arăta copii ai căror părinți vor fi Google, Yhaoo sau Facebook, hai că aici sunteți cei mai buni.

Dan Barna: Sunt… am foarte mare încredere în capacitatea de adaptare a fiecărei noi generații, aoleu tinerii din ziua de astăzi, s va prăbuși lumea și totuși lucrul ăsta nu se întâmplă și tinerii din ziua de astăzi devin în câțiva ani părinții din ziua de astăzi și lucrurile merg mai departe. Copiii din ziua de astăzi se nasc digitali și mă uitam, nepotul și nepoata mea sunt pe teflonul mobil precum pe clapele unui pian, pentru mine orice update

Marius Tucă: Ai frați, surori?

Dan Barna: Și frate, și soră.

Marius Tucă: Ați fost trei copii, adică sunteți 3 copii?

Dan Barna: Și pentru mine orice update la telefonul mobil înseamnă coșmar, pe unde au plecat butoanele cu care abia te obișnuiseși, ei sunt familiari pe toate aceste lucruri digitale și evident vor fi mult mai și sunt mult mai adaptați pentru tot viitorul care vine peste noi.

Marius Tucă: Care este cea mai importantă întâlnire din viața ta?

Dan Barna: Întâlnire importantă, nici nu știu pe ce plan să zic, au fost multe lucruri care m-au marcat pentru că eram foarte tânăr și eram undeva în afara oricărei registru din această emisiune total random, aberantă, vizitam o mănăstire într-o tabără, cred că eram întra a noua, a zecea, ceva și în … cred că la mănăstirea Neamț sau nu știu care are pe interior un ochi în romb, în curtea mănăstirii și în prima cameră la intrarea în mănăstire nu mai știu cum se numește, spre rușinea mea, era un călugăr foarte bătrân care era oarecum mai ignorat, mai disprețuit de cei tineri mai activi și am intrat s-a uitat la mine, ca în filmele alea… și mi-a zis ceva de genul „o să ne mai întâlnim” și după care s-a întors la… asta mi-a rămas, nu știu dacă a fost importantă sau nu dar…

Marius Tucă: A fost importantă, ai ajuns președintele USR și probabil viitorul președinte al României, dacă nu prim ministru, trebuie căutat, trebuie să ne întoarcem la mănăstirea aia. Domnul Barna ne mai întâlnim noi, se aude ea vorba. Care sunt, dar mi-ați zis de personajul ăsta, mi-ați zis înainte, totuși un prieten care să fi fost un personaj de carte, de film sau din viața reală, cel mai bun? Care ar fi fost ăsta?

Dan Barna: Georgescu Alexandru se cheamă, e prietenul meu din clasa I.

Marius Tucă: Și sunteți și acum prieteni?

Dan Barna: Da.

Marius Tucă: E în USR?

Dan Barna: Nu, nici vorbă, nu e în politică, lucrează în București și…

Marius Tucă: Și e sincer cu Dan Barna?

Dan Barna: E genul ăla de prietenie câteodată nu ne vedem câte 2-3 ani, nu joc table cu el zilnic să spun așa.

Marius Tucă: Se poate chiar prin faptul că vă gândiți unul la celălalt…

Dan Barna: Și în momentul în care ne întâlnim e ca și cum ne-am văzut ieri, adică e aerul ăla comun pe care ți l-ai construit în copilărie și pe care nu ți-l risipește nimeni…

Marius Tucă: Nu spuneți unde e ca să nu vă înceapă presa să vă caute cel mai bun prieten.

Dan Barna: Și nașul meu cu care am fost și vecini de asta ne-a și devenit nași sunt din Sibiu, Nicu Purcaru.

Marius Tucă: Și prietenul dumneavoastră cel mai bun, prietenul lui Dan Barna cel mai bun v-a zis ceva despre modul în care faceți politică până acum?

Dan Barna: În afară de glume și mișto-uri firești cu cel mai bun prieten nimic, a mi-a trimis o fotografie arătându-mi că a votat, corect.

Marius Tucă: Asta e frumos, e un gest de tandrețe față de dumneavoastră. Eu mulțumesc pentru participarea din seara asta, sper că toți cei care ne-au urmărit și o să ne mai urmărească până când proiectul nostru care are deja licență pentru Smart FM va fi în fiecare zi și asta se va întâmpla în ultima parte a anului. Sper că am văzut că totuși USR-iști nu sunt extratereștri, beau ceai, apă, sunt căsătoriți, vor să aibă copii, e foarte important, au prieteni, sunt ortodocși, sunt în zodia racului, au avut vise în copilărie și au visat frumos, pe undeva la Poiana Sibiului erau și cu brânză de oi și … cu asta știu că …

Dan Barna: E unul dintre locurile de brand al acestui produs.

Marius Tucă: A, e adevărat și vă place brânza de oaie?

Dan Barna: Da, evident.

Marius Tucă: Pentru că sunteți de acolo, mulți s-au săturat. Asta ziceam că vă mulțumesc pentru participare și vreau să îmi promiteți că în momentul în care există un candidat la președinție din partea USR PLUS veți onora invitația și veți fi aici, vreau să smulg această promisiune de la Dan Barna.

Dan Barna: Oricând cu plăcere.

Marius Tucă: Da, mi-am notat și procentele pentru alegerile de la anul și toate promisiunile sau să spun așa argumentele, ideile din ceea ce înseamnă și mai ales ce va însemna USR PLUS. Mulțumesc, aici se termină Marius Tucă Show, țineți aproape.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Cele mai frecvente greșeli la varza murată. Să nu faci asta niciodată
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cum a ajuns cuvântul ”legionar” să fie cel mai căutat cuvânt de pe google după...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
(P) Gaze intestinale în exces? Ce soluții există?