„Marius Tucă Show”, invitat jurnalistul Ion Cristoiu: Presa unităților militare a fost un factor de abuz / Pe vremea lui Băsescu s-a creat o „mașinărie” / Dacă spui adevărul și ești corect, riști să ajungi cu capul pe butuc – VIDEO
Ion Cristoiu a afirmat că, deși scrie zilnic și are apariții de patru ori pe săptămână la tv, opiniile sale nu se viralizează precum ale altora pe rețelele de socializare. Analistul politic a spus și de ce: nu face parte dintr-o unitate militară a presei.
„Trebuie să te înscrii într-o unitate militară a presei și atunci rândul, textul sms-ul respectiv este imediat preluat, amplificat. Ar trebui să discutăm despre sistemul ăsta infernal creat de Traian Băsescu, preluat de Klaus Iohannis, și putem vorbi de un al treilea mandat al lui Traian Băsescu pentru că Iohannis are un mare avantaj: l-a luat la cheie. Traian Băsescu a tot lucrat la el, l-a reglat, dar când să-l folosească i s-a terminat mandatul. Și atunci toată această mașinărie la cheie a venit singură la… știți cum vin generalii… eu îi spun camarila cu epoleți”, a afirmat jurnalistul.
Ion Cristoiu a susținut că nu tot ceea ce s-a întâmplat în mandatele lui Traian Băseacu poate fi pus pe seama binomului SRI-DNA, ci a fost creată o mașinărie în care presa a avut un rol esențial și a fost un factor de abuz.
„Pe vremea lui Traian Băsescu s-a creat o mașinărie care era alcătuită pe de o parte din presă, apoi SRI, apoi DNA, apoi alte instituții de forță. Dacă acum am face o analiză a abuzurilor binomului, ele se întâmplau așa: victima era dictată de către SRI la DNA, era chemată la DNA pe ușa din față, țineți minte din jurnalul Elenei Udrea problema cu cealaltă ușă, erau anunțate unitățile mobile din presă vedeți că X vine, veneau fătucele unele din ele inconștiente, cum spune CIA, idiotul util, și întrebau de ce ai furat, ce ai făcut. După asta, spectacolul ieșirii din cătușe și în timp ce omul era acolo sau Berca de la PDL, fostul ministru de Interne, el nici nu apucase să intre și deja pe toate burtierele televiziunilor circula a fost chemat la DNA și a fost arestat preventiv. E foarte important mecanismul pentru că piesa cheie era presa, nu ei. Era reținut în noaptea respectivă și trebuia să fie dus la un judecător. În noaptea respectivă până era dus la judecător victima era fezandată de presă prin diferite documente date. Deci în momentul în care el ajungea la judecător, judecătorul era sub presiunea politicului, ăla era deja criminal, analfabet, se dădeau stenograme din discuțiile lui care nu aveau nicio legătură cu speța. Deci, din punctul acesta de vedere, presa unităților militare a fost un factor de abuz”, a explicat jurnalistul.
Ion Cristoiu a dat exemplul lui Dan Barna, candidat la prezidențiale din partea USR-PLUS, atacat în timpul campaniei electorale prin publicarea pe un site a unei anchete privind cheltuirea unor fonduri europene. Jurnalistul a explicat în acest context cine face parte din unitățile militare de presă și cum funcționează.
„S-a constiuit un cartel de presă, și cu colegi de ai noștri din așa zisa presă independentă și televiziuni independente, care este foarte interesant, alcătuit din unitățile militare cu oameni care sunt crescuți de mici de servicii și puși în funcții în presă. Care e esența. Prima dată sub domnia lui Emil Constantinescu ne-au ras pe noi. Adică, ăștia mai…să zicem bătrâni, mai cu experiență, independenți. După asta au ras trusturile. Acea campanie dusă împotriva mogulilor a lui Traian Băsescu a fost catastrofală pentru presă. Pentru că trustul de presă e o instituție foarte puternică. Chiar dacă mogulul X se bătea cu mogulul Y și se concurau, până la urmă se năștea o concurență, un sentiment de profesionalism în interiorul trustului, al redacției. Și-atunci le-au distrus, arestând pe toți mogulii și în locul lor au pus fie site-uri, fie s-a întâmplat fenomenul următor: x pleca de la trustul Y și i se dădea un site, un blog pe care eu nu l-aș putea face cu toată pensia mea, dar el e unul singur. Și atunci au creat 3000 de asemenea unități. Fiecare e slabă, dar la un loc fac opinia (…) Ați observat că toți dintre cei plecați de la un trust, de la un ziar, cad în picioare? I se inventează un site, un ziar… eu așa ceva nu am mai pomenit”, a susținut analistul politic.
Ion Cristoiu a mai spus că, în democrație, nimeni nu câștigă un război în democrație cu presa. „Noi suntem, din ’90 încoace, o democrație de fațadă, nimeni nu mai reacționează dacă se întâmplă ceva presei (…) Nu mai e nimic de făcut în cazul presei. Dacă spui adevărul și ești corect, riști să ajungi cu capul pe butuc”, a conchis jurnalistul.