Mark Rutte se apropie de șefia NATO / Premierul Viktor Orbán nu are nevoie de scuze / Rutte este „PRUDENT optimist”

Publicat: 18 06. 2024, 13:09
Actualizat: 18 06. 2024, 13:14

Premierul olandez Mark Rutte a declarat, marți, că este „prudent optimist” cu privire la posibilitatea ca Ungaria să renunțe la numirea sa în funcția de șef al NATO. Declarația vine la o zi după ce a discutat subiectul susținerii cu premierul ungar Viktor Orbán, luni seara, în marja summitului informal de la Bruxelles.

Premierul olandez este favorit să preia mandatul de secretar general de la norvegianul Jens Stoltenberg, care va pleca în toamna acestui an, după 10 ani la șefia NATO.

Rutte a primit sprijinul majorității membrilor Alianței Atlantice, inclusiv al Statelor Unite, dar s-a întâlnit cu o opoziție din partea Ungariei și contracandidatura lui Klaus Iohannis, public anunțată pe 12 martie, într-o declarație de presă de la Palatul Cotroceni.

Cearta Orbán – Rutte

În urmă cu trei luni, Ungaria declara prin vocea ministrului de Externe că nu îl poate susține pe Mark Rutte.

Cu siguranță nu putem sprijini un om ca șef al NATO care a încercat anterior să îngenuncheze Ungaria,  a spus Peter Szijjarto.

Rutte a criticat în repetate rânduri guvernul ungar. După o ceartă în urmă cu aproape trei ani pe tema legislației ungare pe care multe țări din UE o considerau homofobă și transfobă, Rutte a spus că țara nu ar mai avea „multe afaceri în UE” dacă va continua pe această cale.

Anterior, în 2020, premierul ungar Viktor Orbán s-a plâns că nu înțelege de ce prim-ministrul olandez îl urăște atât de mult pe el și pe Ungaria.

Orbán nu mai vrea scuze, Rutte rămâne „prudent”

După conversația de luni seara, Orbán a declarat că premierul olandez nu trebuie să își ceară scuze pentru a primi sprijinul Ungariei. S-a convenit, totuși, ca Rutte să-i trimită omologului său maghiar o scrisoare în care să precizeze că își dă seama că declarațiile sale au fost greșite.

Purtătorul de cuvânt al lui Orbán, Zoltan Kovacs, a postat pe X o fotografie cu Mark Rutte și premierul ungar, care zâmbesc vesel. În fotografie, cei doi își strâng mâna cu căldură.

Ulterior, purtătorul de cuvânt a informat presa prezentă că liderii guvernamentali au purtat „o conversație bună și deschisă”. Au fost de acord să „se concentreze pe viitor”, informează nu.nl.


A doua zi, Rutte s-a declarat „prudent optimist” că Ungaria îi va susține candidatura.

Sunt prudent optimist în ceea ce privește Ungaria, a spus domnul Rutte presei, după ce l-a întâlnit pe domnul Orban în marja unui summit informal al celor 27 de luni seara la Bruxelles, citat de RTL.nl.

Orbán a transmis anterior că este gata să renunțe la opoziția față de Rutte dacă acesta din urmă își cere scuze în urma unor comentarii pe care Ungaria le consideră insultătoare și dacă Budapesta obține scutirea de la o întărire a ajutorului militar acordat Ucrainei.

La rândul său, Rutte a dat asigurări că domnul Orban „nu a cerut scuze și am subliniat că, bineînțeles, am luat act” de reacția societății maghiare „după ceea ce spusesem acolo de doi ani”.

Slovacia rămâne nehotărâtă în ceea ce privește susținerea lui Rutte la funcția de secretar general al NATO.

Pentru Slovacia este desigur crucial să știm cum sunt reprezentate Europa de Est și Centrală în acest întreg pachet, a declarat președintele Peter Pellegrini la summitul UE.

Sursa foto: X/Zoltan Kovacs

CITEȘTE ȘI: