Marko Bela: Sistemul inițial de vot era cel mai bun
Senatorul UDMR Marko Bela a declarat că formațiunea pe care o reprezintă a fost singura care s-a opus de la început schimbării sistemului electoral inițial, cel de până în 2004, precizând că, în opinia sa, toți nutresc o iluzie privind introducerea în totalitate a votului uninominal în România.
„Ne-am opus și când președintele a propus un referendum pe această temă și apoi a încercat să impună o schimbare a sistemului și ne opunem și acum, când avem o inițiativă pe aceeași temă. Printr-un vot uninominal pur, se elimină posibilitatea proporționalității reprezentării electoratului”, a spus Marko Bela, la dezbaterile de marți din plenul Senatului.
El a arătat că într-o țară mare în zona Europei, precum România, cu multe comunități locale, ar fi de preferat un sistem proporțional, care, cu un anumit filtru, respectiv pragul de 5%, să asigure reprezentarea diferitelor zone, interese, doctrine, fie ele și mai mici.
„Cred că e o greșeală să eliminăm reprezentarea proporțională”, a mai declarat Marko Bela, apreciind că politicienii au făcut un pas greșit încă de acum 4 ani, prin schimbarea sistemului electoral.
„Am avut un sistem bun și totuși ne-am atins de el, am asigurat în continuare proporționalitate prin actualul sistem și am creat unele probleme prin uninominal. Eu nu cred că e bine pentru Parlamentul României și pentru România să renunțăm la acea proporționalitate”, a afirmat senatorul UDMR.
Marko Bela a mai spus că, dacă se vrea uninominal, se poate găsi o soluție și a adăugat că el fără ezitări s-ar întoarce la sistemul inițial, pe liste județene, cel mai potrivit în opinia sa.
„Sunt de acord că actualul sistem nu este bun, că trebuie modificat, odată cu modificarea Constituției, cu sistemul bicameral. Votând această lege, vom face o greșeală și vom face rău viitorului Parlament al României”, a menționat Marko Bela.
Senatorii au adoptat, marți, legea USL care prevede câștigarea mandatelor de deputați și senatori de către acei candidați care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.
Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câștige mandate de deputați sau senatori candidații care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi „pentru”, 17 „abțineri” și nouă voturi „împotrivă”. PDL anunțase că se abține la vot, iar UDMR a fost împotrivă.
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și a Legii 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale, a Legii administrației publice locale 215/2001 și a Legii 393/2004 privind Statutul aleșilor locali îi are ca inițiatori pe copreședinții USL, Crin Antonescu ( PNL) și Victor Ponta (PSD).
Inițiativa legislativă a fost votată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată și va fi transmisă Camerei Deputaților, forul decizional.