Masă Rotundă „Prietenia Româno-Polonă” la Parlament / George SIMION: „Jarosław Kaczyński mi-a trimis un mesaj de sprijin pentru candidatura mea”

Publicat: 29 08. 2024, 11:38

Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Polonă din cadrul Camerei Deputaților și liderul AUR, George Simion, împreună cu Comisia pentru constituționaltate, a organizat joi o masă rotundă la Parlament intitulată „Prietenia Româno-Polonă”. Liderul AUR a mărturisit că a primit un mesaj de susținere din partea fostului președinte al Poloniei, Jarosław Kaczyński.

Evenimentul din Sala Drepturilor Omului a început cu intonarea imnului de stat a celor două state, dar și cu un scurt filmuleț cu imagini din istoria Primului Război Mondial, dar și cu vizita Papei Ioan Paul al II-lea din România din 7-9 mai 1999.

Cuvântul de deschidere a aparținut președintelui George Simion, care a mărturisit că a prmit un mesaj de sprijin din partea fostului președinte polonez, Jarosław Kaczyński, care i-a urat succes în cursa prezidențială din acest an.

În timpul vizitelor mele din Polonia am avut onoarea să mă întâlnescu cu Jaroslav Kazinsky care mi-a transmis un mesaj de sprijin pentru candidatura mea de anul acesta…. Ne aflăm astăzi într-un moment în care Europa de Est are nevoie de lideri curajosi si puternici. Romania și Polonia au datoria de a consolida securitatea și prosperitatea Europei de Est, a spus liderul AUR.

Președintele AUR a ținut să sublinieze necesitatea continuării relațiilor diplomatice și culturale dintre România și Polonia.

„Trebuie să discutăm și de parteneriatul româno-plonez care trebuie implementat în continuare. Să discutăm despre euroregiunea Carpatică pe care și o sprijin. În calitate de lider al poporului român cred în parteneriatul strategic și viitorul națiunii noastre pe baza relațiilor noastre istorice. Trebuie să ne apăram interesele naționale pe scena internațională”, a conchis George Simion.

La eveniment au luat cuvântul, pe lângă liderul AUR, Claudiu Târziu, europarlamentar, Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, Marius Ostaficiuc, vice-președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Polonă și Georgiana Teodorescu, europarlamentar.

Din partea Poloniei, printre alții, au fost prezenți: Ryszard Czarnecki, fost vicepreședinte al Parlamentului European, Marcin Przydacz, parlamentar PiS, Janusz Kowalski, parlamentar PiS și Adam Bielan, europarlamentar și președintele delegației poloneze în grupul ECR.

Parteneriat strategic între România și Polonia

România și Polonia au stabilit relaţii diplomatice, la nivel de reprezentanţă provizorie, la 9 februarie 1919. La 31 mai 1919, nivelul a fost ridicat la cel de legaţie. La 31 mai 1938, misiunile diplomatice au fost ridicate la rang de ambasadă. La 28 octombrie 1940, relaţiile diplomatice au fost suspendate, fiind reluate în 1945.

Relaţiile româno-polone se află la un nivel excelent, fiind fundamentate, în prezent, pe Parteneriatul Strategic instituit în octombrie 2009 și reînnoit în martie 2015 la nivel de şef de stat.


CITIȚI ȘI:

Nicolae Ciucă răspunde la propunerea Elenei Lasconi de a-l numi pe Ilie BOLOJAN premier: Este un mesaj din disperare