Mark RUTTE este viitorul SECRETAR GENERAL al NATO / Când începe mandatul premierului olandez

Publicat: 26 06. 2024, 08:21
Actualizat: 26 06. 2024, 16:20

Premierul interimar al Olandei a fost nominalizat oficial în funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice după consensul celor 32 de state membre. România a fost ultima țară care și-a dat acordul după ce președintele Klaus Iohannis a decis să iasă din cursă după ce și-a pierdut totți susținătorii la această funcție.

UPDATE: Ursula von der Leyen și Stoltenberg salută numirea lui Rutte

”Ştiu că voi lăsa NATO pe mâini bune”, a reacţionat imediat pe Jens Stoltenberg, după desemnarea lui Rutte. ”Mark este un adevărat apărător al relaţiilor transatlantice, un lider puternic şi un constructor al consensului”, adaugă el.

”Leadershipul şi experienţa dumneavoastră vor fi cruciale Alianţei în această perioadă dificilă”, a reacţionat, la rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea îndeamnă la o consolidare a parteneriarului Uniunii Europene-NATO.

UPDATE 11.30: Mark Rutte este viitorul secretar general al NATO

Alianța anunță, miercuri, că premierul olandez, Mark Rutte, a fost nominalizat ca următor secretar general al NATO. Rutte va prelua mandatul de la Jens Stoltenberg la începutul lunii octombrie.

Miercuri, Consiliul Atlanticului de Nord a decis să-l numească pe prim-ministrul olandez Mark Rutte ca următor secretar general al NATO, în locul lui Jens Stoltenberg. Domnul Rutte își va asuma funcțiile de secretar general de la 1 octombrie 2024, când mandatul lui Stoltenberg expiră după zece ani la conducerea Alianței, se arată în comunicatul oficial.

Știrea inițială

Ambasadorii statelor membre vor oficializa această numire în timpul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord, principalul for de decizie politică al NATO.

Retragerea candidaturii președintelui român Klaus Iohannis și a obiecțiilor exprimate anterior de Ungaria și Slovacia i-au deschis lui Rutte drumul către obținerea postului de secretar general.

Rutte își va prelua atribuțiile pe 1 octombrie, când expiră ultima prelungire a mandatului actualului secretar general, Jens Stoltenberg, numit în 2014. Mandatul lui Stoltenberg a fost extins de patru ori în contextul războiului din Ucraina, potrivit unor surse diplomatice citate de AFP.

În plus față de gestionarea războiului din Ucraina și a contextului politic internațional tensionat, Mark Rutte va trebui să trateze și cu o posibilă viitoare administrație americană condusă de Donald Trump, dacă fostul președinte republican va reveni la Casa Albă după alegerile în care se va confrunta din nou cu actualul președinte democrat Joe Biden.

Relațiile bune ale lui Rutte cu Trump în mandatul anterior al acestuia ar putea să fi jucat un rol în susținerea candidaturii sale.

Premierul olandez este recunoscut printre omologii săi europeni drept salvatorul summitului NATO din 2018, când a discutat cu Trump asupra cheltuielilor de apărare pe care fostul președinte american dorea să le vadă crescute în rândul europenilor.

Citește mai multe pe acest subiect:

Valentin Stan: „Rutte și-a cerut scuze față de maghiari pentru declarațiile sale făcute din poziția de PREMIER”

Ambasada SUA, după retragerea lui Klaus Iohannis: Un exemplu al angajamentului său de a asigura unitatea şi consensul în cadrul Alianţei