Fostul președinte al României Ion Iliescu a vorbit despre omul Ion Iliescu, în podcastul fostului ministru al Culturii Ionuț Vulpescu, Avangarda.
A fost un prilej pentru fostul șef de stat să se întoarcă în „timpurile cele mai dragi, dar și cele mai încercate”, copilăria, cu lumea oltenească a bunicilor și părinților, dar și în anii frumoși „ai drumului către democrație”.
În niciuna dintre etape viața nu a fost blândă. Dar puterea ideilor libere a fost extraordinară.
La 94 de ani, fostul președinte a rememorat „prieteniile sincere cu lideri politici și cu oameni cărora nu le-a lipsit viziunea”.
Despre sine, Ion Iliescu a afirmat că a avut o loialitate pentru România care a fost „o formă de avangardă, greu posibilă astăzi”.
Cred că loialitatea mea pentru România a fost o formă de avangardă. Una care astăzi e cu greu posibilă. Sunt și alte timpuri. Astăzi, avangardele trebuie purtate cultural, pentru că ideile trebuie să conteze, să solicite formele noastre de conștiință, să ne facă să ne întrebăm de ce locuim împreună, de ce trăim laolaltă, în identitatea pe care o avem. România e fabuloasă, dar are complexele ei de inferioritate care au trimis-o, pe nedrept, într-o ariergardă letargică.
Fostul președinte consideră că România trebuie să producă avangardă, dialog și dezbatere. Își dorește ca țara noastră să nu devină aculturală, pentru că, în ultimul timp, e „riguros insensibilă la cultură”.
Ca să conteze, România trebuie să continue, în această lume a conformității, să producă Avangardă, dialog, dezbatere, și să aducă vocea oamenilor de cultură aproape de mase. Îmi doresc ca România să nu devină aculturală, pentru că în ultimul timp e riguros insensibilă la cultură. Revistele culturale sunt tot mai puține, consumul de cultură e tot mai modest, cultura în sine pare un domeniu tot mai elitist, când el ar trebui să fie cel mai accesibil. Așa că sper ca societatea românească să nu își părăsească obiceiurile de avangardă, adică să nu se întoarcă împotriva ei înseși.
Sursa: Mediafax foto
CITEȘTE ȘI: